Κάταγμα κόπωσης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Κάταγμα κόπωσης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Τα κατάγματα κόπωσης είναι ρωγμώδη κατάγματα τα οποία προκαλούνται από τη συνεχή και επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση ενός οστού σε υπερβολικό ρυθμό. Συμβαίνουν συνήθως σε αθλητές και η εντόπισή τους στη συντριπτική πλειοψηφία είναι στα κάτω άκρα.

Στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι κατάγματα κόπωσης συμβαίνουν σε αθλητές του μπάσκετ, του τένις, του στίβου, του μαραθωνίου. Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, η επαναλαμβανόμενη πίεση του ποδιού, όταν χτυπάει στο έδαφος, μπορεί να προκαλέσει κάταγμα κόπωσης. Επιπλέον, χωρίς επαρκή περίοδο ανάπαυσης μεταξύ των προπονήσεων ο κίνδυνος για κάταγμα κόπωσης αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, «τα κατάγματα κόπωσης εμφανίζονται συχνότερα στο δεύτερο και στο τρίτο μετατάρσιο του ποδιού, τα οποία είναι πιο λεπτά (και συχνά πιο μακριά) από το παρακείμενο πρώτο μετατάρσιο. Αυτή είναι η περιοχή του πέλματος που δέχεται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση καθώς σπρώχνεις το πόδι όταν περπατάς ή τρέχεις». Τα κατάγματα κόπωσης είναι επίσης συχνά στη φτέρνα, στον αστράγαλο και στο μέσο του ποδός (οστά του ταρσού).

Σε αντίθεση με ένα κλασικό κάταγμα, για παράδειγμα από μια πτώση, το κάταγμα κόπωσης συχνά εμφανίζεται σταδιακά. Είναι το αποτέλεσμα της απότομης αύξησης της έντασης, της διάρκειας ή της συχνότητας μιας δραστηριότητας.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ο αθλητής που υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει ένα κάταγμα κόπωσης πρέπει να ζητήσει αμέσως τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου ορθοπεδικού. Αν το αγνοήσει, μια ρωγμή στο οστό ή ένα οστικό οίδημα μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρες κάταγμα. Αρχικά και μέχρι να επισκεφτεί τον γιατρό, συνιστάται ξεκούραση, παγοθεραπεία, επίδεση και ανύψωση του σκέλους.

Ο στόχος της θεραπείας είναι η ύφεση του πόνου και η πώρωση του κατάγματος, που διαρκεί συνήθως 6-8 εβδομάδες. Είναι σημαντικό ο τραυματίας να ακολουθήσει τις οδηγίες αποθεραπείας του ορθοπεδικού του, προκειμένου να επιστρέψει το ταχύτατο δυνατό και με ασφάλεια στο άθλημά του. Αν ο δρομέας βγει για τρέξιμο νωρίτερα, τότε μπορεί να προκληθεί επέκταση του κατάγματος, με αποτέλεσμα αυτό να καθυστερήσει πολύ να επουλωθεί ή και να μην επουλωθεί ποτέ σωστά, οδηγώντας τον σε σοβαρά προβλήματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter