Στη Σταδίου

Κατάληψη από φοιτητές στο εκτυπωτικό κέντρο του ΕΚΠΑ - «Να δοθούν άμεσα όλα τα συγγράμματα»

Σε συμβολική κατάληψη στο κεντρικό τυπογραφείο του ΕΚΠΑ, στη Σταδίου, προχώρησαν φοιτητές από σχολές της Αθήνας, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Οι φοιτητές ανήρτησαν πανό στην πρόσοψη του κτηρίου με το οποίο ζητούν να εκδιωχθούν οι ιδιώτες από τη διακίνηση των συγγραμμάτων, να μην εφαρμοστεί ο νόμος Γαβρόγλου για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και λεφτά «για την παιδεία και τις ανάγκες μας».

Μέσα στις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων διαφόρων σχολών, λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει στους φοιτητές η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων για μη διανομή συγγραμμάτων το τρέχον εξάμηνο λόγω μη καταβολής οφειλών από το υπουργείο Παιδείας.

Η απόφαση αυτή, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΕΒΙ, εκφράζει την «οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων, να στηρίξουν με ίδιους πόρους τη διανομή» για φέτος, καθώς «το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο». Σύμφωνα με τον ΣΕΕΒΙ, οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν αυτό το διάστημα την αποπληρωμή των τιμολογίων του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2015-16. «Γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος», σχολιάζει ο ΣΕΕΒΙ και χαρακτηρίζει την απόφασή του, την «πιο δύσκολη και στενάχωρη απόφαση που πήρε ποτέ ο κλάδος».

Απαντώντας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε ότι το υπουργείο διαθέτει εναλλακτικό πλάνο για την περίπτωση που οι εκδότες σκληρύνουν τη στάση τους. «Έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματά μας. Θα παρακαλούσα όμως τους εκδότες να μην οξύνουν την κατάσταση και να διαβεβαιώσω ότι πάση θυσία τα βιβλία θα διανεμηθούν στους φοιτητές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου, μιλώντας την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιόφωνο 24/7».

Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) να αναστείλει τη διανομή συγγραμμάτων στερείται νομικής βάσης. «Στη σύμβαση που έχουν υπογράψει (σσ οι εκδότες), δεν αναφέρεται πουθενά ότι εάν καθυστερήσει το υπουργείο τις πληρωμές, αναστέλλεται η διανομή τους στα Ανώτατα Ιδρύματα. Δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία σε όλο αυτό. Ας το θεωρήσουμε λοιπόν ως καλοπροαίρετη πίεση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποπληρωμής» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου και συμπλήρωσε ότι το ύψος της οφειλής αγγίζει περίπου τα 50 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.