Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σε μια άνευ προηγουμένου καταπάτηση του διεθνούς δικαίου προβαίνει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, έπειτα και από την απόφασή της να αναστείλει για έναν μήνα τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Εφόσον μάλιστα επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι περισσότεροι από 500 «παράνομα εισελθόντες», όπως τους χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, θα μεταφερθούν από τη Λέσβο σε κλειστό κέντρο διανομής στο εσωτερικό της χώρας με σκοπό την απέλασή τους, θα πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να υπάρξει απέλαση εφόσον δεν έχει προηγηθεί εξατομικευμένη συνέντευξη του κάθε αιτούντα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κινδυνεύει η ζωή του σε περίπτωση που απελαθεί.

Το γεγονός άλλωστε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την αναστολής της διαδικασίας ασύλου την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση, προκύπτει σαφώς από το γεγονός ότι «ούτε στη Σύμβαση της Γενεύης, ούτε στο ευρωπαϊκό δίκαιο υπάρχει πρόβλεψη για αναστολή των αιτημάτων ασύλου. Δεν υπάρχει νομική βάση», όπως δήλωσε στο documentonews.gr η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. «Η αρχή της μη επαναπροώθησης είναι θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου και θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά το που θα επιστραφεί κάποιος, εάν δηλαδή εκεί που θα επιστραφεί κινδυνεύει η ζωή ή η ελευθερία του. Είναι θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου».

Άλλωστε το να γίνεται ιδιαίτερη μνεία από την κυβέρνηση στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται «παράνομα», αντιβαίνει επίσης το διεθνές δίκαιο, αφού «το να αναζητάς άσυλο δεν είναι έγκλημα, ακόμη κι αν έχεις εισέλθει σε μια χώρα με παράτυπο τρόπο, εφόσον προσφύγεις γρήγορα στις αρχές και ζητήσεις άσυλο. Όλοι οι πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στη χώρα –κι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες- με παράτυπο τρόπο έχουν μπει στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

«Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αναστολή των αιτημάτων ασύλου. Θα μπορούσε να βρεθεί ένα άλλο σύστημα που να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των σημερινών καταστάσεων ώστε όσοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Μπορεί να μην ακολουθείται το σύστημα ασύλου που χρησιμοποιούταν έως τώρα στη χώρα εξαιτίας των έκτακτων αναγκών αλλά δεν μπορούμε να αναστέλλουμε τελείως το άσυλο. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα άλλο σύστημα στη θέση του που θα ανταποκρίνεται στις θέσεις αυτές».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter