Καταγγελίες με αποδεικτικά στοιχεία στο φως από το Spiegel για τη βίαιη αντιμετώπιση προσφύγων από τους Έλληνες συνοριοφύλακες

Καταγγελίες με αποδεικτικά στοιχεία στο φως από το Spiegel για τη βίαιη αντιμετώπιση προσφύγων από τους Έλληνες συνοριοφύλακες
Φωτογραφία Αρχείου

Δημοσίευμα του Spiegel φέρνει για απανωτή φορά την Ελλάδα προ των ευθυνών της σε ό,τι σχετίζεται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος, κατακεραυνώνοντας για ακόμα μια φορά τη χώρα μας σε επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από την προηγούμενη χρονιά, η Κομισιόν κατηγόρησε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επαναπροωθήσεις και ρώτησε ανοιχτά το Νότη Μηταράκη για το ζήτημα, ως αρμόδιο Υπουργό, ύστερα από τεράστιας κλίμακας έρευνα σημαντικών ειδησεογραφικών πρακτορείων που έφερναν στο φως τις βίαιες πρακτικές αντιμετώπισης της χώρας μας και της Ουγγαρίας απέναντι στους αιτούντες άσυλο.

Όπως τονίζεται και αυτή τη φορά, οι καταγγελίες αφορούν μια σειρά βάναυσων ενεργειών από πλευράς Ελλήνων συνοριοφυλάκων, απέναντι σε ανθρώπους που πλησιάζουν τα ελληνικά σύνορα. Εν προκειμένω, μια νεαρή Ιρανή, ετοιμάζεται να φτάσει στον ΟΗΕ το γεγονός ότι βίωσε ξυλοδαρμό με ξύλινα ρόπαλα, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel.

Σύμφωνα με την εξομολόγηση της Παρβίν Α., τον Φεβρουάρι του 2020 αφήχθη από τα σύνορα με την Τουρκία και κρυβόταν σε δάσος μαζί με μια ομάδα συμπατριωτών της και άλλων Αφγανών που σκόπευαν στην αίτηση ασύλου εντός ευρωπαϊκών εδαφών.

Αξίζει δε να τονιστεί ότι οι συνοριοφύλακες κατέσχεσαν το σακίδιο πλάτης της Πάρβιν με τις οικονομίες της, 1.000 ευρώ και την ανάγκασαν να παραδώσει το χειμερινό μπουφάν και το power bank της. Το μόνο πράγμα που δεν πήραν από τον Πάρβιν ήταν το κινητό της τηλέφωνο, το οποίο είχε κρύψει στο σουτιέν της και αργότερα στο παπούτσι της.

Αυτός είναι ο μόνος λόγος που μπορεί τώρα να αποδείξει όσα συνέβησαν αργότερα, δεδομένου ότι όσα καταγράφηκαν συνοδεύονται από ανατριχιαστικές φωτογραφίες που εξηγούν τα περιστατικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός των άλλων για τις σοβαρές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης στην διαχείριση του προσφυγικού, παρουσιάζουν οι συνθήκες κράτησης στην περίπτωση που συλληφθούν οι άνθρωποι, δεδομένου ότι η νεαρή γυναίκα αφηγείται άθλιες συνθήκες υγιεινής, απαίσια αντιμετώπιση σε χώρους όπου βρίσκονταν μέχρι και στρώματα με ούρα και φυσικά τον τρόπο που κατάλαβε ότι θα απελαθεί στη συνέχεια δίχως καν να έχει την ευκαιρία να ζητήσει άσυλο.

Η συστηματική άσκηση βίας και ο τρόμος από πλευράς ακτοφυλακής ώστε η λέμβος με ενήλικους και παιδιά να επιστρέφουν στην τουρκική πλευρά του ποταμού, αποτελούν χαρακτηριστικά όσων περιγράφει, καίριο όμως είναι το γεγονός ότι τόσο η τοποθεσία που εκτυλίσσονταν όσα καταγγέλει, όσο και τα σημάδια που άφησαν στο σώμα της, αποτυπώνονται με πάσα ακρίβεια χάρη στο ότι κατάφερε να κρατήσει κρυφά το κινητό της, δίχως να καταφέρουν να της το πάρουν.

Ως αποτέλεσμα, σε αναλυτική και εκτεταμένη αναδρομή όσων έζησε ως κρατούμενη, παραθέτει στο Spiegel και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Πηγή: Spiegel

 

 

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter