Καταγγελίες «φωτιά» για τον νέο ΠΚ από μέλη της Επιτροπής: «Ψηφίστηκαν διατάξεις που ουδέποτε προτείναμε»

Καταγγελίες «φωτιά» για τον νέο ΠΚ από μέλη της Επιτροπής: «Ψηφίστηκαν διατάξεις που ουδέποτε προτείναμε»

Σοβαρά ερωτήματα στα οποία και θα πρέπει να απαντήσει εδώ και τώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, θέτουν τα όσα κατήγγειλαν μέλη της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τις πρόσφατα ψηφισθέντες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα. Όπως κατήγγειλαν σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), μέλη της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και γνωστοί καθηγητές Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, «ψηφίστηκαν διατάξεις που ουδέποτε οι ίδιοι πρότειναν ως μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες στις οποίες το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις, ενώ αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως στην Υγεία, επικαλείται δήθεν επιστημονικές εισηγήσεις αλλά στην ουσία νομοθετεί η ίδια δίχως τις λαμβάνει υπ’ όψιν.

Ειδικότερα, στις 17 Νοεμβρίου του 2021, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) διοργάνωσε μια επιστημονική εκδήλωση για τις «πρόσφατες τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠοινΔ».

 Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΔΣΘ, στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδους, Νικόλαος Μπιτζιλέκης, Λάμπρος Μαργαρίτης, ο Επίκουρος Καθηγητή Νομικής Δ.Π.Θ., κ. Κωνσταντίνος Κοσμάτος (μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα)  και η Αντεισαγγελέα Εφετών, κ. Άννα Καραμόσχογλου υπό τον συντονισμό του Προέδρου του ΔΣΘ, κ. Ευστάθιου Κουτσοχήνα. Μετά το τέλος των εισηγήσεων παρέμβαση πραγματοποίησε ο Εφέτης κ. Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ενώ οπτικοακουστικό υλικό αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και στη σελίδα του ΔΣΘ.

«Δεν νομοθετεί καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ούτε λίγο ούτε πολύ πως στην ουσία «δεν νομοθετεί καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή». Ειδικότερα ο καθηγητής Μαργαρίτης κατήγγειλε πως το κείμενο που προτάθηκε από τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής, σε σχέση με αυτό που είναι στη Βουλή. Ο καθηγητής Μπιτσιλέκης στη συνέχεια ακούγεται να λέει ότι «μας χρησιμοποιούν προκειμένου να καλύψουν με επιστημονικό τρόπο τις προτάσεις τους, ενώ όπως ανέφερε ουδέποτε πρότεινα τα ισόβια ως μοναδική ποινή.

Ειδικότερα ο διάλογος από το 3:36 και μετά του βίντεο έχει ως εξής:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: Δεν νομοθετεί καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή…. Δυστυχώς και για τις νομοπαρασκευαστικές…  Αν πάρει κανείς το κείμενο που δώσαμε εμείς και αυτό που είναι στη βουλή με χειρόγραφα ,με τη μορφή δήθεν νομοτεχνικών βελτιώσεων –οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τη νομοτεχνική βελτίωση είναι κατάργηση ή προσθήκη εδαφίων διατάξεων κτλ. …αυτός είναι ο τρόπος που νομοθετούμε… Ο Νίκος ο Μπιτζιλέκης νόμιζε ότι είναι ο νομοθέτης …του έλεγα συνέχεια «άλλοι θα τα κάνουν σμπαράλια παρακάτω»!!! …»όχι « μου έλεγε» (και) να! (σ.σ. εννοεί «να το αποτέλεσμα»!!!

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ: Το θέμα  κύριε Πρόεδρε  είναι να μην λένε ότι «οι ειδικοί μας εισηγήθηκαν αυτά»!!!… διότι απλώς οι ειδικοί δεν εισηγήθηκαν αυτά… δεν εισηγήθηκαν ποτέ ποινές τις ισόβιες καθείρξεις ως μοναδικές ποινές ούτε τις τέτοιου είδους προτάσεις… ας αναλάβουν την ευθύνη των προτάσεών τους…

ΚΑΣΤΑΝΙΔΟΥ: Και αυτά δυστυχώς τα γράφει και στο κείμενό του  …είναι κατατεθειμένα ότι είμαι σύμφωνος με όσα μου εισηγήθηκε η επιτροπή. Αυτά νομίζω ότι είναι λάθος πραγματικά  …ή θα ακολουθούμε ότι λένε οι επιτροπές …αλλιώς ας κάνει ο καθένας ότι νομίζει…

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ: Διότι καμιά φορά μας χρησιμοποιούν απλώς (ΚΑΣΤΑΝΙΔΟΥ :όχι καμιά φορά…) για να καλύψουν με ένα επιστημονικό τρόπο τις προτάσεις τους!!! Αυτό πρέπει να καταλάβουμε.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:

Ξανθόπουλος: Ποιοι συνέταξαν τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες κ. Τσιάρα;

Στο θέμα αναφέρθηκε σε δήλωση του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Όπως ανέφερε οι «αποκαλύψεις αυτές, εκθέτουν την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος πρώτα εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, στη συνέχεια παραπλάνησε την κοινή γνώμη και, στο τέλος, συσκότισε την εικόνα στο κοινοβούλιο».

Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου:

«Ελάχιστες μέρες μετά την ψήφιση των  τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα & Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4855/21) η αλήθεια έλαμψε. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας, παρά τις επανειλημμένες προ(σ)κλήσεις μας, αρνήθηκε επίμονα να καταθέσει στη Βουλή το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής η οποία, όπως υποστήριζε, του πρότεινε τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Σε πρόσφατη επιστημονική ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, διαπρεπείς νομικοί, που διατέλεσαν μέλη της Επιτροπής, κατήγγειλαν ότι ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, ώστε να καλυφθούν με επιστημονικό κύρος τροποποιήσεις διατάξεων που ουδέποτε ίδιοι πρότειναν!

Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι η επιβολή της ισόβιας κάθειρξης ως μόνης ποινής για σειρά κακουργημάτων δεν ήταν πρόταση της επιτροπής, ότι «υπήρξε δεύτερη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης» και πως αποτελεί πισωγύρισμα η αύξηση των ποινών σε πολλά αδικήματα του νέου Ποινικού Κώδικα!

Οι αποκαλύψεις αυτές, εκθέτουν την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος πρώτα εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, στη συνέχεια παραπλάνησε την κοινή γνώμη και, στο τέλος, συσκότισε την εικόνα στο κοινοβούλιο. Δυστυχώς για το νομικό μας πολιτισμό, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η θέση μας, ότι οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, δεν ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης αλλά πολιτικής υποκρισίας, επικοινωνιακής δημαγωγίας και άκρατου ποινικού λαϊκισμού».

Μυστικά & Documento

05/12/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter