Καταπάτηση δημόσιας γης από τη ΓΑΙΑΟΣΕ με τις πλάτες του Δήμου Αγίων Αναργύρων − Καματερού

Καταπάτηση δημόσιας γης από τη ΓΑΙΑΟΣΕ με τις πλάτες του Δήμου Αγίων Αναργύρων − Καματερού

Η μεθόδευση παραχώρησης φιλέτου με τεχνολογικό πάρκο που θα δημιουργηθεί με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια σε ιδιώτες

Ανάπλαση του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ και μετατροπή του σε τεχνολογικό πάρκο… Είναι τελικά εμβληματικό έργο για τη δυτική Αθήνα ή μια εμβληματική… δουλειά για την καταπάτηση δημόσιας γης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (το 2019 κράτησε την έδρα στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών) και τον νυν δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού Σταύρο Τσίρμπα υπέρ της ΓΑΙΑΟΣΕ και τελικά υπέρ του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ), το οποίο μπορεί οποτεδήποτε να το πουλήσει σε ιδιώτη με μια απλή καταγγελία της μισθωτικής σύμβασης; Τελικά μήπως η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τέτοιο έργο θα πρέπει –αν γίνει– να ελεγχθεί από Ευρωπαίο εισαγγελέα (στους Ελληνες εισαγγελείς δεν μπορούμε να επενδύσουμε);

Το Documento αποκαλύπτει τη μεθόδευση για να χάσει το Πάρκο Τρίτση 32 στρ. δημόσιας γης και να τα καρπωθεί η ΓΑΙΑΟΣΕ Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Περιουσίας. Πρόκειται για θυγατρική του Υπερταμείου, το οποίο ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει την κρατική περιουσία. Εύκολα λοιπόν συνάγεται, με τον τρόπο που έχει στηθεί η ανάπλαση του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους και η μετατροπή του σε τεχνολογικό πάρκο, ότι ο δήμαρχος Στ. Τσίρμπας (μέλος της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση) συμμετέχει στην υφαρπαγή δημόσιας έκτασης 32 στρ. που ανήκουν στο Πάρκο Τρίτση και συνεπώς στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου (ΚΕΔ). Πέραν πάσης αμφιβολίας δίδεται δώρο χωρίς εχέγγυα και ρήτρες ώστε να την αξιοποιήσει/ξεπουλήσει το Υπερταμείο μέσω της ΓΑΙΑΟΣΕ σε ιδιώτη, ενώ ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού και τα κοινοτικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα το έχουν μετατρέψει σε τεχνολογικό πάρκο.

Είναι η κακιά η (χ)ώρα

Ας φύγουμε όμως από το μέλλον και ας προσγειωθούμε στο ζοφερό παρόν για να ανακαλύψουμε γιατί το πρόβλημα είναι η κακιά η (χ)ώρα που έστησε το 2019 ο Κυρ. Μητσοτάκης και την ονόμασε «επιτελικό κράτος». Ηταν 27 Φεβρουαρίου 2021 όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης, δίπλα στον φουσκωμένο σαν παγόνι από υπερηφάνεια δήμαρχο Στ. Τσίρμπα, εγκαινίαζε τη μακέτα της ανάπλασης του παλαιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ και τη μετατροπή του σε τεχνολογικό και οικολογικό πάρκο. Συγκεκριμένα παρευρέθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού και της ΟΣΕ – ΓΑΙΑΟΣΕ για την παραχώρηση του οικοπέδου του παλιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ. Ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «ευκαιρία για μια σημαντική αστική ανάπλαση για ολόκληρη την περιοχή της δυτικής Αθήνας. Ο δήμος τώρα έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί και να προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να αξιοποιήσει αυτό τον χώρο και πιστεύω και ότι ο συνδυασμός δράσεων που αφορούν την υψηλή τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναψυχή είναι το σωστό μείγμα προκειμένου να αξιοποιηθεί κατάλληλα αυτός ο χώρος προς όφελος των δημοτών».

Εύκολα συνάγεται από τις δηλώσεις ότι πρόκειται για έργο επ’ ωφελεία του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού και των δημοτών του. Αλλωστε και η μακέτα που παρουσιάστηκε είναι εντυπωσιακή. Μπορεί να πει κανείς ότι λειτουργεί και ως μήνυμα που θα ανοίξει την όρεξη μεγάλων επενδυτών. Οταν γίνει η ανάπλαση ο χώρος θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις τεχνολογικού ενδιαφέροντος, αθλητικούς χώρους, χώρους ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, καθώς και σιδηροδρομικό μουσείο. Επίσης έχει δρομολογηθεί η αναβίωση της παλιάς γραμμής του τραμ που θα συνδέει το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» με τον σταθμό Λαρίσης περνώντας μέσα από το τεχνολογικό πάρκο.

Υπόνοια παράβασης καθήκοντος

Από εδώ και πέρα αρχίζει το σκοτεινό της υπόθεσης, που φέρει τη σφραγίδα του Στ. Τσίρμπα και αφορά καταπάτηση δημόσιας γης συνολικής έκτασης 32 στρεμμάτων. Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, η έκταση που ανήκει στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ είναι μόλις 30 στρεμμάτων. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 62 στρ. ανήκουν στο Πάρκο Τρίτση και δίδονται βορά σε αξιοποίηση μέσω Υπερταμείου, και μάλιστα με τη γιγάντωση της αξίας λόγω της ανάπλασης με κοινοτικά κονδύλια (κατά δήλωση Τσίρμπα, ύψους 10 εκατ. ευρώ). Οσο για τον χώρο του παλαιού αμαξοστασίου, έκτασης 32 στρ., τυγχάνει αναξιοποίητος στην πράξη με δεδομένο ότι απ’ αυτόν διέρχονται οι ράγες, οι οποίες δεν μπορούν να καταστραφούν (εξυπηρετούν στρατιωτικές ανάγκες εν καιρώ πολέμου).

Ετσι οι Μητσοτάκης – Τσίρμπας πήραν και τα 32 στρ. του Πάρκου Τρίτση για να στήσουν το τεχνολογικό πάρκο που στη συνέχεια θα μπορεί να πουληθεί σε ιδιώτη. Γι’ αυτό φρόντισε ο Στ. Τσίρμπας, που υπέγραψε μισθωτήριο συμβόλαιο συνολικής διάρκειας 30 ετών. Μάλιστα ο δήμος θα καταβάλλει στη ΓΑΙΑΟΣΕ 13.500 ευρώ μηνιαίως για έκταση 62 στρ., όταν της ανήκουν μόνο τα 30. Ο κ. Τσίρμπας υπογράφει αυτό το μισθωτήριο, που τυγχάνει και μέλος της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και ως εκ τούτου δεν γίνεται να μη γνωρίζει πώς οριοθετείται η έκταση που ανήκει στο Πάρκο Τρίτση και συνεπώς στην ΚΕΔ.

Το Documento φέρνει στο φως την επικερδή για τη ΓΑΙΑΟΣΕ παραχώρηση διά μίσθωσης ακόμη και έκτασης που δεν της ανήκει, με τη ζημιά να «φορτώνεται» αφενός στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού που θα καταβάλλει μηνιαίως 13.500 ευρώ (το 2027 θα αναπροσαρμόζεται το μίσθωμα με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή), αφετέρου στην ΚΕΔ που χάνει 32 στρ. του Πάρκου Τρίτση.

Στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης που υπογράφηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Στ. Τσίρμπας φρόντισε με 17 λέξεις να αφήσει ανεξέλεγκτη τη ΓΑΙΑΟΣΕ και κατά συνέπεια να εκθέσει σε ακραίο κίνδυνο ιδιωτικοποίησης το τεχνολογικό πάρκο όποτε το θελήσει το Υπερταμείο.

Παίρνει πίσω την έκταση η ΓΑΙΑΟΣΕ

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 11 που αφορά τη λύση της σύμβασης αναφέρεται: «Η σύμβαση μίσθωσης λύεται κανονικά με τη λήξη του χρόνου διάρκειας για το οποίο συμφωνήθηκε, απαγορεύεται δε ρητά οποιαδήποτε σιωπηρή ανανέωση ή παράταση αυτής…». Αυτό σημαίνει ότι σε 30 έτη το πάρκο που θα έχει στηθεί με κοινοτικά κονδύλια ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ και άγνωστους ως προς το ύψος εθνικούς πόρους περνά στην ιδιοκτησία της ΓΑΙΑΟΣΕ και άρα του Υπερταμείου, που μπορεί να το «αξιοποιήσει» ξεπουλώντας το σε ιδιώτη.

Ομως ο Στ. Τσίρμπας δεν σταματά εκεί. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται επί λέξει: «Η σύμβαση επίσης λύεται: Πριν την κανονική λήξη του χρόνου διάρκειας με καταγγελία, η οποία κοινοποιείται εγγράφως προς το Μισθωτή»!

Τι σημαίνει αυτό; Η ΓΑΙΑΟΣΕ – που εισπράττει μίσθωμα για έκταση 32 στρ. που δεν της ανήκει αλλά ο Στ. Τσίρμπας παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη έχει υπογράψει ότι της ανήκει– οποτεδήποτε με ένα απλό εξώδικο λήγει τη μίσθωση και παίρνει πίσω την έκταση και μάλιστα διαμορφωμένη με μουσεία, γυμναστήρια, εγκαταστάσεις τεχνολογικού ενδιαφέροντος, συνεδριακά κέντρα, κινηματογράφους κ.λπ. Αν αυτό δεν ονομάζεται σκοτεινή «παραχώρηση» με ζημία του δημοσίου και του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, πώς μπορεί άραγε να χαρακτηριστεί;

Συμπαιγνία κυβέρνησης – Τσίρμπα

Ομως η επικοινωνιακά δομημένη «άριστη» ανάπλαση έσκασε σαν φούσκα. Τη δουλειά φαίνεται να χαλάει η Βουλή. Με ερώτησή τους στις 02.08.2022 προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν το θέμα στη Βουλή με αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ). Είχε προηγηθεί ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για το τι είναι αυτή η μακέτα που εγκαινίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν τι έχει πράξει ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και τι έχει πράξει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία της έκτασης που αναγνωρίζεται εμμέσως από το μέλος της διοίκησης του Πάρκου Τρίτση και δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού Στ. Τσίρμπα ότι ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ, ενώ από τα σχεδιαγράμματα προκύπτει ευθέως και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ανήκει στο Πάρκο Τρίτση.

Αυτή η κίνηση πάγωσε τις διαδικασίες. Εξάλλου μέχρι σήμερα, σχεδόν οκτώ μήνες μετά, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει δοθεί το αιτούμενο τοπογραφικό διάγραμμα που υποβλήθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση του έργου και στο οποίο ρητώς παραπέμπει το μισθωτήριο συμβόλαιο. Ο κ. Τσίρμπας προφανώς το κρύβει ακόμη και από τη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες δε επί του αιτήματος:

• Το υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε αναρμόδιο (πράγματι, η εποπτεία ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής).

• Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει.

• Το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε διά της Περιφέρειας Αττικής ότι «ουδέποτε παραχώρησε έκτασή του στη ΓΑΙΑΟΣΕ». Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η διοίκηση του Πάρκου Τρίτση στις 04.08.2022: «Σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της τωρινής διοίκησης του Πάρκου, ουδέποτε έχει αιτηθεί ο Δήμος των Αγίων Αναργύρων – Καματερού, έκταση του Πάρκου, προκειμένου να τον συμπεριλάβει στο αίτημα ένταξης για χρηματοδότηση του έργου του, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Εμείς πάντως βρήκαμε και δημοσιεύουμε σχεδιάγραμμα στο οποίο φαίνεται η πέραν πάσης αμφιβολίας καταπάτηση δημόσιας περιουσίας που ανήκει στο Πάρκο Τρίτση.

Χρηματοδοτεί ο δήμος μελέτες

Μέχρι στιγμής το έργο εμφανίζεται παγωμένο (η ΓΑΙΑΟΣΕ πάντως το έχει καθαρίσει), καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ομως αυτό δεν εμποδίζει τον Στ. Τσίρμπα να υπογράφει απευθείας αναθέσεις και δεσμεύσεις ποσών για μελέτες επί της ανάπλασης.

Τα Documento κατάφερε να εξεύρει απευθείας αναθέσεις ύψους περίπου 200.000 ευρώ. Αλλωστε, όπως έχουμε αποκαλύψει, ο Στ. Τσίρμπας, ως γνήσιο πολιτικό τέκνο του Κυρ. Μητσοτάκη, επιδίδεται αφειδώς σε απευθείας αναθέσεις σε γνωστούς, συνέταιρους και κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter