«Καταπέλτης» το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

«Καταπέλτης» το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

«Καταπέλτης» είναι η νεότερη ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Humans Right Watch) για την κατάσταση στη Λέσβο και την τοποθέτηση προσφύγων και μεταναστών στο αρματαγωγό «Ρόδος».

Ο απεσταλμένος του HRW, Bill Frelick, ο οποίος έχει παραχωρήσει συνέντευξη στο Documentonews και στον Κωνσταντίνο Χαλκιαδάκη για τα γεγονότα σε Έβρο και Λέσβο, χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για να μεταδώσει το κλίμα στη Λέσβο. Στην ανακοίνωση του Human Rights Watch, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η απόφαση της Ελλάδας να τοποθετήσει 450 ανθρώπους μέσα στο αρματαγωγό, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, «παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μάλιστα, δίνουν στη δημοσιότητα ένα βίντεο το οποίο φέρεται να προέρχεται από το εσωτερικό του πλοίου και δείχνει πρόσφυγες και μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα με κουβέρτες.

Επίσης, ο Frelick αναφέρει πως οι τοπικές αρχές δεν τους επέτρεψαν να φορτίσουν ούτε τα κινητά τους έως τις 7 Μαρτίου, έτσι, ήταν αδύνατο να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους κάνοντας λόγο για «δρακόντεια πολιτική» από την πλευρά της Ελλάδας.

«Η άρνηση να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται υπό κράτηση να λάβουν άσυλο και η ενδεχόμενη απειλή να τους στείλουν πίσω αντίκειται στις νομικές υποχρεώσεις που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα και στις αξίες και αρχές που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο απεσταλμένος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: HRW

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter