Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Καταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία για την Ελλάδα - Ακατάλληλες δομές φιλοξενίας και ρατσισμός

Ο ρατσισμός και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας στο Παρίσι. Η κριτική στην Ελλάδα, αλλά και sτην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν οξύτατη, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε στις ρατσιστικές "συγκεντρώσεις γονέων" στο Ωραιόκαστρο.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η φετινή έκθεση εστιάζει στην παροχή ασύλου σε πρόσφυγες, τον εγκλωβισμό προσφύγων στη χώρα μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού αλλά και στα δικαιώματα μειονοτικών ομάδων του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι «έως το τέλος του χρόνου είχαν φτάσει διά θαλάσσης στην Ελλάδα 173.450 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 434 άνθρωποι πέθαναν ή χαρακτηρίστηκαν ως αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο. Στην ενδοχώρα παρέμειναν 47.400 πρόσφυγες ή μετανάστες και 15.384 στα νησιά».

Η οργάνωση εκτιμά ότι οι συνθήκες στα περισσότερα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι «ακατάλληλες για φιλοξενία ανθρώπων ακόμη και για λίγες ημέρες». Επίσης αναφέρεται στις ξενοφοβικές εκδηλώσεις σε περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και οι ρατσιστικές αντιδράσεις γονιών που διαμαρτυρήθηκαν για τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολεία στο Ωραιόκαστρο και τη Λέσβο. Στην έκθεση καταγράφονται και άλλες ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών εναντίων προσφύγων και μεταναστών.

Στη συνέχεια η έκθεση ασκεί κριτική στη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, λέγοντας ότι «ενώ υπήρξαν επίσημες διαβεβαιώσεις ότι οι αιτούντες άσυλο θα είχαν πρόσβαση σε διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων τους, η συμφωνία επέτρεψε την επιστροφή στην Τουρκία όσων είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας χωρίς να έχουν εξεταστεί επαρκώς τα αιτήματά τους, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία είναι 'ασφαλής χώρα'». Ωστόσο σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεθνούς Αμνηστίας η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή χώρα για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.