Καταφυγή Μητσοτάκη στον πατριωτισμό για να υπερασπιστεί την απόλυτη παράδοση στις ΗΠΑ

Καταφυγή Μητσοτάκη στον πατριωτισμό για να υπερασπιστεί την απόλυτη παράδοση στις ΗΠΑ

Υπεράσπιση της πλήρους παράδοσης στην αμερικανική στρατιωτική μηχανή και της πολιτικής του «προκεχωρημένου φυλακίου» μέρος δεύτερο έλαβε χώρα από το βήμα της Βουλής με την δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήρθε να συμπληρώσει την πρώτη του τοποθέτηση, κατά την οποία έδωσε ρεσιτάλ υποτέλειας στις ΗΠΑ, υπερασπιζόμενος σφοδρά την επιλογή να εμφανίζεται η Ελλάδα ως δεδομένη έναντι των Αμερικανών.

Από απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στην εξωτερική πολιτική συγκρίνοντας την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη δική του, καθώς παρότι ξεκίνησε με αναφορές στον Πάνο Καμμένο, κατέληξε να επικροτεί τα πεπραγμένα της, ζητώντας μάλιστα να συνεχίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα τη στάση που τήρησε ως κυβέρνηση.

Πίσω από τους υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κρύψει τον προβληματισμό που προκαλεί η πενταετής διάρκεια με αυτόματη ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, εγκαλώντας τον Αλ. Τσίπρα για την κριτική του στη στάση πλήρους παράδοσης, καλώντας τον μάλιστα να τοποθετηθεί για το εάν θα την καταγγείλει ως κυβέρνηση. Κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη, η στρατηγική του «προκεχωρημένου φυλακίου» δεν είναι πολιτική επιλογή, αλλά «γεωγραφική διαπίστωση», υποστηρίζοντας πως η χώρα μας είναι αναγκασμένη να είναι προσδεδεμένη στο αμερικανικό στρατιωτικό άρμα. Μάλιστα, ομολόγησε και αυτός, όπως ο Νίκος Δένδιας, πως η κυβέρνησή του επιθυμούσε διάρκεια και μεγαλύτερη από τα πέντε έτη.

Επιλέγοντας να υπερασπιστεί την επιλογή ταύτισης με τις ΗΠΑ με κατηγορίες στην αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία», έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον αρχηγό της για «κρυφή συνάντηση» με τον πρώην πρέσβη Πάιατ, παρότι επρόκειτο για συνάντηση στη Βουλή, η οποία ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα, ακόμα και με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για τη στάση του έναντι της συμφωνίας, επικαλούμενος «πληροφορίες» για το τι ειπώθηκε σε εκείνη τη συνάντηση, αλλά και δηλώσεις του Πάιατ πως η σημερινή τροποποίηση είναι απότοκη της προηγούμενης κυβέρνησης. Ακόμα, εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός πως η συμφωνία με τις ΗΠΑ, που συνάφθηκε πρώτη φορά το ’90, ανανεωνόταν κάθε χρόνο και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας την κριτική για τους όρους της συμφωνίας.

Σημειώνεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να δώσει απάντηση και για τη στάση της κυβέρνησής του στον πόλεμο της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας πως όλες οι χώρες συμμετείχαν στην αποστολή αμυντικού υλικού, και κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα πως στη θέση του θα εξέθετε τη χώρα, τασσόμενος απέναντι από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις υποταγής και ύμνος στην πλήρη ταύτιση με τους Αμερικανούς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο στην ομιλία του πάντως αφορά την πρόθεση προμήθειας επιπλέον όπλων και οπλικών συστημάτων από τους Αμερικανούς, από το λεγόμενο «πλεονάζον υλικό» των ΗΠΑ, με τον ίδιο να σημειώνει «κατά προτίμηση δωρεάν», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης για αγορά επιπλέον εξοπλισμών.

Τέλος, απολογητικός αλλά κουνώντας το δάχτυλο εμφανίστηκε και για τις τουρκικές υπερπτήσεις, υποστηρίζοντας πως θα το θέσει στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ λίγο πριν κατηγορούσε τον Αλ. Τσίπρα για τη στάση του κατά το δικό του ταξίδι στις ΗΠΑ του Τραμπ, και για «σιωπή» απέναντι σε ενδεχόμενο -τότε- εξοπλισμό των Τούρκων από F35. Στο δε κλείσιμο της δευτερολογίας του, έβαλε εκ νέου ζήτημα «πατριωτισμού» με μία σκαιά και προβληματική αναφορά, κατηγορώντας ουσιαστική την αξιωματική αντιπολίτευση για εθνική μειοδοσία.

«Μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού για να μην κατηγορηθείτε -και δίκαια- πως σε μία τόσο σημαντική εθνική επιλογή είστε εθνικά ανορθόγραφος», έκλεισε την δεύτερη τοποθέτησή του, ενώ μετά την απάντηση Τσίπρα, πήρε ξανά τον λόγο για να προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στου ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανήλθε με αναφορές στο ΠΑΣΟΚ του ’81 και την στάση του κατά των βάσεων, «θυμίζοντας» πως ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέγραψε την παραμονή των βάσεων μετά την εκλογή του, και φτάνοντας στο σημείο να κάνει «τοποθέτηση προϊόντος» με ένα βιβλίο που έχει συγγράψει, «που είναι ουσιαστικά η μετάφραση της πτυχιακής μου στο πανεπιστήμιο για τις διαπραγματεύσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για τις βάσεις». Αφού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία που «κατέληξα πως δεν ήταν ωφέλιμη», προκάλεσε την αντιπολίτευση λέγοντας «επιτρέψτε μου να σας στείλω αντίγραφο του βιβλίου μου».

Διαβάστε επίσης:

Πρωθυπουργός… άλλης χώρας: «Οι φόροι πέφτουν και τα εισοδήματα ανεβαίνουν»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter