Καταδιώκοντας τους ονειροπόλους

Καταδιώκοντας τους ονειροπόλους

Τους ονόμασαν ονειροπόλους (dreamers), διότι από την ημέρα που έφθασαν στις ΗΠΑ, ως ανήλικα παιδιά μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στη χώρα, ονειρεύονται να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους και να ζήσουν σαν άνθρωποι.

Τώρα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τους καταδιώκει. Ζήτησε από το κυριαρχούμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο να καταργήσει το ειδικό πρόγραμμα (DACA) που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται επί Μπαράκ Ομπάμα και προστατεύει από την απέλαση τους περίπου 800.000 ενήλικες, πλέον, αυτής της… δεύτερης κατηγορίας πολιτών.

«Οταν βγήκε ο Τραμπ έβγαλα ένα εξάνθημα»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες πολλών εξ αυτών όπως καταγράφονται στον διεθνή Τύπο. «Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 2016 (σ.σ.: ημέρα εκλογής του Τραμπ) έβγαλα ένα εξάνθημα. Λίγες μέρες αργότερα γέμισε το κορμί μου και σήμερα έχει εξελιχθεί σε αλλεργία που οι γιατροί δεν ξέρουν από πού προέρχεται. Ξέρω εγώ, όμως. Βγάζω αυτά τα εξανθήματα κάθε φορά που σκέφτομαι τι μπορεί να κάνει ο Τραμπ. Να με στείλει πίσω στο Μακάο, εκεί που δεν έχω κανέναν, τώρα που άρχισα να δουλεύω και μπορώ να βοηθήσω τους γονείς μου που τόσα πέρασαν μέχρι να έρθουμε στις ΗΠΑ» είπε στον ανταποκριτή της εφημερίδας «The Guardian» η Ιβι Τενγκ Λέι.

«Η κατάσταση έγινε δύσκολη από τότε που ο Τραμπ δήλωσε ότι όλοι εμείς είμαστε κλέφτες και βιαστές. Μου είναι δύσκολο πλέον να κοιμηθώ τα βράδια. Αυτό που ελπίζω είναι η οργανωμένη αντίδραση των Αμερικανών ώστε να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση» λέει η κορεατικής καταγωγής Αντζι Κιμ μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση.

Το ζήτημα είναι ευρύτερο. Σε περίπου 11 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι είναι μεξικανικής καταγωγής. Η μαζική απέλασή τους, παράλληλα με την παρεμπόδιση της εισόδου νέων μεταναστών στη χώρα χωρίς τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του ρατσιστή και ξενοφοβικού Τραμπ.

Σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Μετανάστευσης (ICE), για την εφαρμογή της προεκλογικής εξαγγελίας του Τραμπ απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 10.000 υπαλλήλων και αστυνομικών. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 απελάθηκαν 41.318 άτομα χωρίς χαρτιά, αριθμός κατά 50% μεγαλύτερος από το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

«Εχουμε να κάνουμε με ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν πλέον τη ζωή τους. Δεν ξέρουν πού θα βρίσκονται σε έναν χρόνο, ούτε καν σε έναν μήνα. H βασική συμβουλή που δίνουμε σε όλους αυτούς είναι να μην υπογράφουν τίποτε χωρίς να συμβουλευτούν δικηγόρο» δήλωσε στο δίκτυο CNN η Τζουλιέτα Γκάριμεϊ, στέλεχος της οργάνωσης United We Dream, ήτοι Ενωμένοι Ονειρευόμαστε.

«Βάρβαρη», «αυτοκαταστροφική» και «λανθασμένη» χαρακτήρισε την απόφαση ο Ομπάμα. «Είναι νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν στην Αμερική. Παιδιά που σπούδασαν στα σχολεία, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους ζωή, πατριώτες που έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τη σημαία μας. Η απέλασή τους δεν θα μειώσει τους δείκτες ανεργίας, δεν θα ελαφρύνει τους φόρους κανενός ούτε θα αυξήσει τους μισθούς» είπε ο πρώην πρόεδρος. Και τόνισε ότι «στην ουσία το ζήτημα αφορά τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια, το κατά πόσο είμαστε άνθρωποι που διώχνουν νέους που αγωνίζονται γεμάτοι ελπίδα. Το αν τους μεταχειριζόμαστε όπως θέλουμε οι άλλοι να μεταχειρίζονται τα δικά μας παιδιά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter