Καταιγιστικές εξελίξεις στα εθνικά: Όλοι ψάχνουν τον «απομονωμένο» Ερντογάν για τη Λιβύη

Καταιγιστικές εξελίξεις στα εθνικά: Όλοι ψάχνουν τον «απομονωμένο» Ερντογάν για τη Λιβύη

Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στη Λιβύη και κατ’ επέκταση στη Μεσόγειο με την εμπλοκή όλων των «μεγάλων» παικτών και, δυστυχώς για τη χώρα μας, με κεντρικό παίκτη την Τουρκία και τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Έχουμε ξαναγράψει ότι ο εφησυχασμός είναι μεγάλος εχθρός της διπλωματίας και δυστυχώς ο Ερντογάν με την κίνησή του στη Λιβύη έθεσε εαυτόν στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Και φυσικά προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στην εθνική μας υπόθεση ο εξωραϊσμός των εξελίξεων, η μικροκομματικές λογικές και η καλλιέργεια εθνικών μύθων περί «συμμάχων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που στην ημεδαπή δημοσιεύονται ρεπορτάζ για «πλήρη απομόνωση» της Τουρκίας (κάτι που δήλωσε προ ημερών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα) αλλά και για «πρωτοβουλίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», η Τουρκία μετατρέπεται με γοργά βήματα σε «πολύφερνη νύφη».

Για παράδειγμα σήμερα υπογράφεται στη Μόσχα η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη μεταξύ του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη του Φαγιέζ αλ Σαράτζ, την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε επισκέπτεται την Τουρκία και θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο τελευταίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και θ8α συναντηθούν στο Βερολίνο την προσεχή Κυριακή! Τόση απομόνωση δύσκολα να την αντέξει ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα οι πληροφορίες που μετέδωσαν Ιταλικά Μέσα και η ιταλική ιστοσελίδα «IlFattoQuotidiano», θέλουν τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη χθεσινή τους συνάντηση να συζήτησαν τον ενδεχόμενο συγκρότησης τριμερούς συνεργασίας Ιταλίας, Ρωσίας, Τουρκίας!

Ο Ντι Μάιο ο οποίος είχε επισκεφθεί προ ολίγων ημερών, στις 7 Ιανουαρίου, την Άγκυρα όπου είχε συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook υποστήριξε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον διάλογο με τη Μόσχα και την Άγκυρα» για χάρη της ειρήνης στη Λιβύη.

Βέβαια οι ίδιος είχε συμμετάσχει στην τετραμερή Ελλάδος, Κύπρου Αιγύπτου, Γαλλίας με θέμα πάλι τη Λιβύη στο Κάιρο, η οποία παρουσιάστηκε στην ημεδαπή ως πρωτοβουλία του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στα διπλωματικά γραφεία είναι κοινό μυστικό ότι η ιταλική κυβέρνηση διατηρεί μια φιλορωσική στάση ενώ λόγο του μεταναστευτικού αλλά και της ιταλικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI που έχει δουλειές στη Λιβύη, δεν είναι καθόλου εχθρική με τους φιλότουρκους τζιχαντιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τρίπολη.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα εμφανίζεται για μια ακόμη φορά χωρίς σχέδιο και χωρίς συμμαχίες να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις αρκούμενη σε ευχολόγια και εξωραϊσμούς για εγχώρια κατανάλωση. Τα Προεδρικά Διατάγματα για τις ΑΟΖ παραμένουν στα συρτάρια του ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος Τραμπ περιορίστηκε σε συστάσεις να τα βρούμε με τους Τουρκούς και να μην προκαλείται ένταση και το κυριότερο η χώρα μας δεν έπραξε τίποτε προκειμένου να αποτρέψει το μνημόνιο κατανόησης Ερντογάν – Σαράτζ, αν και όπως έχουμε γράψει επανειλημμένος είχε τα όπλα να το πράξει αφενός ως κράτος – μέλος της Ε.Ε. από τη στιγμή που έχει αναγνωρίσει την κυβέρνησή του αφετέρου μέσω της ρύθμισης της ΑΟΖ των δύο χωρών. 

Είναι ενδεικτικό ότι προ ημερών ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Τρίπολης με επιστολή του στον ΟΗΕ απέδιδε τη Συμφωνία με τον Ερντογάν στο γεγονός ότι η Αθήνα το 2013 είχε προχωρήσει μονομερώς στην αδειοδότηση των οικοπέδων νοτιοδυτικά της Κρήτης αγνοώντας τη χώρα του.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter