«Καταπέλτης» το Human Rights Watch: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες

«Καταπέλτης» το Human Rights Watch: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες

Ηχηρό «ράπισμα» για την Τουρκία αποτελεί η έκθεση του Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), όπου σύμφωνα με το οποίο δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλούς τρίτης χώρας που προβλέπονται στην ενωσιακή νομοθεσία δυνάμει του Άρθρου 38 της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου. Την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς από την Τουρκία για οικειοθελείς επιστροφές.

Μάλιστα, ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών στο «Human Rights Watch», καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα αυτές τις πρακτικές και να δώσει στους Αφγανούς την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Συγκεκριμένα, συστηματικές και εντεινόμενες επαναπροωθήσεις Αφγανών στο Ιράν και απελάσεις τους στο Αφγανιστάν είναι οι ενέργειες για τις οποίες το Human Rights Watch κατηγορεί την Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε το Human Rights Watch σε μία έκθεσή της που δημοσίευσε σήμερα, η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλούς τρίτης χώρας που προβλέπονται στην ενωσιακή νομοθεσία δυνάμει του Άρθρου 38 της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου.

Ειδικότερα, η έκθεση 73 σελίδων, με τίτλο «Κανείς δεν με ρώτησε γιατί έφυγα από το Αφγανιστάν», λέει ότι η Τουρκία έχει εντείνει τις επαναπροωθήσεις και απελάσεις προς το Αφγανιστάν μετά την εκεί κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, η Τουρκία επαναπροωθεί συστηματικά δεκάδες χιλιάδες Αφγανών στα χερσαία σύνορα με το Ιράν ή τους απελαύνει απευθείας στο Αφγανιστάν με συνοπτική ή καμία εξέταση των αιτήσεών τους για διεθνή προστασία, συμπληρώνει η έκθεση.

Τι δηλώνει ο διευθυντής δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών στo Human Rights Watch

«Παρόλο που η Τουρκία δικαίως απέκτησε διεθνή αναγνώριση και στήριξη για την υποδοχή του μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ταυτόχρονα επαναπροωθεί μεγάλο αριθμό Αφγανών στα σύνορά της ή τους απελαύνει στο Αφγανιστάν με συνοπτική ή καμία εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας», δήλωσε ο Bill Frelick, διευθυντής δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών στo Human Rights Watch. «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα αυτές τις συστηματικές επαναπροωθήσεις των Αφγανών στα σύνορά της και να δώσει σε όλους τους Αφγανούς που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απομάκρυνσης την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου».

Από τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση και τα οποία ανακοίνωσε η Προεδρία Διαχείρισης της Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, προκύπτει ότι 44.768 Αφγανοί απελάθηκαν αεροπορικώς προς την Καμπούλ στους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, αύξηση κατά 150% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021.

Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, που εκτιμάται σε 3,9 εκατομμύρια ανθρώπους, 3,6 εκατομμύρια Συρίους με καθεστώς προσωρινής προστασίας και 320.000 άλλους, κυρίως Αφγανούς.

Το Human Rights Watch πήρε συνέντευξη από 68 Αφγανούς, 38 από τους οποίους περιέγραψαν 114 παράνομα περιστατικά επαναπροώθησης από τον Ιανουάριο 2021 έως τον Απρίλιο 2022. Όλοι οι άνδρες και τα αγόρια που ταξίδευαν χωρίς γυναίκες συγγενείς βίωσαν ή υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες ξυλοδαρμού ή άλλης κακοποίησης εκ μέρους των τουρκικών αρχών είτε των ιδίων είτε ανθρώπων που ήταν μαζί τους. Πολλοί είπαν επίσης ότι οι τουρκικές αρχές πυροβολούσαν προς το μέρος τους, μερικές φορές τους στόχευαν καθώς προσέγγιζαν ή επιχειρούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Συγκλονιστικά τα όσα αφηγείται ένας δημοσιογράφος για την εμπειρία επαναπροώθησής του

«Τους είπα ότι είμαι δημοσιογράφος, ότι κινδυνεύει η ζωή μου και ότι ήθελα να πάω στην Ευρώπη και όχι να μείνω στην Τουρκία, αλλά δεν με άκουσαν,» είπε ένας 25χρονος δημοσιογράφος από την Επαρχία Πακτιά, ανακαλώντας την εμπειρία επαναπροώθησής του στις 30 Αυγούστου 2021, αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. «Μας χτυπούσαν με γκλομπ, και με τα σιδηρένια ραβδιά που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές». Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι οι Τούρκοι συνοριοφύλακες περίμεναν ώσπου δεν υπήρχαν πλέον Ιρανοί φύλακες από την άλλη πλευρά και έπειτα τον ανάγκασαν μαζί με άλλους 29 άνδρες να επιστρέψει διασχίζοντας πάλι τα σύνορα.

Ψευδείς ισχυρισμοί από την Τουρκία για οικειοθελείς επιστροφές

Εν τω μεταξύ, αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν προβεί σε κρατήσεις σημαντικού αριθμού Αφγανών χωρίς χαρτιά και συχνά τους έχουν εξαναγκάσει ή παραπλανήσει προκειμένου να υπογράψουν τα λεγόμενα έντυπα εκούσιου επαναπατρισμού και κατόπιν τους απελαύνουν στο Αφγανιστάν. Η τουρκική κυβέρνηση εμμένει στον ψευδή ισχυρισμό ότι σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για οικειοθελείς επιστροφές.

H Human Rights Watch διαπίστωσε ότι σε πολλούς Αφγανούς που αντιμετωπίζουν άμεση απέλαση δεν δίνεται η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να αμφισβητήσουν με άλλο τρόπο την απέλασή τους και οι υπογραφές ή τα δακτυλικά αποτυπώματα στα έντυπα εκούσιου επαναπατρισμού είναι συχνά αποτέλεσμα εξαναγκασμού ή αποκτούνται με παραπλανητικό τρόπο ή ακόμα και με πλαστογράφηση.

Οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν πολλαπλούς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν πολλαπλούς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ομαδικών απελάσεων υπό την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και της αρχής της μη επαναπροώθησης δυνάμει της Σύμβασης του 1951 για τους Πρόσφυγες, που απαγορεύει την επιστροφή των προσφύγων σε τόπους όπου απειλείται η ζωή ή η ελευθερία τους. Η επαναπροώθηση απαγορεύεται και από την τουρκική νομοθεσία.

Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες

Επειδή οι τουρκικές αρχές εμποδίζουν την πρόσβαση στο άσυλο, επιστρέφοντας αναγκαστικά ανθρώπους που φαίνεται να είναι πρόσφυγες, και διαπράττουν άλλες καταχρηστικές πρακτικές εις βάρος μεταναστών και ανθρώπων που αναζητούν διεθνή προστασία, η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλούς τρίτης χώρας που προβλέπονται στην ενωσιακή νομοθεσία δυνάμει του Άρθρου 38 της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου, ανέφερε το Human Rights Watch.

«Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να αρνείται άσυλο σε Αφγανούς ή υπηκόους άλλων χωρών με το πρόσχημα ότι η Τουρκία θα αποτελούσε ασφαλή τρίτη χώρα για αυτούς » είπε ο Frelick. «Η στήριξη που παρέχεται στην Τουρκία για τη διαχείριση της μετανάστευσης θα πρέπει να δίδεται υπό την αίρεση εξασφαλίσεων από πλευράς της ότι η εν λόγω στήριξη δεν συμβάλει στην καταστρατήγηση του δικαιώματος αίτησης ασύλου ή στην επιστροφή των ανθρώπων σε τόπους όπου απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter