Καταγγελία: Η ΠΑΣΠ επιχείρησε να μπλοκάρει την κάθοδο φοιτητικού σχήματος στις εκλογές

Καταγγελία: Η ΠΑΣΠ επιχείρησε να μπλοκάρει την κάθοδο φοιτητικού σχήματος στις εκλογές

Ο προεκλογικός αγώνας για τις Φοιτητικές Εκλογές του 2024 καλά-καλά δεν έχει αρχίσει και η ΠΑΣΠ, μποϊκοτάρει τη συμμετοχή άλλων πολιτικών σχημάτων σε Σχολές.

Το σχήμα της Συμμαχίας Αριστερών Φοιτητών Κορίνθου κατήγγειλε στο documentonews.gr  ότι η ΠΑΣΠ Κορίνθου αποπειράθηκε να μπλοκάρει την κάθοδο του σχήματος στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Μάλιστα οι φοιτητές-μέλη της «Συμμαχίας» απευθύνθηκαν στον δικηγόρο του Αρείου Πάγου και καθηγητή Παντείου, Δημήτρη Ζιούβα, ο οποίος κατέλυσε τα έωλα επιχειρήματα της ΠΑΣΠ και ξεκαθάρισε πως η πράξη της είναι παράνομη.

Στην Γενική Συνέλευση που ακολούθησε η ΠΑΣΠ Κορίνθου, όπως καταγγέλλει η «Συμμαχία», προσπάθησαν να σταματήσουν τη διαδικασία και έφτασαν σε σημείο να επιτεθούν λεκτικά μέχρι και στον καθηγητή Ζιούβα. Το σχήμα που πήγε να «κόψει» αντιδημοκρατικά η ΠΑΣΠ από τις εκλογές υποστήριξαν και οι υπόλοιπες δυνάμεις στη Συνέλευση, δηλαδή η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Αναλυτικά ανακοίνωση της Συμμαχίας Αριστερών Φοιτητών Κορίνθου:

«Η Γενική Συνέλευση της 11/4 αποτέλεσε μια ημέρα ντροπής για την δημοκρατία και παράλληλα άλλο ένα μέρος ενός κακοστημένου έργου φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης και παρέμβασης στο πανεπιστήμιο που έβαλε όλους τους φοιτητές και κάθε δημοκρατική δύναμη του πανεπιστημίου απέναντι στην τοξικότητα και τον αυταρχισμό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο μας ανακοινώθηκε από την πλειοψηφούσα δύναμη, ΠΑΣΠ ότι δεν θα επιτραπεί η κάθοδος του σχήματος μας στις εκλογές. Ο λόγος για αυτό, η μη ύπαρξη καταστατικού επικυρωμένου από ειρηνοδικείο και πρωτοδικείο,μια διαδικασία χρονοβόρα που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες αλλά και κοστοβόρα καθώς τα έξοδα για κάτι τέτοιο θα ανέρχονταν στα 600-700 ευρώ! Εδώ κατάγγελουμε επιπλέον την φίμωση των εκπροσώπων της παράταξης μας, καθώς δεν γράφτηκε καμία τοποθέτηση τους στα πρακτικά του Συλλόγου.

Άμεσα απευθυνθήκαμε σε δικηγόρο και συγκεκριμένα τον κύριο Δημήτριο Ζιούβα, Δικηγόρο στον Άρειο Πάγο και διακεκριμένο καθηγητή νομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μετά από ενδελεχή έρευνα η απάντηση που λάβαμε από τον κύριο Ζιούβα ήταν η παρακάτω:

«Τα ζητήματα εκπροσώπησης των φοιτητών στο πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών ΑΕΙ ρυθμίζονται μετά την κατάργηση των νόμων 1268/1982, 3549/2007 και 4009/2011, από 21.7.2022 αποκλειστικά πλέον από το άρθρο 286 του νόμου 4957/2022 («Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις») ως εξής:

«Σύλλογοι φοιτητών

Οι φοιτητές είναι ελεύθεροι να εκφράζονται ατομικά ή συλλογικά στο πλαίσιο λειτουργίας φοιτητικών συλλόγων. Θέματα σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης των οργάνων των φοιτητικών συλλόγων, τη συνεδρίαση και τον τρόπο σύγκλησης των οργάνων τους, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και τη λειτουργία τους καθορίζονται στο καταστατικό του φοιτητικού συλλόγου. Η ανάδειξη των οργάνων των φοιτητικών συλλόγων δύναται να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, εφόσον αυτό προβλέπεται στο καταστατικό του συλλόγου.»

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα ΑΕΙ που προβλέπει ο νόμος εκλέγονται αναλογικά από ένα φοιτητικό σύλλογο που λειτουργεί σε κάθε Τμήμα.

Το Καταστατικό του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την επωνυμία ΠΟΛΕΔΙΣ ρυθμίζει αποκλειστικά και ειδικά τα σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του Συλλόγου.

Ουδέν προβλέπει το άρθρο 12 (Φοιτητικές Εκλογές) ή άλλη διάταξη του Καταστατικού σχετικά με τον τρόπο νομικής συγκρότησης/οργάνωσης των εκλογικών συνδυασμών/φοιτητικών παρατάξεων.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνεται ότι καμία υποχρέωση νομικής οργάνωσης και συγκρότησης με συγκεκριμένη νομική μορφή (π.χ. ως σωματείο ή απλή ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα) δεν ισχύει για τους εκλογικούς συνδυασμούς/φοιτητικές παρατάξεις.

Η επιβολή οποιασδήποτε υποχρέωσης πέραν των οριζόμενων ρητά στο νόμο (απουσία ρύθμισης) και στο Καταστατικό του ΠΟΛΕΔΙΣ (απουσία ρύθμισης) αντιβαίνει στο δικαίωμα κάθε φοιτητή να εκφράζεται ελεύθερα ατομικά ή συλλογικά στο πλαίσιο λειτουργίας του ΠΟΛΕΔΙΣ και είναι παράνομη και αντισυνταγματική (άρθρο 16 Συντάγματος).”

Συνεπώς με βάση το ίδιο το άρθρο 16 του συντάγματος, το άρθρο 268 του νόμου 4957/2022 αλλά και το ίδιο το καταστατικό το Φοιτητικού Συλλόγου, η κάθοδος μας κρίνεται νόμιμη και η οποιαδήποτε απόπειρα εμποδισμού αυτής αποτελεί ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΞΗ.

Τι έγινε στην Γενική Συνέλευση;

Μετά την αρχική απόπειρα εμποδισμού του εκπροσώπου μας απο το να ανέβει στο βήμα να μιλήσει από τον πρόεδρο του Φ.Σ και γραμματέα της ΠΑΣΠ Κορίνθου, καταθέσαμε τα προαναφερθέντα στοιχεία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, μάλιστα καταθέσαμε και τα συγκεκριμένα άρθρα, εντύπως στα πρακτικά του Συλλόγου, διότι είμαστε σίγουροι πως δεν γράφτηκε ούτε μια λέξη από την παρέμβαση μας στην Γ.Σ.

Ελλείψει επιχειρημάτων η ΠΑΣΠ επιχείρησε να κάνει μπάχαλο την Γενική Συνέλευση εκτοξεύοντας προσβολές και τραμπουκίζοντας τα μέλη της Συμμαχίας και έφτασαν μέχρι να επιτίθενται λεκτικά σε ανεξάρτητους φοιτητές ακόμη και στον κύριο Ζιούβα!

Μας κατηγόρησαν πως στηρίζουμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο και την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, την στιγμή που τους καταθέσαμε άρθρο του ίδιου του συντάγματος και συγκεκριμένο νόμο που αφορά τους φοιτητικούς συλλόγους.

Ομολόγησαν πως προτιμούν ο σύλλογος να δρα εκτός νόμου με βάση το άτυπο εθιμικό δίκαιο απλά επειδή τους συμφέρει.

Έθεσαν όλους τους φοιτητές απέναντι τους που μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΚΣ έλαβαν ανοιχτή θέση υπέρ της συμμετοχής της Συμμαχίας στις εκλογές ως αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα. Σε ερώτηση ανεξάρτητου φοιτητή απάντησαν ευθαρσώς πως πράγματι δεν επιθυμούν οι ίδιοι ως παράταξη την κάθοδο μας στις εκλογές.

Απείλησαν μέλος μας με σύσταση έκτακτου Δ.Σ με σκοπό την στοχοποίησή του επειδή επιφυλασσόμαστε κάθε νομικού δικαιώματος μας απέναντι σε μια αντικειμενικά ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΞΗ. Βέβαια κατέληξαν να γίνουν θρασύδειλοι καθώς απέσυραν μετέπειτα την απόφαση τους εξαιτίας της κατακραυγής που υπέστησαν και επιχείρησαν να κλείσουν άρον άρον την Γενική Συνέλευση 2 φορές για να μην τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους.

Μαζί με όλους τους φοιτητές και τις δημοκρατικές δυνάμεις του πανεπιστημίου κερδίσαμε την τοξικότητα και τον αυταρχισμό. Η συμμετοχή μας στις φοιτητικές εκλογές αποτελεί νόμιμο δικαίωμα και δεν μπορεί κανένας παραγοντίσκος του ΠΑΣΟΚ να το στερήσει αυτό.

Είμαστε και θα είμαστε εδώ, για να ανατρέψουμε το σάπιο σύστημα σας και να φέρουμε την δημοκρατία και την δικαιοσύνη στο πανεπιστήμιο.

Θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα!»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter