Καταγγελία από την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών για ρατσιστικό περιστατικό στο Athens Pride

Καταγγελία από την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών για ρατσιστικό περιστατικό στο Athens Pride

Σε μία αναπάντεχη καταγγελία, σχετικά με ένα ρατσιστικό περιστατικό στο Athens Pride πέρασε η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Ελένη Φουρέιρα η οποία τραγούδησε στη σκηνή του Pride αρνήθηκε την ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αποκλείοντας τους Κωφούς θεατές από την ισότιμη πρόσβαση της συναυλίας.

Αναλυτικά η καταγγελία της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών:

«Το Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας 2019, η μεγάλη γιορτή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, της ποικιλομορφίας και του αλληλοσεβασμού, που φέτος ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου (Zackie Oh) αλλά και στα 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με συναυλία στην πλατεία του Συντάγματος. Η παρέλαση που προηγήθηκε ήταν συγκλονιστική και το πολύχρωμο πλήθος ξεπέρασε τα 100.000 άτομα. Εμείς οι ανάπηρες/οι καλλιτέχνιδες/ες θα θέλαμε να συγχαρούμε τις/τους διοργανώτριες/ες διότι η ορατότητα, η αποδοχή και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι υπόθεση όλων μας και εμείς οι ανάπηρες/οι καλλιτέχνιδες/ες δεν σκοπεύουμε να κάνουμε βήμα πίσω από τη διεκδίκησή τους. Αναγνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια την προσπάθεια συμπερίληψης εκ μέρους του Athens Pride και της έμπρακτης διάθεσης για δημιουργία προσβάσιμου περιβάλλοντος και περιεχομένου.

Ένα αδιανόητο ρατσιστικό περιστατικό όμως, είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των Κωφών θεατριών/θεατών και τη βαθύτατη προσβολή απέναντι στην πολυπληθή κοινωνική ομάδα των Κωφών και αναπήρων. Η Eleni Foureira / Ελενη Φουρεϊρα αρνήθηκε την ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αποκλείοντας τις/τους Κωφές/ούς θεατές/τριες από την ισότιμη πρόσβαση της συναυλίας. Υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΕΝΓ είναι συνταγματικά αναγνωρισμένη ως επίσημη γλώσσα του κράτους και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια απέναντι στους υπαίτιους/ες του ρατσιστικού και μισαναπηρικού περιστατικού.

Η τέχνη οφείλει να κυοφορείται στις απαλλαγμένες από ρατσιστικά στερεότυπα περιοχές του νου.

Επίσης, καλούμε τα ΜΜΕ που απέκρυψαν τη ρατσιστική απρέπεια να σέβονται τις αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, διότι η ανάδειξη του μισαναπηρισμού αποτελεί ηθική και κοινωνική τους ευθύνη.

Με αφορμή το ρατσιστικό περιστατικό, επιδιώκουμε συνυπευθυνότητα από το Athens Pride, ώστε να ανοίξει ο διάλογος για την ισότιμη απορρόφηση υπηρεσιών (ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για Κ(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες κλπ) και δικαιωμάτων για την ουσιαστική άρση των διακρίσεων και των παγιωμένων συμπεριφορών απέναντι στην πολυπληθή κοινωνική ομάδα των κωφών και αναπήρων.

Τέλος, για λόγους αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης, καλούμε όλους τους φορείς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να πάρουν σαφή και δημόσια θέση αναγνωρίζοντας το ρατσιστικό περιστατικό και την παρεμπόδιση θεμελιώδους δικαιώματος.

Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών

Ο/Η πραγματικός/η καλλιτέχνης δεν είναι αυτός/ή που κατακρεουργείται από το “κτήνος”, αλλά αυτή/ος που με κόπο καταφέρνει τελικά να το δαμάζει».

https://www.facebook.com/DisArtMove/photos/a.273066739407745/2335584799822585/?type=3&theater

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter