Καταγγελία: Η Μενδώνη άφησε έξω από τα 800€ εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα

Καταγγελία: Η Μενδώνη άφησε έξω από τα 800€ εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα- Ακρόαμα καταγγέλει και κλιμακώνει την δράση του, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, την Τρίτη 28 Απριλίου

“Μετά από συνεχόμενες παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και πιέσεις των εργαζομένων στο Θέαμα- Ακρόαμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται στο βοήθημα ειδικού σκοπού. Μέσα σε αυτές τις κατηγορίες, εντάσσονται και κάποιες ελάχιστες κατηγορίες από τον τεράστιο κλάδο του Θεάματος- Ακροάματος.

Τα νέα μέτρα εντάσσουν μέσα στους δικαιούχους κάποιες κατηγορίες συναδέλφων μας που πήραν το εποχικό βοήθημα στο τέλος του 2019 και δεν λαμβάνουν ή δε θα λάβουν επίδομα ανεργίας το διάστημα 1/1/2020 ως 30/4/2020. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συνάδελφοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 αναγκαία ένσημα το 2018, δεν μπορούν να το λάβουν. Αντίστοιχα αποκλείονται και όσοι εργαζόμενοι «είχαν την τύχη» να δουλεύουν για 8 μήνες και συγκέντρωσαν για το 2018 πάνω από 210 ένσημα. Επίσης, συνάδελφοι που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 ένσημα που ήταν και προϋπόθεση, είχαν όμως 100 ακόμα ένσημα από άλλη κύρια εργασία που δεν ανήκει στις νέα κατηγορίες επαγγελμάτων(της νέας ΚΥΑ), δεν εντάσσονται στα μέτρα ενίσχυσης.

Η νέα ΚΥΑ επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε αναδείξει από την πρώτη ΠΝΠ της κυβέρνησης, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των συναδέλφων μας συνεχίζει να μην εντάσσεται στα πενιχρά αυτά μέτρα. Παρά τα κυβερνητικά « ταρατατζούμ» για την προστασία όλων των εργαζομένων και την ευαισθησία να μην αφήσει κανέναν πολίτη ανυπεράσπιστο στην κρίση που έχει ξεσπάσει, η πραγματικότητα είναι πως μένει εντελώς ξεκρέμαστο το μεγάλο κομμάτι των υποαπασχολούμενων, εργαζόμενοι με «ευέλικτες», προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους χωρίς αυτό να θεωρείται απόλυση και χωρίς να συγκεντρώνουν καν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να λάβουν επίδομα ανεργίας. Έξω μένει επίσης και ένα τεράστιο κομμάτι μακροχρόνια ανέργων του κλάδου. Η αλήθεια είναι ότι και πάλι το μεγαλύτερο και πιο αδύναμο κομμάτι του κλάδου μας παραμένει έξω από την ενίσχυση, χωρίς το δικαίωμα έστω και σε αυτή την πενιχρή στήριξη.

Στο Σωματείο μας καθημερινά φτάνουν καταγγελίες συναδέλφων που δεν εντάσσονται στο ειδικό επίδομα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

 • Στο Μέγαρο Μουσικής διαιωνίζεται το πρόβλημα των εργαζομένων, καθώς και με την νέα ΚΥΑ εξακολουθεί να μένει εκτός των μέτρων στήριξης, ένα τουλάχιστον 30% των ωρομίσθιων ταξιθετών/ταξιθετριών συναδέλφων.
 • Η κατηγορία των Σκηνογράφων είναι στην κυριολεξία « αόρατη», καθώς οι σκηνογράφοι που εντάσσονται στα μέτρα είναι ελάχιστοι.
 • Συνεχίζεται η κοροϊδία των συναδέλφων σχετικά με το έντυπο Ε7 καθώς οι περιπτώσεις των συναδέλφων που δεν εντάσσονται στο επίδομα είναι πάρα πολλές.
 • Έχουν φτάσει στο Σωματείο μας καταγγελίες συναδέλφων στα θέατρα, όπου οι εργοδότες ενοχλημένοι από την μείωση του τζίρου τους, μετέτρεψαν σε μια νύχτα τις συμβάσεις των εργαζομένων και τους απέλυσαν – «για το καλό τους»- με έντυπο Ε7 , για να πάρουν το επίδομα ανεργίας και φυσικά να απαλλαγούν οι ίδιοι από το κόστος της σύμβασης ορισμένου χρόνου που είχαν με τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια αφού δε μπόρεσαν να εντάξουν τους εργαζόμενους στο Εργάνη, τους προέτρεπαν να κάνουν αίτηση για επίδομα στον ΟΑΕΔ -για να απαλλαγούν από την ευθύνη που τους άφησαν ακάλυπτους- και τώρα μαθαίνουμε με την νέα ΚΥΑ ότι οι εργαζόμενοι που πήραν το επίδομα του ΟΑΕΔ αποκλείονται από την νέα πλατφόρμα!
 • Οι εργαζόμενοι με τίτλου κτήσης δεν εντάσσονται πουθενά.

Στο Σωματείο μας καθημερινά επίσης φτάνουν καταγγελίες από εργαζόμενους που υφίστανται την εργοδοτική αυθαιρεσία όπως για την μη καταβολή δεδουλευμένων προηγούμενων μηνών(ακόμα και δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου), την αισχρή απαίτηση εργοδοτών για ποσοστό του επιδόματος των 800 ευρώ των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα:

 • Σε 3 παραγωγές στη Λυρική οι εργαζόμενοι είχαν σύμβαση ορισμένου χρόνου που έληγε από 12- 20 Μαρτίου. Αυτοί οι συνάδελφοι είναι όμηροι μιας κατάστασης γιατί αφενός δεν εντάσσονται στο έκτακτο επίδομα και αφετέρου είναι απλήρωτοι, καθώς έπρεπε να είχαν αποζημιωθεί το διάστημα 15-20 Μαρτίου! Μάλιστα σε συνάντηση στις 8 Απριλίου που είχαμε με τον Γ. Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη και του θέσαμε το ζήτημα , μας διαβεβαίωσε ότι θα το έλυνε άμεσα, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμα!
 • Στην εταιρεία ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα του Μαρτίου. Μετά από παρέμβαση του Σωματείου μας την προηγούμενη εβδομάδα κάποιοι τεχνικοί πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα του Φεβρουαρίου.
 • Οι εργαζόμενοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχαν συνάψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το ΦΚΘ για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το οποίο εν τέλει αναβλήθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταγγελία των συμβάσεων τους, χωρίς ωστόσο να λάβουν έκτοτε καμία αποζημίωση, αλλά και να αποκλειστούν ταυτόχρονα από το δικαίωμα λήψης του επιδόματος των 800 ευρώ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο μας είναι μια ατέλειωτη εργασιακή ζούγκλα! Τα «έκτακτα μέτρα» που παίρνονται τώρα σε συνθήκες πανδημίας ,δεν είναι προσωρινά, στην πραγματικότητα στοχεύουν στην «επόμενη μέρα». Ήδη ο ΣΕΒ ζητά να μονιμοποιηθεί η κινητικότητα μεταξύ των επιχειρήσεων, η μερική απασχόληση, η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς(εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ), φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, κρατικές επιδοτήσεις κτλ. Έχουν σχέδιο να φορτώσουν και αυτήν την κρίση στους εργαζόμενους, να μην αφήσουν τίποτα όρθιο! Οι νέες σαρωτικές ανατροπές στους όρους εργασίας μας, «δε γεννήθηκαν με παρθενογένεση», είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών κατευθύνσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι αποτέλεσμα επίσης του συμβιβασμού αλλά και του ξεπουλήματος των αγώνων, συνολικά της εργατικής τάξης, από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΓΣΕΕ και σε πολλά εργοδοτικά σωματεία που υπάρχουν στον κλάδο μας, αλλά και της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΠΟΘΑ που έριχνε νερό στο μύλο για να διαιωνίζεται η κατάσταση.

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ!

Συνάδελφοι, κλιμακώνουμε την πάλη μας με όλους τους τρόπους για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας! Λογαριαζόμαστε όλοι για όλα ΤΩΡΑ! Δεν θα λογαριαστούμε μετά. Αν τώρα επικρατήσει η λογική «ας μπουν σε καραντίνα οι διεκδικήσεις και μετά την πανδημία βλέπουμε…», αύριο θα είναι πολύ αργά.

Διεκδικούμε:

 • Καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στο Θέαμα-Ακρόαμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
 • Υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων στο Θέαμα-Ακρόαμα, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Κλιμακώνουμε την δράση μας μπροστά στη μέρα δράσης στις 28 Απρίλη αλλά και στην απεργία της Πρωτομαγιάς!

Προχωράμε:

 • Την Τρίτη στις 28 Απριλίου σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 11.00 π. μ και απαιτούμε να δοθεί επίσημη απάντηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.
 • Και την ίδια μέρα στις 11.00 π. μ σε κινητοποίηση στο Μέγαρο Μουσικής και απαίτηση για συνάντηση με την Διοίκηση του Μεγάρου.”

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter