Καταλονία: Διαδήλωση κατά της προφυλάκισης των πρώην υπουργών

Καταλονία: Διαδήλωση κατά της προφυλάκισης των πρώην υπουργών

Ομάδες διαδηλωτών διέκοψαν για λίγο την κυκλοφορία σε δρόμους και σε μια σιδηροδρομική γραμμή στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία) για να διαμαρτυρηθούν για την προφυλάκιση μελών της αποπεμφθείσας αυτονομιστικής κυβέρνησης.

Η καταλανική υπηρεσία οδικών πληροφοριών ανακοίνωσε στο Twitter ότι η κυκλοφορία διακόπηκε σε τέσσερις δρόμους στη διάρκεια του πρωινού, στη συνέχεια, έπειτα από μισή ώρα, ότι οι αποκλεισμοί αυτοί είχαν αρθεί.

Οι υπηρεσίες σιδηροδρομικών μεταφορών της Καταλονίας ανέφεραν και αυτές μια κατάληψη δρόμων στον σταθμό Σαντ Κουγκάτ, κοντά στη Βαρκελόνη, που προκάλεσε καθυστερήσεις τρένων. Η κυκλοφορία επανήλθε στα κανονικά επίπεδα δύο ώρες αργότερα.

Ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε επίσης τη λεωφόρο Γκραν Βία της Βαρκελόνης, στην είσοδο της πόλης.

«Αποκλείουμε την Γκραν Βία», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το κίνημα Arran των νεολαίων της αυτονομιστικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Την ανακοίνωση πλαισίωνε μία φωτογραφία όπου διακρίνονταν δεκάδες άνθρωποι, ορισμένοι κρατώντας τη σημαία της αυτονομίας.

Μετά την προφυλάκιση χθες βράδυ οκτώ μελών της αποπεμφθείσας από τη Μαδρίτη κυβέρνησης, ένα μέρος των Καταλανών εξέφρασε τη διαμαρτυρία του ενώ μια μεγάλη διαδήλωση προβλέπεται να διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στη Βαρκελόνη.

Κατηγορούνται για «απόσχιση» και «στάση» και κινδυνεύουν με ανώτατη ποινή κάθειρξης 15 και 25 ετών. Η γενική εισαγγελία τους κατηγορεί ότι υποκίνησαν μια εξέγερση που οδήγησε στην ανακήρυξη της «Δημοκρατίας της Καταλονίας» στις 27 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, ο προφυλακισθείς καταλανός ηγέτης Σάντι Βίλα βγήκε από τη φυλακή έπειτα από την καταβολή εγγύησης, σύμφωνα με έγγραφο του δικαστηρίου.

Ο Βίλα, που παραιτήθηκε από το καταλανικό υπουργικό συμβούλιο πριν από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας την περασμένη Παρασκευή και πιέζει για την επίλυση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κατέβαλε εγγύηση 50.000 ευρώ.

Το Βερολίνο στηρίζει Μαδρίτη

Η γερμανική κυβέρνηση προσέφερε σήμερα τη στήριξή της στη Μαδρίτη για τους χερισμούς της στην κρίση στην Καταλονία, την επομένη της φυλάκισης οκτώ καθαιρεθέντων υπουργών της αυτονομιστικής κυβέρνησης.

«Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση (της Γερμανίας) η Ισπανία είναι ένα κράτος δικαίου και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν βλέπω κανέναν λόγο να σχολιάσω τις αποφάσεις ισπανικών δικαστηρίων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Παραμένει σημαντικό για εμάς να διατηρηθούν η ενότητα και η συνταγματική τάξη της Ισπανίας. Αυτό είναι το μείζον που μας ενδιαφέρει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι το Βερολίνο «υποστηρίζει την ξεκάθαρη θέση του επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης» Μαριάνο Ραχόι.





Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter