Καταπέλτης ο Βαξεβάνης στη δίκη με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μάρτυρας υπέρ της ο Βορίδης

Καταπέλτης ο Βαξεβάνης στη δίκη με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μάρτυρας υπέρ της ο Βορίδης

Καταπέλτης κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν ο Κώστας Βαξεβάνης. Ο δημοσιογράφος και εκδότης ζήτησε και κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο εκδίκαζε την αγωγή που υπέβαλε εναντίον του για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με το περίφημο σπίτι του Βολταίρου, η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το ότι ο Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Η σύζυγος του αρχηγού της ΝΔ, δεν ήταν παρούσα στο Δικαστήριο.

Πρόκειται για τις αποκαλύψεις που έκανε το Documento τον Φεβρουάριο του 2017 και αφορούν την περίφημη πλέον αγορά από τη σύζυγο του αρχηγού της ΝΔ, του σπίτι του Βολταίρου σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές του Παρισιού, δίπλα στον Σηκουάνα. Η αγορά έγινε περίοδο κατά την οποία, όπως ισχυρίζονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, το ζευγάρι ήταν σε διάσταση και δεν δηλώθηκε στο Πόθεν Έσχες που κατέθεσε ως πολιτικό πρόσωπο ο κ. Μητσοτάκης.

Η κατάθεση Βαξεβάνη

Ο Κώστας Βαξεβάνης κατά την κατάθεσή του αναφέρθηκε στα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης. Τα στοιχεία εκείνα δηλαδή που εμπεριέχονται και στο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε έπειτα από ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα τόσο του ίδιου όσο και της ομάδας ερευνητών της εφημερίδας Documento.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο δημοσιογράφος απαρίθμησε τα εν λόγω στοιχεία – δεδομένα. Όπως τόνισε, η «κα Γκραμπόφσκι είναι σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή, ένα δημόσιο πρόσωπο, ειδικού ενδιαφέροντος το οποίο μάλιστα ελέγχεται και για την εμπλοκή της με offshore εταιρία στα Paradise Papers. Είναι υπόχρεη σε δήλωση Ποθεν Έσχες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Από τη διάσταση του ζευγαριού μέχρι σήμερα, έχουν αποκτηθεί μεγάλα περιουσιακά στοιχεία από την κα Γκραμπόφσκι τα οποία δεν δηλώθηκαν στο Πόθεν Έσχες. Τί κάναμε λοιπόν; Εντοπίσαμε με δημοσιογραφική έρευνα τα περιουσιακά στοιχεία αυτά αλλά και το εάν ήταν υπόχρεη Πόθεν Έσχες η κα Γκραμπόφσκι», συνέχισε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Εδώ, αναφέρθηκε στον νόμο 2238/1994 με βάση τον οποίο δύο σύζυγοι σε διάσταση μπορούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, αν πάρουν σχετική άδεια από την εφορία. Αυτή η πρόβλεψη όμως, όπως κατέθεσε και στο Δικαστήριο ο δημοσιογράφος, δεν υπάρχει για τη δήλωση πόθεν έσχες. «Έχουμε δημοσιεύσει και απόψεις νομικών για το εν λόγω ζήτημα» είπε ακόμη ενώ στηλίτευσε την απόφαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής που έλεγξε το θέμα. «Έχω επικρίνει την επιτροπή. Με ελλιπή στοιχεία εξέδωσε την γνωμάτευσή της. Δεν πρόκειται για μια απόφαση νομική. Έβγαλε τη γνωμάτευση με ελλιπή στοιχεία για να “βολέψει” την κ. Γκραμπόφσκι».

Πρόεδρος: Κατά τη σύνταξη του δημοσιεύματος, όφειλε η κα Γκραμπόφσκι να κάνει δήλωση Πόθεν έσχες και δεν έκανε;

Βαξεβάνης: Ναι. Παρά το ότι έβγαλε την απόφαση η επιτροπή, (έχουμε και έγγραφο) εξετάζει περαιτέρω την υπόθεση. Το συμβόλαιο της αγοράς του σπιτιού κατετέθη αλλά υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Πώς πήρε το δάνειο των 900.000 ευρώ από την τράπεζα; Τι έβαλε ως collateral; Αν κάνω για παράδειγμα εγώ μια αίτηση σε μια τράπεζα για τέτοιο δάνειο δεν θα το πάρω αν δεν έχω εγγυήσεις. Αν έχω για παράδειγμα μια offshore εταιρία με 5 εκατ. ευρώ μαύρο χρήμα, το βάζω ως collateral στο δάνειο και το παίρνω. Επομένως υπάρχει θέμα τι μπήκε ως εγγύηση».

«Την επίμαχη περίοδο εμφανίζεται επίσης να πουλάει έναν πίνακα κάποιου Αμερικανού ζωγράφου, ο οποίος ελέγχεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, πως είναι ο αγαπημένος όσων ξεπλένουν μαύρο χρήμα».

Πρόεδρος: Είχατε και έχετε υπόνοιες λοιπόν; Το δημοσίευμα αντικατοπτρίζει την πίστη σας;

Βαξεβάνης: Μιλάω με ερευνητικά στοιχεία και την αλήθεια των περιεχομένων τους. Απευθυνθήκαμε στο υποθηκοφυλακείο της Γαλλίας και βρήκαμε το διαμέρισμα που είναι στην πιο ακριβή περιοχή του Παρισιού, πάνω στον Σηκουάνα. Το πήρε αφού ήταν σε διάσταση. Το τρίτο στοιχείο είναι πως η κα Γκραμπόφσκι, που εμφανίζεται ως επιχειρηματίας που βάλλεται, είναι πως έκανε μια εταιρία και στο Δ.Σ βάζει τον Σταύρο Παπασταύρου. Ο κος Παπασταύρου είναι διωκόμενος για τη Λίστα Λαγκάρντ. Ελέγχεται και διεθνώς για την εμπλοκή του στα Panama Papers ενώ ο ίδιος σε δηλώσεις του είπε πως σε fund που διαχειριζόταν είχε πελάτισσα την κα Γκραμπόφσκι. Χειρίστηκε τις δραστηριότητες με την offshore εταιρία στα νησιά Κέιμαν. Τι κάνουν οι offshore; Όπως μέχρι σήμερα λέει η δικαστική διερεύνηση λειτουργούν ως οχήματα μεταβίβασης χρήματος που αποκρύβονται».

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις σχετικές αποκαλύψεις του Documento για την «παραδείσια» εταιρία της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τον άγνωστο χρηματοδότη που «έχωσε» χιλιάδες ευρώ στην εταιρία Zeus & Dion της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Πρόεδρος: Κατά την άποψή σας, μήπως αυτή την πραγματικότητα που λέτε την γράψατε με μια διατύπωση κάπως υπερβολική;

Βαξεβάνης: Όπως γνωρίζετε καλά, σε ό,τι αφορά δημόσια πρόσωπα ο δημοσιογράφος είναι «μπουλντόγκ» της κοινωνίας. Πρέπει να ασκεί κριτική ακόμα και υπερβολική[…]. Θέλω να είμαι ειλικρινής και έτσι δημοσιογραφώ. Είμαι ακριβής. Δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον προσωπικά η διάσταση. Δεν με ενδιαφέρει πόσα χρόνια ήταν. Με ενδιαφέρει όμως αν μέσα από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ξεφεύγουν από τη διαδικασία νόμιμου ελέγχου. Και διευκρινίζω πως η Επιτροπή Πόθεν Έσχες και η Οικονομική Εισαγγελία δεν απάντησαν επί της ουσίας. Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε πως τα δυο χρόνια διέμενε σε έναν φίλο του. Η Επιτροπή δεν κάλεσε καν αυτόν τον φίλο[…] Παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα ακόμη. Υπάρχει ακόμη μια αδήλωτη offshore εταιρία στο Πόθεν Έσχες που ξεκίνησε τη λειτουργία της την επίμαχη περίοδο της διάστασης. Στο Πόθεν Έσχες και σήμερα δεν δήλωσε την offshore εταιρία στα Κέιμαν.

Κλείνοντας την κατάθεσή του ο δημοσιογράφος τόνισε προς το Προεδρείο του Δικαστηρίου πως δεν είναι «κάποιος εμπαθής, που κατέβηκε μια μέρα για να γράψει κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Υπάρχει θέμα. Έγινε έρευνα και έγραψα με βάση πραγματικά στοιχεία. Διαθέτω δυο διεθνή βραβεία στην ερευνητική δημοσιογραφία και κάνω τη δουλειά μου. Αυτή θίγει αυτούς που ζουν σ’ ένα σύστημα που όλα είναι κουκουλωμένα. Γι΄αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Είναι κακομαθημένοι και δεν έχουν μάθει να δέχονται κριτική. Όταν ασκείται αυτή αντιδρούν. Δεν έχω καταδικαστεί ποτέ ως τώρα στις δεκάδες αγωγές και μηνύσεις που έχουν καταθέσει εναντίον μου. Επιθυμούν να με εξοντώσουν οικονομικά και ηθικά. Αυτό, είναι η πραγματικότητα».

Μάρτυρας υπέρ της Μαρέβας, ο «γνωστός» της, Μάκης Βορίδης

Ως «γνωστός» και όχι «φίλος» (σ.σ όπως διευκρίνισε) της Μαρέβας Γκραμπόφσκι και έχοντας γνώση της υπόθεσης κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ της ενάγουσας ο Μάκης Βορίδης. Ο πρώην υπουργός Υγείας και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας προσήλθε στο Δικαστήριο καταθέτοντας ως επί το πλείστον πως πρόκειται για ένα συκοφαντικό δημοσίευμα που έθιξε και στενοχώρησε την σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε πως ο Κώστας Βαξεβάνης ενέπλεξε στο δημοσίευμα διαφορετικά στοιχεία μεταξύ τους, όπως η αγορά του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι, τον διωκόμενο για τη λίστα Λαγκάρντ Σταύρο Παπασταύρου και τη «βολική διάσταση» στο Πόθεν Έσχες.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βορίδης από το συνήγορο της κας Γκραμπόφσκι, Μιχάλη Δημητρακόπουλο για το εάν οι αναγνώστες του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος έβγαζαν το συμπέρασμα πως επρόκειτο για κάποια παράτυπη αγορά και για τη «βολική διάσταση» απάντησε: «Είναι βολικό. Δηλαδή, βόλεψε, προκειμένου να μην δηλωθουν στο πόθεν έσχες τα ακίνητα και τα εκατομμύρια στο Παρίσι. Είναι μια ψευτοδιάσταση. Μια εικονική διάσταση η οποία δηλώνεται ως τέτοια βολικά για να εξυπηρετήσει τη μη δήλωση στο πόθεν έσχες ακινήτων και εκατομμυρίων, ως προφανώς είχαν υποχρέωση το ζεύγος Μητσοτάκη να κάνει».

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, αναφέρθηκε στο σπίτι του Βολταίρου, σημειώνοντας περιληπτικά πως όταν διαβάζει κανείς τον τίτλο του επίμαχου δημοσιεύματος αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για μια πολυδάπανη αγορά πέρα από κάθε μέτρο. «Δεν σας κρύβω ότι στο κοινοβούλιο διαβάζοντας το θέμα, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι υπάρχει μια υπερβολική αγορά ακινήτου. Εν συνεχεία, πρέπει να πας να διαβάσεις να δεις λεπτομέρειες, να δεις πόσο έκανε και πόσο αγοράστηκε για να δεις τι έγινε».

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα και την αναφορά στον Σταύρο Παπασταύρου είπε: «Βρίσκω ενδιαφέρον στην εξιστόρηση και είναι εξόχως δυσφημιστικό, η χρονική σειρά των γεγονότων. Όταν η κα Γκραμπόφσκι, σταματά να κάνει δήλωση πόθεν έσχες τότε αγοράζει το σπίτι του βολταίρου και κάνει εταιρία με τον Παπασταύρου που ελέγχεται για τη λίστα λαγκάρντ[..] Αυτό σηματοδοτεί τη δολιότητα που αποδίδει στην κα Γκραμπόφσκι».

Ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως η κα Γκραμπόφσκι αγόρασε το ακίνητο στο Παρίσι με δάνειο και χρήματα. Σε ερωτήσεις που του έκαναν όμως οι συνήγοροι του εναγόμενου, κκ Μαντζουράνης και Γεωργακόπουλος, για το πώς αυτά τα χρήματα είχαν αποκτηθεί αλλά και το πως δόθηκαν ιδίως τα μετρητά (σ.σ αν δόθηκαν μετρητά ή μέσω τραπεζικού εμβάσματος), ο κ. Βορίδης απάντησε πως δεν γνώριζε κάτι.

Άλλωστε, όπως είπε σε αρκετά σημεία στην κατάθεσή του, μίλησε στα πλαίσια «κοινωνικής συναναστροφής» σε εστιατόριο με την σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημοσίευμα το οποίο, όπως είπε, τη στενοχώρησε πολύ.

Ερωτηθείς από το δικηγόρο της Μαρέβας Γκραμπόφσκι αν γνωρίζει την ύπαρξη παλαιότερου ρεπορτάζ του Hot Doc το οποίο αναφερόταν τόσο στη διάσταση και τη μη δήλωση πόθεν έσχες όσο και στον διπλό ΑΦΜ, ο γαλάζιος βουλευτής απάντησε ότι ήταν εν γνώσει του. Όπως είπε, η επανάληψη της ίδιας θεματολογίας ενώ υπήρχαν οι εξηγήσεις με εξώδικο που έστειλε η πλευρά της Γκραμπόφσκι στον Κώστα Βαξεβάνη, ήταν αυτή που την ώθησε στην κατάθεση αγωγής.

Βορίδης: Μου είχε επιδειχθεί το εξώδικο. Ξέρω το περιεχόμενό του. Υπάρχουν απαντήσεις σε χρόνο προγενέστερο για τα ζητήματα αυτά. Παρά το ότι υπάρχουν αναλυτικές απαντήσεις, ο συντάκτης επιμένει στην επανάληψη αυτών των ισχυρισμών . Έχουν δοθεί οι εξηγήσεις αυτές.

Σε ερώτηση από το συνήγορο του εναγόμενου, κ. Γεωργακόπουλου για το εάν αυτή ακριβώς η διάσταση στη μη συνεπιβολή δήλωσης πόθεν έσχες θα βόλευε, ο κ. Βορίδης απάντησε πως θα βόλευε. Συμπλήρωσε σε αυτό πως θα βόλευε υποθετικά και εάν επίορκο πρωθυπουργό που δεν θα σύναπτε γάμο.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα σε ποιο σημείο του δημοσιεύματος γίνεται λόγος περί «εικονικής διάστασης», ο βουλευτής της ΝΔ είπε: «Για να είναι κάτι βολικό πρέπει υποχρεωτικά να είναι εικονικό. Διότι, αν είναι πραγματικό τίθεται ζήτημα του εάν είναι βολικό. Άρα λοιπόν εξυπονοείται εκ του βολικού πως αυτό είναι εικονικό. Αν υπήρχε πραγματική διάσταση δεν θα ετίθετο το ζήτημα. Η πραγματική διάσταση είναι αληθής άρα αποκτά ενδιαφέρον το δημοσίευμα ως αντικείμενο ελέγχου αθέμιτης πρακτικής.

Ερωτηθείς από τον κ. Μαντζουράνη για το εάν έχει δει τα στοιχεία που προσκόμισε στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες για να αποδείξει τη διάσταση με τη σύζυγό του και την χρονική διάρκειά της, ανέφερε πως έχει γνώση λόγω της απόφασης της Επιτροπής. Δεν απάντησε όμως για το φίλο με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, διέμενε.

Αναφερόμενος στο διπλό ΑΦΜ, υποστήριξε ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ποτέ δεν είχε διπλό ΑΦΜ αλλά ήταν λάθος εκ παραδρομής του λογιστή της.

Τέλος, ως προς τη διαδικασία, αναμένονται οι δικηγόροι των δυο πλευρών να υποβάλλουν τις προτάσεις τους ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter