Καταγγελία: Δίδυμα αδέρφια φοιτητών αδυνατούν να πάρουν μεταγραφή στην ίδια πόλη

Καταγγελία: Δίδυμα αδέρφια φοιτητών αδυνατούν να πάρουν μεταγραφή στην ίδια πόλη

Επώνυμη καταγγελία που αναδεικνύει τα εμπόδια και τις ασάφειες του νόμου για τις μεταγραφές, έκανε μέσω επιστολής του στο alfavita.gr πατέρας δίδυμων αδερφών φοιτητών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Καρακώστας, καταγγέλλει ότι ο νόμος δεν αναγνωρίζει συγγένεια στα αδέρφια όταν αυτά επιτυγχάνουν ταυτόχρονα σε ΑΕΙ, καθιστώντας αδύνατη τη μεταγραφή τους σε κοινό ΑΕΙ ακόμα κι αν υπερκαλύπτονται τα κριτήρια.

Έτσι, γίνεται ανέφικτη η μεταγραφή του ενός παιδιού σε σχολή που εδράζει στην ίδια πόλη όπου σπουδάζει το άλλο παιδί, με τους γονείς να πρέπει να επωμιστούν τα υπέρογκα έξοδα.

Ο πατέρας καταγγέλλει επίσης ότι τα ερωτήματα έχουν τεθεί στο υπουργείο Παιδείας εδώ και δύο χρόνια, δίχως να λάβει απάντηση:

Αναλυτικά η επιστολή

«Θα ήθελα να σας καταγγείλω ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ (με τη μορφή ερωτήσεων) μια απίστευτη ΑΔΙΚΙΑ/ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΑΡΑΒΛΕΨΗ του νόμου 4692/2020 – ΦΕΚ 111/Α/12-6-2020, που αφορά τις μετεγγραφές πρωτοετών δίδυμων φοιτητών. Ασφαλώς ο αναγνώστης θα πρέπει να κατέχει τα βασικά των μετεγγραφών. Σε επανειλημμένες μας επιστολές επί δύο έτη δεν έχουμε πάρει καμιά απολύτως γραπτή απάντηση για το πρόβλημα μας ενώ με σαφήνεια υποδεικνύουμε το λάθος του νόμου και του ηλεκτρονικού συστήματος εφαρμογής του. Το υπουργείο παιδείας για δεύτερη συνεχή χρονιά τηρεί σιγήν ιχθύος.

1. Γιατί ο νόμος ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΑΝ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΕ ΑΕΙ απαγορεύοντας τους να μετεγγραφούν σε κοινό ΑΕΙ ακόμα και αν υπερκαλύπτουν τα κριτήρια ; Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να μετεγγραφούν το ένα κοντά στο άλλο, περιορίζοντας τα έξοδα των γονιών τους, ενώ όλα τα άλλα αδέλφια μπορούν.

2. Γιατί για τους πρωτοετείς, η διαδικασία των μετεγγραφών τρέχει ταυτόχρονα με το 1ο εξάμηνο ; Αν θέλεις να αιτηθείς μετεγγραφή ΔΕΝ μπορείς να πάρεις αναστολή 1ου εξαμήνου (δεν σου επιτρέπει το σύστημα). Αναγκαστικά εφόσον δεν μπορείς (για οικονομικούς λόγους) να παρακολουθήσεις τα μαθήματα παίρνεις αναγκαστικά αναστολή 2ου εξαμήνου μην παραδίδοντας το δικαίωμα σου στη φοίτηση. Ετσι το δίδυμο που έχει αποκλειστεί θα δοκιμάσει την επόμενη χρονιά να μετεγγραφεί με κριτήρια αδελφών (ενώ το ένα από τα δίδυμα να φοιτά ήδη από την προηγούμενη χρονιά σε άλλο πανεπιστήμιο), ανεγκέφαλα απορρίπτεται γιατί το σύστημα αναγνωρίζει σαν πρωτοετείς μόνο αυτούς που έχουν λάβει αναστολή για το 1ο εξάμηνο.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ. Ο νόμος αναφέρει ρητά με μία και μόνη λέξη ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ. Δεν λέει πουθενά για πρωτοετείς δύο ταχυτήτων ούτε ότι αυτός που έχει αναστολή 2ου εξαμήνου είναι λιγότερο πρωτοετής από αυτόν που έχει αναστολή 1ου εξαμήνου. Με ατομική – κατά το δοκούν- λοιπόν μετάφραση του νόμου οι υπάλληλοι των μετεγγραφών και κατ επέκτασιν το σύστημα σε αποκλείει. Και αυτό ιδιαίτερα από την στιγμή που η σύνταξη αιτήματος αναστολής για το πρώτο εξάμηνο καθίσταται απαγορευτική λόγω των παράλληλα και ταυτόχρονα τρεχούμενων διαδικασιών των μετεγγραφών ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ του αιτούμενου.

3. Γιατί τρέχουν παράλληλα διαδικασίες όταν αυτές αλληλοαναιρούνται κατά το νόμο ή κατά το δοκούν;

4. Γιατί πίσω από το σύστημα δεν υπάρχει νοήμων νούς να το ελέγχει και να το κατευθύνει με βάση την κοινή ανθρώπινη λογική;

5. Γιατί οι μετεγγραφές γίνονται μόνον με κοινωνικά/οικονομικά ή μόνον με αδελφών κριτήρια ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ; Αυτοί που συνδυάζουν και οικονομικά και αδελφών κριτήρια δεν είναι δίκαιο να τυγχάνουν ανώτερης μοριοδότησης ;

6. Και τέλος….ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 60.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΔΙΔΥΜΑ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12.500 ΕΥΡΩ ;

Το πρόβλημα έχει αναλυθεί από εμάς πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση τροπολογίας στις αρχές του χρόνου, αλλά… ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ…

Με εκτίμηση

Γιώργος Καρακώστας,

Πατέρας των διδύμων Κωνσταντίνου και της Αθηνάς».

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter