Καταδίκη και στο Εφετείο για τη ΜΚΟ με τις αποναρκοθετήσεις που «αγαπούσε» ο Λοβέρδος

Καταδίκη και στο Εφετείο για τη ΜΚΟ με τις αποναρκοθετήσεις που «αγαπούσε» ο Λοβέρδος

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε ότι αφορά την σκανδαλώδη υπόθεση με τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Απονακροθέτησης».  Πρόκειται για την ΜΚΟ η οποία την περίοδο 2000 – 2004 είχε εισπράξει από το υπουργείο Εξωτερικών περί τα 9 εκατ. ευρώ για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία­ Ερζεγοβίνη. Ωστόσο όπως προέκυψε από τις έρευνες των αρχών πολλά από τα χρήματα αυτά δόθηκαν παρανόμως από το ΥΠΕΞ και κατέληξαν σε δαπάνες άσχετες από την ΜΚΟ όπως αεροπορικά ταξίδια δώρα κτλ.

Πιο αναλυτικά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον πρόεδρο της ΜΚΟ και δημοσιογράφο, Κωνσταντίνο Τζεβελέκο και τον καταδίκασε σε 8 χρόνια κάθειρξη. Πρωτόδικα ο δημοσιογράφος είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια κάθειρξη.

Επίσης το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ως αθώους με οριακή πλειοψηφία τους δύο πρέσβεις που κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση: Τους Ν. Τσαμαδό και Νίκο Μπάζα. Πρωτόδικα οι δύο πρέσβεις είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 και 14 ετών αντίστοιχα για την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Σημειώνεται για την υπόθεση είχε κατηγορηθεί και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου,  πρέσβη; της ΕΕ στο κέρας της Αφρικής, Άλεξ Ρόντος ο οποίος όμως αθωώθηκε πρωτόδικα, όπως επίσης και ακόμη τρεις υπάλληλοι του υπουργείου που αθωωθήκαν πρωτόδικα.

Να σημειωθεί ότι η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης δικαιώνει απόλυτα τον πρώην επικεφαλής της ΥΔΑΣ, πρέσβη Νίκο Βαμβουνάκη. Ο πρέσβης από το 2004 είχε καταγγείλει, σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει παλιότερα το Hot Doc, τις χρηματοδοτήσεις της συγκεκριμένης ΜΚΟ στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδο όπως επίσης και το διάδοχό του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ωστόσο δεν έλαβε ποτέ καμία επίσημη απάντηση.

Η «αδυναμία» Λοβέρδου στις… αποναρκοθετήσεις

Την «αδυναμία» που είχε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» είχε αποκαλύψει με εκτενές ρεπορτάζ το περιοδικό Hot Doc από το 2014, όπως επίσης και τη σχέση του με τον καταδικασθέντα Κώστα Τζεβελέκο.

Πρόκειται για δημοσίευμα στις 27 Φεβρουαρίου 2014 με τίτλο «(Love)ρδος για τις ΜΚΟ και τις αποναρκοθετήσεις» στο οποίο περιγράφονταν αναλυτικά η εύνοια που είχε επιδείξει ο Ανδρέας Λοβέρδος προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ το 2002 ως υφυπουργός Εξωτερικών.

 

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ εκτοξεύτηκε κατακόρυφα την περίοδο 2002 – 2004 όταν υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Λοβέρδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 1.144.533 ευρώ που έλαβε κατά τα έτη 2000 και 2001, εκτοξεύτηκε σε 7.841.064 ευρώ την τριετία 2002-2004.

Εκτός όμως από την αύξηση της χρηματοδότησης προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, το Doc είχε δημοσιεύσει φωτογραφικά ντοκουμέντα στα οποία εμφανίζονταν ο κ. Λοβέρδος να ξεναγείται από τον καταδικασθέντα δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο το 2002 στο Λίβανο στις εγκαταστάσεις όπου γινόταν η αποναρκοθέτηση. Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες ο Ανδρέας Λοβέρδος χαμογελαστός συγχαίρει έναν έναν προσωπικά του άντρες του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης (IMI) οι οποίοι φορούσαν και τα ανάλογα διακριτικά. Οι φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει το Hot Doc προέρχονταν από την ιστοσελίδα του διεθνούς κέντρου αποναρκοθέτησης οι οποίες από το 2013 είχαν κατέβει από την ιστοσελίδα της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Η συμπάθεια του κ. Λοβέρδου προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ φάνηκε και από επίσημες δηλώσεις που είχα κάνει το φθινόπωρο του 2003.

«Είχαμε πει και στο παρελθόν ότι μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το έργο αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ναμπατίγιε του νότιου Λιβάνου. Υπεύθυνη για την πορεία και την πρόοδο του έργου αυτού είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

 Διαβάστε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Hot Doc: Όταν το Hot Doc αποκάλυπτε την «αγάπη» του Λοβέρδου για τη ΜΚΟ με τις αποναρκοθετήσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter