Καταγγελίες για «copy – paste» θέματα στον γραπτό διαγωνισμό της ΑΑΔΕ – ΑΣΕΠ

Καταγγελίες για «copy – paste» θέματα στον γραπτό διαγωνισμό της ΑΑΔΕ – ΑΣΕΠ

Ερωτηματικά γεννούν οι καταγγελίες για τον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στην ΑΑΔΕ, σχετικά με το αδιάβλητο της διαδικασίας. Υποψήφιοι καταγγέλλουν ότι υπήρχαν λανθασμένες «ορθές» απαντήσεις, ενώ σε δύο μαθήματα, οι ερωταπαντήσεις αντιγράφηκαν αυτολεξεί από διαθέσιμα στο διαδίκτυο «πακέτα θεμάτων».

Το θέμα ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος, τονίζοντας πως στον διαγωνισμό που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Οκτωβρίου, στον οποίο περίπου 11.000 υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα επί 3 ή 4 μαθημάτων (συνολικά 12 για τις τρεις ομάδες), πολλοί υποψήφιοι εντόπισαν προβληματικά ερωτήματα σε τουλάχιστον τρία μαθήματα. Οι υποψήφιοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιμετώπισαν Μαθηματικά εξαιρετικής δυσκολίας.

Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στις ηγεσίες ΑΣΕΠ και ΑΑΔΕ (η οποία δηλώνει αναρμόδια στην επιλογή των θεμάτων στους γραπτούς διαγωνισμούς), αφορούν το μάθημα της Ελεγκτικής για τους υποψήφιους νομικούς και οικονομολόγους και της Μικρο-Μακροοικονομικής για τους αποφοίτους ΤΕΙ. Κοινό χαρακτηριστικό των καταγγελιών είναι ότι μεγάλο ποσοστό των ερωτημάτων είχαν αντιγραφεί αυτολεξεί από άλλες εξετάσεις (του Οικονομικού ή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου) και ήταν διαθέσιμα στο διαδίκτυο ή στο e-class των αντίστοιχων σχολών.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της «ΕφΣυν» η ανακύκλωση έτοιμων ερωτήσεων-απαντήσεων στους γραπτούς διαγωνισμούς εξ ορισμού αντίκειται στην εκ του νόμου υποχρέωση των θεματοδοτών να υποβάλουν «πρωτότυπα θέματα». Οπως επισημαίνεται σε αναφορά που έχει σταλεί στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, κατ’ αρχάς το «copy paste» πλήττει το αδιάβλητο καθώς στην προετοιμασία των υποψηφίων εμπλέκονται φροντιστήρια και η πιθανή πρόσβασή τους σε «πακέτο ερωτήσεων» έδινε αθέμιτο πλεονέκτημα σε κάποιους υποψηφίους. Στην αναφορά που συνέταξε υποψήφιος -δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγο και δημοσιεύσει η «εφσυν» τονίζεται ότι:

«Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτημάτων στο μάθημα της Ελεγκτικής τέθηκαν αυτολεξεί από φυλλάδιο εξεταστικής στο Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών του έτους 2006. Το συγκεκριμένο έντυπο είναι αναρτημένο στον διαδικτυακό τόπο τού e-class του ΟΠΑ και έχει αναπαραχθεί από συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη.

Στις ερωτήσεις της Ελεγκτικής, λόγω της παλαιότητας των ερωτημάτων που έγιναν copy paste, περιλαμβάνονταν ορολογίες που δεν υφίστανται σήμερα στον νόμο και τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, δηλαδή έχουν καταργηθεί.

Το 50% των ερωτημάτων στα οποία συνεξετάστηκαν νομικοί και οικονομολόγοι ευνοούσε συγκεκριμένη κατηγορία διαγωνιζομένων (εννοεί τους δεύτερους), ενώ ερωτήματα θεμάτων του Δίκαιου των Εταιρειών, στα οποία οι νομικοί έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση, δεν τέθηκαν, όταν στους προηγούμενους διαγωνισμούς του υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ κατελάμβαναν το 15-25% του συνόλου. «Από τον συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτουν βάσιμες αμφιβολίες για το αδιάβλητο του διενεργούμενου από το ΑΣΕΠ γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2022 και βάσιμες υπόνοιες για αλλοίωση και χειραγώγηση των θεμάτων της συγκεκριμένης γραπτής εξέτασης προς όφελος συγκεκριμένης κατηγορίας διαγωνιζομένων» καταλήγει η αναφορά προς τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ. Ανάλογες αναφορές έχουν γίνει κι από άλλους υποψηφίους της κατηγορίας.»

Άλλη ομάδα καταγγελιών αφορά το μάθημα Μικροοικονομικής και Μακροοικονομικής Θεωρίας ΤΕ, στο οποίο εντοπίστηκαν 30 από τα 60 ερωτήματα copy paste. Τα 12 από εξέταση στο ΟΠΑ και τα 18 από το ΕΑΠ με τις απαντήσεις τους αυτολεξεί αντιγραμμένες στην εξέταση του ΑΣΕΠ. Στη διοίκηση της ΑΑΔΕ έχει φτάσει καταγγελία μαζί με όλα τα τεκμήρια, δηλαδή τις «ορίτζιναλ» ερωταπαντήσεις που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο (στο e-class των Πανεπιστημίων) και τα κατά ΑΣΕΠ αντίγραφά τους.

Η καταγγελία

Η επιστολή/καταγγελία αναφέρεται στη νομοθεσία (ΦΕΚ, Τεύχος B’ 1.320/21.03.2022, άρθρο 17), σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (ΚΕΔ) «συνέρχεται σε εύλογο χρόνο πριν από την έναρξη της εξέτασης και σε ειδικό χώρο, ο οποίος εξασφαλίζει το αδιάβλητο του διαγωνισμού και μαζί με τους θεματοδότες καθορίζει ή εγκρίνει τα θέματα που θα δοθούν για εξέταση. Η Κ.Ε.Δ. μεριμνά για τη διασφάλιση του απορρήτου των θεμάτων στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι.

Οι υποψήφιοι διερωτόμαστε: ο χώρος όπου καθορίζονται ή εγκρίνονται τα τεθέντα θέματα και που εξασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων είναι το διαδίκτυο; Επίσης αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο η Κ.Ε.Δ. διασφάλισε το απόρρητο των θεμάτων στα οποία εξετασθήκαμε όπως ορίζει το ΦΕΚ;…

Σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό που διεξάγεται από το Α.Σ.Ε.Π. είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή η διαβλητότητα και η αδιαφάνεια» τονίζεται στην καταγγελία

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter