Καταιγίδα σκοτεινής ύλης βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη – Πώς θα μας επηρεάσει

Καταιγίδα σκοτεινής ύλης βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη – Πώς θα μας επηρεάσει

Μία καταιγίδα σκοτεινής ύλης τρέχει με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα μέσα στον γαλαξία μας και κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας.

Η αόρατη αυτή μάζα ταξιδεύει με ταχύτητα 500 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια ζημιά στον πλανήτη μας, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη καταιγίδα θα μας δώσει μία ιδανική ευκαιρία για να μελετήσουμε τη σκοτεινή ύλη, μια θεωρητική ουσία που λέγεται ότι αποτελεί περισσότερο από το ένα τέταρτο του σύμπαντος.

Το αινιγματικό αυτό υλικό είναι αόρατο επειδή δεν αντανακλά το φως και δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ με άμεσο τρόπο από τους επιστήμονες.

Η αποκάλυψη των μυστικών της σκοτεινής ύλης θα διευρύνει κατά πολύ την κατανόησή μας για τη δομή του σύμπαντος και για την προέλευση της ζωής όπως την ξέρουμε.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Σαραγόσα στην Ισπανία ανίχνευσαν την καταιγίδα της σκοτεινής ύλης χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο Gaia της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Όλα ξεκίνησαν όταν επιστήμονες παρατήρησαν μία ομάδα κοντινών αστεριών που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση -γνωστή και ως ρεύμα S1 – η οποία βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας.

Το ρεύμα S1 πιστεύεται ότι είναι τα απομεινάρια ενός νάνου γαλαξία που αφομειώθηκε από τον γαλαξία μας πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το ρεύμα, αποτελούμενο από περίπου 30.000 αστέρια, διασχίζει τον Γαλαξία και, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, σύντομα θα χτυπήσει τη Γη, προκαλώντας ένα τεράστιο «κύμα» στη σκοτεινή ύλη γύρω από τον πλανήτη μας.

Αν και, θεωρητικά, εμείς δεν πρόκειται να αντιληφθούμε κάποια αλλαγή, οι επιστήμονες περιμένουν με… λαχτάρα το συγκεκριμένο κοσμικό συμβάν, καθώς θα καταφέρουν να συλλέξουν πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να βρουν με κανέναν άλλο τρόπο.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν τη σκοτεινή ύλη εξαιτίας των βαρυτικών επιδράσεών της στην γνωστή μας ύλη και πιστεύουν ότι είναι η βαρυτική «κόλλα» που συγκρατεί τους γαλαξίες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter