Κατάληψη στο Ίδρυμα Νεολαίας – Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες στις φοιτητικές Εστίες

Κατάληψη στο Ίδρυμα Νεολαίας – Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες στις φοιτητικές Εστίες

Υπό κατάληψη βρίσκεται εδώ και 18 ημέρες το κτίριο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης στα Πατήσια, από φοιτητές που διαμένουν στις Εστίες του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ οι οποίοι καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης, «εδώ και 8 μήνες στη ΦΕΕΜΠ υπάρχουν δωμάτια που δεν έχουν νερό, ενώ θέρμανση δεν υπήρξε ποτέ. Χρόνια τώρα υπάρχει συστηματική εγκατάλειψη και υποβάθμιση των υποδομών (πχ. κτίρια ΦΕΕΜΠ και Β’ ΦΕΠΑ), όπως η απουσία συντήρησης των σωληνώσεων με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να είναι επικίνδυνες πλέον και για την υγεία μας. Τον επόμενο μήνα αναμένουμε και τη διακοπή σίτισης λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι/ες στις εργολαβίες είναι υπό καθεστώς συνεχούς ανασφάλειας, απειλής απόλυσης και μήνες απλήρωτοι.»

Οι φοιτητές αναφέρουν ότι επέλεξαν το ΙΝΕΔΕΒΙΜ «ως υπεύθυνο φορέα της φοιτητικής μέριμνας» ενώ ζητούν «άμεση παροχή νερού και θέρμανση/ζεστό νερό σε όλα τα δωμάτια, συντήρηση (σύμφωνα με τις ανάγκες μας) όλων των εστιών πανελλαδικά, επαγγελματικά πλυντήρια, ανοιχτά εστιατόρια σε όλες τις εστίες πανελλαδικά, φαγητό για όλους/ες, αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και καμία απόλυση, όχι στις εργολαβίες, ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων εστιών και ανέγερση νέων.»

Τι απαντά το υπ. Παιδείας

Επικαλούμενο ψήφισμα των σπουδαστών των Δημοσίων ΙΕΚ που απευθύνεται στην συντονιστική επιτροπή της κατάληψης, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «κατάσταση ομηρείας» που «δεν μπορεί να συνεχιστεί».

«Οι τραγικές ελλείψεις που έχουν προκληθεί στα Δημόσια ΙΕΚ, τις οποίες περιγράφουν στο Ψήφισμά τους οι σπουδαστές, είναι μια ακόμη πτυχή των προβλημάτων που δημιουργεί η παρεμπόδιση, λόγω της κατάληψης, στη λήψη των απαραίτητων διοικητικών αποφάσεων από τη νέα διοίκηση.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καλεί τους φοιτητές που έχουν καταλάβει το κτήριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να αποχωρήσουν ώστε να δρομολογηθεί η άμεση επίλυση των προβλημάτων, όπως ήδη έχει δεσμευτεί δημόσια ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στις αλλεπάλληλες επαφές και συζητήσεις τους με τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter