Καταγγελία για αναίτια σύλληψη δικηγόρου εντός του δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Καταγγελία για αναίτια σύλληψη δικηγόρου εντός του δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Η Ένωση Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων καταγγέλλει τη σύλληψη δικηγόρου έξω από την αίθουσα του Εφετείου Κακουργημάτων.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία της Ένωσης, ο δικηγόρος Σπύρος Φόρτης καταγγέλλει ότι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και του πέρασαν χειροπέδες διότι (για λόγους υγείας) αφαίρεσε για λίγα λεπτά τη μάσκα που φορούσε.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ορίζει ως υποχρεωτική την χρήση μάσκας εντός του μεγάρου των Δικαστηρίων, η παραβίαση της διατάξεως αυτής επισύρει μόνο το διοικητικό πρόστιμο των 150 ευρώ και όχι περαιτέρω ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συμπεριφορές αστυνομικών κατά δικηγόρων προκάλεσαν αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2019, αστυνομικοί του ΑΤ Ομονοίας είχαν προχωρήσει στη σύλληψη του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη, γιατί… διαμαρτυρήθηκε για τον βασανισμό ατόμου με κινητικά προβλήματα.

Αναλυτικά η καταγγελία της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Υπεβλήθη στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, αναφορά του συναδέλφου Σπύρου Φόρτη αναφορικά με συμπεριφορές και διαδικασίες που έθιξαν την τιμή και την υπόληψη του.

Με την επιφύλαξη των απόψεων της altera pars, η Ένωση Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ το γεγονός ότι ο συνάδελφος συνελήφθη εντός του δικαστικού Μεγάρου Πειραιά και ακριβώς έξω από την αίθουσα του Εφετείου Κακουργημάτων, όπου ανέμενε να εκφωνηθεί υπόθεση εντολέα του. Η Ένωση μας ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ την επιλογή των οργάνων της τάξεως να τον σύρουν δέσμιο με χειροπέδες ενώπιον πολλών συναδέλφων και πολιτών στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, την κράτηση του επί 7 ώρες (!!!) ενώ είναι εφικτή και υποχρεωτική η άμεση επικοινωνία με Εισαγγελέα έστω και τηλεφωνική και η ενημέρωση του ότι κρατείται Δικηγόρος (για τον οποίο δεν ισχύει η διαδικασία του αυτοφώρου επί πλημμελήματι).

Ο ίδιος ο συνάδελφος μας ενημέρωσε ότι συνελήφθη, όταν για λόγους υγείας (λήψη φαρμάκου και τροφής) αφαίρεσε για λίγα λεπτά τη μάσκα που φορούσε, καθώς και διότι επιχείρησε να δηλώσει τα παραπάνω και την δικηγορική του ιδιότητα στον αστυνομικό που τον συνέλαβε.

Η Ένωση μας, εάν ευσταθούν τα πραγματικά περιστατικά που έθεσε υπόψιν μας ο συνάδελφος, τα οποία δεν έχουμε λόγο να θεωρήσουμε αβάσιμα, θεωρεί την σύλληψη του εν λόγω συναδέλφου μέσα στο χώρο εργασίας του πράξη παράνομη και προσβλητική.

Ο συνάδελφος θεωρεί ότι το αδίκημα της απείθειας που του απεδόθη «εφευρέθηκε» προκειμένου να «παραδειγματιστούν» όλοι οι υπόλοιποι να φορούν τη μάσκα, αφού συνελήφθη για την ίδια αιτία Δικηγόρος.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ορίζει ως υποχρεωτική την χρήση μάσκας εντός του μεγάρου των Δικαστηρίων (αρχική φερόμενη ως παράβαση του συναδέλφου) που προκάλεσε και την αναφερόμενη από τον αστυνομικό απείθεια, η παραβίαση της διατάξεως αυτής επισύρει μόνο το διοικητικό πρόστιμο των 150 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι τέως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, σε σχετική εγκύκλιο (που μάλιστα αφορούσε στην ποινική δίωξη για οφειλές σε βάρος του δημοσίου) συνιστούσε στις αστυνομικές αρχές να συμπεριφέρονται κατά την σύλληψη οποιουδήποτε προσώπου με κάθε δυνατή ευγένεια, να μεταχειρίζονται βία μόνον, όταν υπάρχει ανάγκη, να αποφεύγουν φράσεις που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος και να προχωρούν στη σύλληψη και στην χειροπέδηση, μόνο όταν οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι φυγής ή φέρνουν αντίσταση.

Τέλος προτείνουμε προς την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, να θεσμοθετήσει νομική βοήθεια προς δικηγόρους, με καθημερινή υπηρεσία ενός μέλους, στα Εφετεία της χώρας από τον εκάστοτε Δικηγορικό Σύλλογο, για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής σε τέτοιες η παρόμοιες καταστάσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter