Καταλονία: Δεν υποχωρεί ο Πουιτζντεμόντ – Εκπνέει το τελεσίγραφο Ραχόι

Καταλονία: Δεν υποχωρεί ο Πουιτζντεμόντ – Εκπνέει το τελεσίγραφο Ραχόι

Σήμερα στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) λήγει το τελεσίγραφο που έχει δώσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στον ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας ή όχι.

Αν ο καταλανός πρόεδρος δεν ξεκαθαρίσει τη θέση του ή αν διευκρινίσει ότι έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τότε ο Ραχόι έχει προαναγγείλει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, μία άνευ προηγουμένου κίνηση που θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας και θα οδηγήσει στον έλεγχο της περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας διεμήνυσε πάντως χθες, σε συνάντηση του κόμματός του, ότι όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει, αλλά αν ο Ραχόι αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, θα προχωρήσει σε μία πιο επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Σημειωτέον ότι αν ο Ραχόι επιλέξει να ενεργοποιήσει το άρθρο 155, η πλήρης εφαρμογή της αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας θα γίνει λίγες μέρες αργότερα, το νωρίτερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση.

Ένας επιπλέον προβληματισμός είναι η ασάφεια του άρθρου 155, που θεωρητικά δίνει τη δυνατότητα στη Μαδρίτη να καταλύσει το περιφερειακό καθεστώς και να διορίσει μία νέα κυβέρνηση, να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας και των οικονομικών της Καταλονίας και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως ορισμένα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν πως αυτή η ερμηνεία του Συντάγματος είναι προβληματική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter