Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΔΑ για την υπόθεση Καβαλά

Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΔΑ για την υπόθεση Καβαλά

«Καταπέλτης» κατά Τουρκίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Άγκυρα δεν έχει συμμορφωθεί με απόφαση που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2019 που ζητεί την απελευθέρωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Σύμφωνα με την απόφαση, που είναι είναι το τελευταίο βήμα στην «διαδικασία επί παραβάσει» η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, η Τουρκία παραβίασε τη Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι: «Η Τουρκία παρέβη την υποχρέωσή της βάσει του άρθρου 46 § 1 να συμμορφωθεί με την απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, η οποία καλούσε την κυβέρνηση να τερματίσει την κράτηση του Οσμάν Καβαλά και να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή του».

Μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, οι τρεις αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσαν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβάλα. «Η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εκδόθηκε σήμερα, η οποία δίνει σαφή απάντηση σε αυτό το σημείο. Ανανεώνουμε την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση του κ. Καβάλα», τονίζουν με κοινή δήλωσή τους οι τρεις αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης (ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Simon Coveney, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Tiny Kox, και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić).

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία, ως Μέρος της Σύμβασης, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι το θέμα θα παραμείνει υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών έως ότου εκτελεστεί πλήρως η απόφαση.

Διαβάστε επίσης: Την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Σημειώνεται ότι ο Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, έχει έκτοτε καταδικαστεί για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και τον Απρίλιο του 2022 του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή.

Άλλοι επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια σε μια – κατά τους επικριτές των αρχών – πολιτική δίκη με στόχο την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το 2013 και έμειναν στην ιστορία ως«κίνημα του Γκεζί».

Πηγή: Ahval, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter