«Καταπέλτης» η Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αλλά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα βλέπει όλα καλά

«Καταπέλτης» η Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αλλά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα βλέπει όλα καλά

Άλλα λέει η Κομισιόν κι άλλα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας υπό τον πρόσφατα παραιτηθέντα Άγγελο Μπίνη που για ακόμη μία φορά ουσιαστικά παραποιεί τα πραγματικά δεδομένα παρουσιάζοντας «μαγική» εικόνα για την Ελλάδα. Κάτι που δεν γίνεται πρώτη φορά καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με έκθεση του ΟΟΣΑ το Μάρτιο του 2022.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΑΔ σχετικά με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου επισημαίνεται ότι «καταγράφεται σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς».

Διαβάστε επίσης: Παραιτήθηκε ξαφνικά ο εκλεκτός του Μητσοτάκη Διοικητής της Αρχής Διαφάνειας – Τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Έκθεση κάνει ειδική αναφορά στην έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.Κ.Δ.) για την περίοδο 2022 – 2025, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από το Υπουργικό Συμβούλιο με την έκδοση Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α΄ 138)» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΑΔ ενώ επισημαίνεται ότι «στα ειδικότερα σημεία της Έκθεσης, αποτιμώνται θετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται για την ενίσχυση της ακεραιότητας των δημοσίων υπαλλήλων με ιδιαίτερη αναφορά στους κώδικες δεοντολογίας και επαγγελματικής συμπεριφοράς που έχει εκδώσει η Ε.Α.Δ. αλλά και στη λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας του ν.4622/2019 που εξετάζει ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων».

Μάλιστα σε ότι αφοράς τις συστάσεις της Έκθεσης στην ανακοίνωση της ΕΑΔ αναφέρεται πως «αφορούν σε θέματα που είναι ήδη γνωστά από προηγούμενες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.Κ.Δ.) 2022-2025, προκειμένου να εκκινήσει η υλοποίησή τους».

Διαβάστε επίσης: Καταπέλτης η έκθεση της Κομισιόν που… περίμενε ο Μητσοτάκης: «Οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων συνεχίζονται, αδιαφάνεια στη λίστα Πέτσα»

Τώρα ή στην ΕΑΔ δεν ξέρουν καλά Αγγλικά ή κάτι άλλο συμβαίνει. Η έκθεση της Κομισιόν είναι καταπέλτης. Στην έκθεση επισημαίνεται χωρίς περιστροφές η στοχοποίηση των Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis, όπως επίσης ότι «οι επιθέσεις και οι απειλές κατά δημοσιογράφων συνεχίζονται». Υπογραμμίζεται ακόμα πως έχουν κατατεθεί 16 αναφορές στη σχετική πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορούσαν «την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων». Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, πρόκειται για επιθέσεις έως απειλές ή αυθαίρετη κράτηση.

Στηλιτεύεται δε το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση ή παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται οι παρατηρήσεις της MFRR (συνομοσπονδία επτά διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων) για το έλλειμμα ελευθερίας στη λειτουργία των Μέσων στην Ελλάδα εξαιτίας των SLAPPs κατά «ΜΜΕ και δημοσιογράφων που στέκονται κριτικά έναντι της κυβέρνησης και αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς». Αλλά για την ΕΑΔ όλα καλά.

Η «παραποίηση» με την έκθεση του ΟΟΣΑ

Τα ίδια είχε κάνει η ΕΑΔ και τον Μάρτιο του 2022, όταν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσιοποίησε έκθεση του η οποία αποτελούσε μέρος της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ για την τέταρτη φάση παρακολούθησης της δωροδοκίας, που ξεκίνησε το 2016. Σε αυτή ο Οργανισμός εξέφραζε την έντονη «ανησυχία του» σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών, ενώ παράλληλα έβγαζε κίτρινη «κάρτα» προς την ελληνική κυβέρνηση για το πλαίσιο προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Μάλιστα στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ ζητούσε να διασφαλιστεί η προστασία τους από τυχόν «αντίποινα». Σύμφωνα με την έκθεση ο «εντοπισμός και επιβολή» του αδικήματος της δωροδοκίας αλλοδαπών αξιωματούχων στη χώρα μας, απαιτεί «βελτίωση», κάτι που αποτελούσε «καμπανάκι» προς την ελληνική κυβέρνηση δεδομένης.

H Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ προχώρησε επίσης σε μία σειρά από συστάσεις στη χώρα για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών αξιωματούχων.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε ανακοίνωση για την έκθεση. Επρόκειτο όμως για μια εκτός πραγματικότητας ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτή «ο ΟΟΣΑ αποτιμά θετικά τις προσπάθειες της Ελλάδας για την εφαρμογή της Σύμβασης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter