Καταλονία: Αυτά είναι τα τελικά επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Καταλονία: Αυτά είναι τα τελικά επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Γνωστά έγιναν από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισαν 2.044.038 Καταλανοί – 90,18% – και «Όχι» 177.000 – 7.83% -. Περίπου 2% των ψηφοφόρων ψήφισαν λευκό.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 43.03%. Από τους 5,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, 2.286.217 ψήφισαν στο δημοψήφισμα.

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, με βάση το νόμο που περιβάλλει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει εντός 48ωρών να ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του τοπικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν θα εκφωνήσει την Τρίτη ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου για την «τρέχουσα πολιτική κατάσταση».

Η πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Κάρμα Φορκαντέλ όρισε την έναρξη της ολομέλειας για τις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα συγκληθεί αψηφώντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση σύγκλησης της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του καταλανικού τμήματος εξωτερικών υποθέσεων.

Βαθαίνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο Ραούλ Ρομέβα δήλωσε στο BBC πως το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας θα λάβει απόφαση για την ανεξαρτησία υπακούοντας ουσιαστικά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συζήτηση και αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Ρομέβα στο BBC απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί τη Δευτέρα, ενώ πρόσθεσε πως η κρίση θα επιλυθεί με πολιτικά, όχι δικαστικά, μέσα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter