Καταγγελία εκδικητικής απόλυσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα ΕΛΠΕ

Καταγγελία εκδικητικής απόλυσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα ΕΛΠΕ

Κείμενο-καταγγελία για εκδικητική απόλυση της διοίκησης των ΕΛΠΕ κατά εργαζόμενου δημοσιεύει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και ταυτόχρονα καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Διυλιστήριο Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Σε συνέχεια της από 31/03/2022 ανακοίνωσης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την άνευ προηγουμένου για τα ΕΛΠΕ, εκδικητική και απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της Εταιρείας να επιβάλει την εξοντωτική ποινή της προσωρινής απόλυσης διάρκειας 20 εργάσιμων ημερών σε συνάδελφο μηχανικό που εργάζεται στον όμιλο.

Η ποινή αυτή έρχεται σε συνέχεια της δόλιας και μεθοδευμένης πειθαρχικής δίωξης που εξαπέλυσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ ενάντια στο συνάδελφο από τις αρχές του περασμένου Μάρτη και μετά, οπότε και του αφαίρεσε χωρίς αιτιολόγηση την άσκηση των καθηκόντων που προβλέπει η θέση του.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ για να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία της, ακολουθεί συνεπή αντεργατική πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους του ομίλου, χρησιμοποιώντας όποια δυνατότητα της δίνει το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις: κρατάει σε ομηρεία τους εργολαβικούς συναδέλφους, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και μπλοκάκια, τους απολύει όποτε θέλει, αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση με το επιχειρησιακό σωματείο της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, χρησιμοποιεί την αξιολόγηση ως μηχανισμό πειθάρχησης και εκδίωξης των εργαζομένων και υιοθετεί παρελκυστικές τακτικές όπως η αφαίρεση του αντικειμένου εργασίας, η εκβιαστική μετακίνηση σε άλλες θέσεις και η άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά εργαζομένων του ομίλου.

Η «φυσιολογική» λειτουργία της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας που νομοθέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι κυρώσεις των ΝΑΤΟ και ΕΕ στον πόλεμό τους με τη Ρωσία εκτοξεύουν τις τιμές της ενέργειας μαζί με τα κέρδη των ενεργειακών Ομίλων στραγγίζοντας το λαϊκό εισόδημα.

Σε αυτήν την περίοδο τα ΕΛΠΕ, κορυφαίος εγχώριος ενεργειακός όμιλος και παραγωγός ενέργειας αποσπά υπερκέρδη, εκμεταλλευόμενος και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους στον κλάδο της διύλισης, στις πλάτες του λαϊκού καταναλωτή ενώ την ίδια ώρα στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενούς του προκειμένου να αυξήσει την εκμετάλλευσή τους

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ κόπτεται δήθεν για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων μόνο προσχηματικά προκειμένου να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους όταν την ίδια ώρα οι ελλείψεις σε προσωπικό στη Συντήρηση και σε άλλα τμήματα είναι τραγικές και αναγκάζονται συνάδελφοι να δουλεύουν επαναλαμβανόμενα 12ωρα, ιδιαίτερα στην Ελευσίνα. Δεν ξεχνάμε το τραγικό δυστύχημα του 2015 με τους 4 νεκρούς.

Την ίδια ώρα η διοίκηση των ΕΛΠΕ συστηματικά απαξιώνει τις εγκαταστάσεις του ομίλου, σε βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και κατ΄ επέκταση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, προς όφελος της δικής της κερδοφορίας αλλά και των εταιρειών των εργολάβων της.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει το συνάδελφο που έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Καλούμε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να ανακαλέσει άμεσα την πειθαρχική δίωξη κατά του συναδέλφου και να τον αποκαταστήσει στη θέση που προβλέπει η Σύμβαση εργασίας του.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Τρίτη12/7/2022, ημέρα εξέτασης της προσφυγής του συναδέλφου στην Επιθεώρηση Εργασίας, στις 8:00 πμ έξω από το Διυλιστήριο Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ με τρίωρη στάση εργασίας από τις 8:00 μέχρι τις 11:00. Στη συγκέντρωση την Τρίτη καλεί και το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Αθήνας, καθώς και η πανελλήνια ομοσπονδία ενέργειας (ΠΟΕ).

Το ιστορικό

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας:

Σε εργασία επισκευής με ημερομηνία 08/03/2022 της επιφάνειας δαπέδου στη Βιομηχανική Εγκατάσταση Ασπροπύργου ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη στις 31/3/2022 στο συνάδελφο, που εκτελούσε χρέη υπεύθυνου έργου, με το αιτιολογικό της μη έκδοσης άδειας εκσκαφής. Η εργασία αυτή είχε διακοπεί λίγο μετά την έναρξή της μετά από αυτοψία Επιθεωρητή Ασφαλείας με διαφορετικό αιτιολογικό που αφορούσε σε σοβαρή παράλειψη του εργολάβου του έργου, ο οποίος δεν κλήθηκε ποτέ σε απολογία. Παράλληλα από τις 09/03/2022 η Διοίκηση του Ομίλου, με προφορική εντολή και κατά πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή Διυλιστηρίων ζήτησε τη διακοπή της σύμβασης δανεισμού του συναδέλφου από την ΕΚΟ στα ΕΛΠΕ με το αιτιολογικό της μη έκδοσης Άδειας Εκσκαφής και αφαίρεσε από το συνάδελφο την άσκηση των επαγγελματικών του καθηκόντων ως υπεύθυνου έργου, χωρίς αιτιολόγηση. Παρά το γεγονός ότι ο συνάδελφος κατέθεσε εγκαίρως την απολογία του και επανειλημμένα δήλωσε ότι είναι ικανός να παρέχει τις υπηρεσίες του στην εταιρεία, η διοίκηση των ΕΛΠΕ κράτησε τον εργαζόμενο χωρίς αντικείμενο μέχρι και τις 28/6/2022 οπότε και του ανακοίνωσε τη μη ανανέωση της σύμβασης δανεισμού από την ΕΚΟ στα ΕΛΠΕ καθώς και πειθαρχική ποινή προσωρινής απόλυσης 20 εργάσιμων ημερών , προσάπτοντας μάλιστα πρόσθετα πειθαρχικά παραπτώματα τα οποία δε συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική κλήση και για τα οποία ο συνάδελφος δεν είχε το εύλογο δικαίωμα να απολογηθεί.

Βροχή καταγγελιών

Προ ολίγων ημερών, την ανάκληση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος εργαζόμενου στα ΕΛ.ΠΕ., στον οποίο επιβλήθηκε εξοντωτική ποινή προσωρινής απόλυσης 20 ημερών και διακοπής της σύμβασής του ζητούσε η παράταξη ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ με ανακοίνωσή της, στην οποία καταγγέλλει ότι η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» εξαπολύει κυνήγι μαγισσών κατά των εργαζομένων.

«Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. κρατάει σε ομηρία εκατοντάδες εργολαβικούς εργαζόμενους με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και πενιχρά δικαιώματα, τους απολύει όποτε θέλει, προχωράει σε παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις εργαζόμενων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση με επιχειρησιακά σωματεία, έχει μετατρέψει την αξιολόγηση από μηχανισμό βελτίωσης σε μηχανισμό πειθάρχησης και εκδίωξης των εργαζομένων και επιδίδεται με ιδιαίτερο ζήλο σε τακτικές όπως η αφαίρεση του αντικειμένου εργασίας, η εκβιαστική μετακίνηση σε άλλες θέσεις και η άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά εργαζομένων του ομίλου», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Σημειώνει ότι τελευταίο θύμα της πολιτικής της διοίκησης του ομίλου είναι εργαζόμενος με ενεργή συνδικαλιστική και κοινωνική δράση, εναντίον του οποίου ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη με σαθρό κατηγορητήριο και του επιβλήθηκε εξοντωτική ποινή.

Στην κατάσταση των εργασιακών σχέσεων στα ΕΛ.ΠΕ. είχαν αναφερθεί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος-Ενέργειας. Η ερώτηση αναφέρεται ιδιαίτερα στην εκδικητική πειθαρχική δίωξη, αυθαίρετη αφαίρεση καθηκόντων και απειλή διακοπής της σύμβασης εργαζόμενου του ομίλου, η οποία έχει καταγγελθεί από συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΕΚΟ (ΠΕΠΕΚΟ), το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), ο Σύνδεσμος Εργαζομένων της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ). Την ίδια στιγμή, αναφέρει η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. προχωρά σε αθρόες προσλήψεις με αδιαφανή κριτήρια και επιδίδεται σε πράξεις κακοδιοίκησης που απαξιώνουν τις εγκαταστάσεις του ομίλου, σε βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων και προς όφελος συμφερόντων «ημέτερων» εργολάβων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter