Καταγγελία Τρεμόπουλου για «παροξυσμό» κοπής δέντρων από τη διοίκηση Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη

Καταγγελία Τρεμόπουλου για «παροξυσμό» κοπής δέντρων από τη διοίκηση Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη

«Η διαμόρφωση ενός κώδικα ορθής πρακτικής διαχείρισης του πρασίνου είναι η μόνη λύση για να σταματήσουν οι μαζικές κοπές δένδρων και τα εγκληματικά κλαδέματα, που παρατηρούνται στην πόλη» κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ο Μ. Τρεμόπουλος, με αφορμή τη δρομολογημένη κοπή 175 δένδρων στην οδό Κρήτης, αναφέρθηκε σε έναν «παροξυσμό κοπής δένδρων που χαρακτηρίζει τη διοίκηση Ζέρβα το τελευταίο διάστημα και την προσπάθειά της για ρετουσάρισμα της πραγματικότητας και παρουσίαση στοιχείων που δεν αντέχουν στην κριτική».

Τόνισε ότι τα δέντρα μέσα στην πόλη «αποτελούν θεμελιώδη δομικά στοιχεία για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ ο δήμαρχος μιλάει για 55.000 δέντρα, στην ιστοσελίδα greentree.gr που έχει στοιχεία της δημοτικής υπηρεσίας πρασίνου για τα δένδρα στην πόλη φαίνεται ότι υπάρχουν 41.806 θέσεις δέντρων στη Δημοτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων είναι φυτεμένα 38.388 δέντρα και ότι υπάρχουν 3.418 κενές δενδροδόχοι κλπ ενώ ένα ποσοστό περίπου 2,6 % χαρακτηρίζονται ως «νεκρά δέντρα».

Όσον αφορά την κατάσταση των υφιστάμενων δέντρων, το 74% περίπου (27.742 δέντρα) είναι σε μέτρια, καλή ή άριστη κατάσταση ενώ το 26% περίπου (9.561 δέντρα) είναι σε κακή ή χείριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2015, είχαν καταγραφεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης περίπου 42.000 δέντρα, εκ των οποίων ήταν 38.072 ζωντανά, 1.257 νεκρά δέντρα και 2.746 κενές θέσεις.

Άρα παρατηρείται ότι, στην επταετία που πέρασε (2015-2022), μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των δέντρων, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των κενών θέσεων δέντρων κατά 25% περίπου.

Στη συνέχεια ο Μ. Τρεμόπουλος παρουσίασε μια σειρά φωτογραφιών από δένδρα της πόλης, όπου φαίνονται κακές πρακτικές κλαδέματος και διαχείρισης των δένδρων που οι κορμοί τους χρησιμοποιούνται ως τραπεζάκι για καφέ ή ως καλάθι απορριμμάτων καθώς και φωτογραφίες δένδρων από την οδό Κρήτης που πριν ακόμα ληφθεί η σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κοπή τους, τα δένδρα έχουν ήδη κλαδευτεί τόσο, που ουσιαστικά έχουν καταστραφεί.

Καταλήγοντας, ο Μ. Τρεμόπουλος επανέλαβε την πρότασή που είχε διατυπώσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Αυγούστου 2022 για δημιουργία ενός κώδικα ορθής πρακτικής της διαχείρισης του πρασίνου μέσα στην πόλη, στη διαμόρφωση του οποίου θα μπορούσε να συμβάλει και η παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και εξέφρασε για άλλη μια φορά την ανησυχία αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την αποκατάσταση 3.400 και πλέον κομμένων δέντρων σε άδειες δενδροδόχους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter