Καταγγελία NYT: Η Ελλάδα έκανε επαναπροώθηση στην Τουρκία διερμηνέα μόνιμο κάτοικο Ιταλίας

Καταγγελία NYT: Η Ελλάδα έκανε επαναπροώθηση στην Τουρκία διερμηνέα μόνιμο κάτοικο Ιταλίας

Σε σοβαρή καταγγελία προβαίνουν οι New York Times με την οποία αποκαλύπτουν πως διερμηνέας της Frontex, αφγανικής καταγωγής και μόνιμος κάτοικος Ιταλίας, δέχθηκε βίαιη επίθεση από την ΕΛΑΣ, συνελήφθη και τελικά επαναπροωθήθηκε παρανόμως στην Τουρκία.

Οι NYT επισημαίνουν στο ρεπορτάζ τους πως για χρόνια η Ελλάδα διαψεύδει σχετικές καταγγελίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι έλληνες συνοριοφύλακες «κακοποιούν» μετανάστες και τους προωθούν βίαια προς την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά, υπογραμμίζει το άρθρο, θεωρεί αυτές τις καταγγελίες ως fake news και τουρκική προπαγάνδα.

Με τον διερμηνέα επικοινώνησε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, που επιβεβαιώνει το περιστατικό ενώ ακόμη δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τη ταυτότητα του ατόμου καθώς και το περιστατικό.

Με τη σειρά της η Γιόχανσον επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος δεσμεύθηκε να ερευνήσει την υπόθεση.

Ειδικότερα, η Γιόχανσον δήλωσε στους NYT ότι «έπειτα από απευθείας και σε βάθος συζήτηση με το άτομο στις 25 Νοεμβρίου, ήμουνα εξαιρετικά ανήσυχη για αυτόν» προσθέτοντας με νόημα πως της μεταφέρθηκε από τον ίδιο ότι «δεν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση (…) έχοντας γίνει μάρτυρας για ακόμη 100 περιπτώσεις μεταναστών που προωθήθηκαν στα σύνορα με την Τουρκία».

Το ελληνικό υπουργείο σε δήλωση του ανέφερε πως «Η Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα πραγματοποιήσει έρευνα που θα είναι ανοιχτή στα πορίσματα της όπως πάντα, αλλά προκαταρκτικές έρευνες για την υπόθεση δείχνουν ότι τα γεγονότα δεν είναι όπως παρουσιάζονται».

Ο αφγανός διερμηνέας εργαζόταν στη συνοριακή περιοχή του Έβρου μαζί με τους Έλληνες και ευρωπαίους συνοριοφύλακες. Πριν τη σύλληψη του είχε πάρει το ΚΤΕΛ και πήγαινε προς την Θεσσαλονίκη. Το λεωφορείο σταμάτησε με εντολή της ΕΛΑΣ και εκεί συνελήφθη με άλλους μετανάστες.

Ο διερμηνέας επίσης έκανε γνωστό πως πολλοί από τους μετανάστες που κρατούνταν μαζί του ξυλοκοπήθηκαν και ξεγυμνώθηκαν από τις ελληνικές αρχές, ενώ κατασχέθηκαν τα τηλέφωνα, τα χρήματα και τα χαρτιά τους. Ο ίδιος προσπάθησε να ενημερώσει τους έλληνες αστυνόμους για την ταυτότητα και την ιδιότητα του αλλά αντιμετωπίστηκε με κοροϊδία και ξύλο.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μία απόμακρη αποθήκη στον Έβρο που κρατούνταν με 100 ακόμη άτομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών τα οποία προωθήθηκαν βίαια στη τουρκική πλευρά των συνόρων.

Ο ίδιος μετά την επαναπροώθηση του πήγε στην Κωνσταντινούπολη και δέχθηκε βοήθεια από τον εκεί Ιταλό πρόξενο. Στις 18 Σεπτεμβρίου επαναπατρίστηκε στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Frontex έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για το περιστατικό.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται στον απόηχο της σφοδρής αντιπαράθεσης την ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της αντιπαράθεσης Πολωνίας και Λευκορωσίας με επίδικο τους μετανάστες καθώς και των αμέτρητων καταγγελιών για τις βίαιες επαναπροωθήσεις σε Αιγαίο και σε Έβρο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter