Καταδίκη πρώην αξιωματούχου της τουρκικής ΜΙΤ γιατί έδινε μυστικά στη CIA

Καταδίκη πρώην αξιωματούχου της τουρκικής ΜΙΤ γιατί έδινε μυστικά στη CIA

Ο Ενβέρ Αλταΐχ πρώην αξιωματούχος της τουρκικής υπηρεσίες πληροφοριών ΜΙΤ καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση επειδή αντάλλασσε e-mail με πράκτορες της CIA, αποκαλύπτοντας τους κρατικά μυστικά ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε πως παρακολουθούσε μέχρι και τον Ερντογάν.

Η απόφαση του δικαστηρίου, 136 σελίδων, εμπεριέχει ντοκουμέντα που βρέθηκαν στον υπολογιστή του μετά τη σύλληψή του το 2017.

Οι τουρκικές αρχές αρχικά τον συνέλαβαν ως μέλος του ισλαμιστικού δικτύου του πρώην κληρικού και συμμάχου του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν. Για τους Τούρκους το δίκτυο αυτό (FETO) είναι τρομοκρατική οργάνωση και υποκινητής του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με τη δικογραφία ο Αλταΐχ είχε προειδοποιήσει τους «φίλους» του στην CIA πως επίκειται μετατόπιση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς την Ευρασία και Κίνα. Στην κατοχή του βρέθηκαν και φωτογραφίες με τους πράκτορες της CIA Ρούζι Ναζάρ και Ντουάν Κλάριτζ.

Συνολικά στον Αλταΐχ επιδικάστηκαν 23 χρόνια φυλάκισης για «πολιτική και στρατιωτική» κατασκοπεία καθώς και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η απόφαση αυτή αποδεικνύει πως η εσωτερική κατάσταση στη Τουρκία κάθε άλλο παρά σταθερή είναι. Χρόνια μετά το πραξικόπημα, οι διώξεις συνεχίζονται  δυναμιτίζοντας περισσότερο το πολιτικό κλίμα στα όρια της υστερίας πριν τις εκλογές του 2023, όπου ο Ερντογάν θα δώσει σκληρή μάχη για το πολιτικό του μέλλον.

Πληροφορίες: Hurriyet

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter