Καταλονία: 51 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια (Photos)

Καταλονία: 51 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια (Photos)

Συνολικά 51 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Καταλονία μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στις διαδηλώσεις που έγιναν σε διαμαρτυρία για την πρόσφατη καταδίκη καταλανών αυτονομιστών ηγετών, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, 29 άνθρωποι συνελήφθησαν στην περιφέρεια της Βαρκελώνης, 14 σε αυτήν της Ταραγόνας και 8 σε αυτήν της Λέριδα.

Επίσης 72 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια, ορισμένοι από τους οποίους υπέστησαν κατάγματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το κέντρο της Βαρκελώνης έζησε σκηνές αντάρτικου πόλεων χθες το βράδυ, ενώ ταραχές σημειώθηκαν επίσης στην Χιρόνα, την Ταραγόνα και την Λέριδα, όπου, όπως και στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, αυτονομιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις μπροστά από τα κυβερνητικά κτίρια.

Στην Βαρκελώνη, 40.000 άνθρωποι μετείχαν σε διαδήλωση που έγινε προτού ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα σε μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, που είχαν ως επί το πλείστον καλυμμένο το πρόσωπο, με τις δυνάμεις της τάξης.

Οι κινητοποιήσεις σε διαμαρτυρία για την καταδίκη τη Δευτέρα αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας σε ποινές κάθειρξης 9 ως 13 ετών για τον ρόλο τους στην απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας το 2017 συνεχίζονται και σήμερα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η λειτουργία της γραμμής τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ της Βαρκελώνης και της Γαλλίας διεκόπη έπειτα από ενέργεια δολιοφθοράς. Πορείες θα ξεκινήσουν εξάλλου σήμερα από πέντε καταλανικές πόλεις για να καταλήξουν στην Βαρκελώνη την Παρασκευή, ημέρα “γενικής απεργίας” και μαζικών διαδηλώσεων.

Παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Βελγίου ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες παρέλαβαν ένα τρίτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε βάρος του καταλανού ηγέτη Κάρλος Πουτζντεμόν.

Το Βέλγιο είχε απορρίψει τα δύο προηγούμενα εντάλματα σύλληψης που είχε λάβει το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Ο Πουτζντεμόν διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει αυτοεξόριστος, το φθινόπωρο του 2017 μετά τη διοργάνωση από καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες δημοψηφίσματος που κρίθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια και τη βραχύβια ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας που ακολούθησε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εξέδωσε το τρίτο του ένταλμα σύλληψης του Πουντζντεμόν μετά την καταδίκη, τη Δευτέρα, των 9 καταλανών ηγετών.

“Λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και τα δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν σταλεί προηγουμένως κατά του κ. Πουντζντεμόν, η υπόθεση αυτή θα χρειαστεί ενδελεχή δικαστική ανάλυση”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να ληφθεί μια απόφαση, πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι το βασικό ζήτημα για τις τοπικές αρχές θα είναι να αποφασίσουν αν η καταδίκη για στάση αναγνωρίζεται νομικά στο Βέλγιο.

Τα βελγικά δικαστήρια είχαν χρησιμοποιήσει το ίδιο κριτήριο για να απορρίψουν και τα δύο πρώτα εντάλματα σύλληψης που είχαν λάβει.

Το τρίτο ένταλμα που έλαβαν είναι γραμμένο στην ισπανική γλώσσα. Ωστόσο η βελγική νομοθεσία αξιώνει την αποστολή του σε μία από τις τρεις επίσημες γλώσσες του Βελγίου ή την αγγλική και ως εκ τούτου η Ισπανία θα στείλει νέο την επόμενη εβδομάδα, κατέληξε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter