Κατάληψη ελληνόκτητων τάνκερ: Διπλωματικές διαβουλεύσεις για την «απελευθέρωση» των πληρωμάτων

Κατάληψη ελληνόκτητων τάνκερ: Διπλωματικές διαβουλεύσεις για την «απελευθέρωση» των πληρωμάτων

Οι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ που κατασχέθηκαν την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης, δεν τελεί υπό κράτηση, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται πάνω στα πλοία του, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκατασταθεί πλήρως η επικοινωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας και των δύο πλοιοκτητριών εταιρειών.  Από τη μεριά τους, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διπλωματικό πυρετό προκειμένου να απελευθερωθούν τα μέλη των πληρωμάτων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα σημειώνοντας πως «οι πράξεις αυτές ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας».  Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε δε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Πάντως, η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη πράξη η κατάσχεση των πλοίων

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης τόνισε τα εξής: «Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ».

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η κατάληψη των πλοίων – Πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου

«Η κατάληψη των ελληνόκτητων πλοίων στο Ιράν αποτελεί απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια» τόνισε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι «το διεθνές δίκαιο δεν νομιμοποιεί παρόμοια “αντίποινα” που κείνται εκτός διεθνούς νομιμότητας, όποιες και να είναι οι αιτιάσεις της ιρανικής κυβέρνησης».

Πρόσθεσε δε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών, κινητοποιώντας και τα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο Ιράν για απελευθέρωση των πλοίων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «επειδή ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου πρέπει απαράβατα να αποτελεί τη βάση και τα όρια της εξωτερικής μας πολιτικής, η κυβέρνηση οφείλει περαιτέρω να παράσχει αναλυτικές εξηγήσεις για το νομικό πλαίσιο της παρακράτησης του ρωσικού πλοίου και τη μεταφόρτωση του φορτίου του σε πλοία αμερικανικών συμφερόντων».

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter