Κατακόρυφη αύξηση του πετρελαίου μετά τον βομβαρδισμό στη Σαουδική Αραβία

Κατακόρυφη αύξηση του πετρελαίου μετά τον βομβαρδισμό στη Σαουδική Αραβία

Άνοδο ρεκόρ έχει καταγράψει η τιμή του πετρελαίου μετά τον βομβαρδισμό με drones των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σάββατο, 

Η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε άνοδο 20% το πρωί της Δευτέρας προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Συγκεκριμένα, η τιμή του του Brent εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έκανε επίσης άλμα 15% στα 63,64 δολάρια το βαρέλι και η διαπραγμάτευση των συμβολαίων πάγωσε για περίπου δύο λεπτά.

Από την έκρηξη στις εγκαταστάσεις της Aramco υπολογίζεται ότι θα υπάρξει απώλεια 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι το 50% της σαουδαραβικής και το 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Χούτι με δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον δύο εγκαταστάσεων του σαουδαραβικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις, προκαλώντας πυρκαγιές που, κατά το Ριάντ, τέθηκαν υπό έλεγχο.

Ο Τραμπ προσπαθεί να ηρεμήσει τις αγορές

Ενώ οι ανησυχίες αυξάνονται μετά την επίθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε με σειρά tweets να ηρεμήσει τις αγορές ανακοινώνοντας ότι απελευθερώνει ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ «αν αυτό χρειαστεί».

Νωρίτερα, πάντως, ήταν ο ίδιος που φρόντισε να υποδαυλίσει την παγκόσμια ανησυχία καθώς με ανάρτησή του στο Twittter άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση εμφανιζόμενος έτοιμος για αντίποινα.

«Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ποιος είναι ο δράστης και είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι ανάλογα με την τελική επιβεβαίωση αλλά περιμένουμε να μας ενημερώσει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για το ποιος πιστεύουν αυτοί ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης και με ποιους όρους πρέπει να προχωρήσουμε» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter