Καταπίνοντας τον Βολταίρο και διυλίζοντας το Σούνιο

Καταπίνοντας τον Βολταίρο και διυλίζοντας το Σούνιο

Κοίτα ποιοι μιλάνε για απαντήσεις Τσίπρα σε fake news όταν δεν απαντούν σε ντοκουμέντα

Γύρισε μπούμερανγκ η πανικόβλητη προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την πολιτική ατζέντα εν μέσω πανδημίας.

Κοίτα ποιος μιλάει! Σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις προχώρησε τις τελευταίες ημέρες –η ΝΔ των θαλασσοδανείων ζητώντας με πύρινο λόγο– εξηγήσεις από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το εάν… μετακόμισε σε βίλα στο Σούνιο. Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακελειό» που ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αγόρασε «βίλα χλιδής» αξίας 1.300.000 ευρώ στο Σούνιο. Το δημοσίευμα, όπως και άλλα ανάλογα που ακολούθησαν από φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ, στόχευε στην αλλαγή της πολιτικής ατζέντας από τους ανέμελους περιπάτους του πρωθυπουργού –την ώρα που ο κόσμος πεθαίνει εκτός ΜΕΘ (επειδή δεν επαρκούν) λόγω πανδημίας– στη δήθεν μετακόμιση του Αλ. Τσίπρα «από τη λαϊκή Κυψέλη στα Λεγραινά».

Μάλιστα η ΝΔ συνέχισε να θέτει ερωτήματα σχετικά με το εάν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εκμισθώνει το συγκεκριμένο ακίνητο ζητώντας μετ’ επιτάσεως να δοθεί στη δημοσιότητα το μισθωτήριο, ακόμη και όταν έγινε άμεσα αντιληπτό το ανυπόστατο των «καταγγελιών». Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε οριστικό τέλος στην υπόθεση με μια μακροσκελή απάντηση που συνοδευόταν από όλα τα σχετικά έγγραφα, αποδεικνύοντας έτσι ότι το ακίνητο έχει «μίσθωμα 500 ευρώ μηνιαίως για τα πρώτα τρία χρόνια και 900 ευρώ μηνιαίως για τον τέταρτο χρόνο», καθώς και ότι η ανακαίνισή του έγινε «με αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη».

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δημοσιογραφικά πιστόλια» που αναλαμβάνουν για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη «δολοφονίες χαρακτήρα, με fake news που αφορούν την προσωπική μου ζωή και την οικογένειά μου». Παράλληλα, απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στον εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Ιωάννη Κουρτάκη για ανάρτηση που πραγματοποίησε στο Τwitter, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είναι αργά για να φτιάξουν ενοικιαστήριο συμβόλαιο», καθώς και στον Γιώργο Παπαχρήστο, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Τα Νέα», για σχετικό δημοσίευμα.

Διαφορά αντιλήψεων

Η συμπεριφορά αυτή του Αλ. Τσίπρα πόρρω απέχει βεβαίως από τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έχει ακόμη φιλοτιμηθεί να δώσει εξηγήσεις για όσα έχει αποκαλύψει το Documento για τον τρόπο αγοράς του περίφημου σπιτιού του Βολταίρου και για το εξαφανισμένο δάνειο που εκταμιεύτηκε για την αγορά του. Την ίδια τακτική έχει ακολουθήσει για πλείστες υποθέσεις που τον αφορούν και έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Οπως

Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις από τον Τσίπρα, την ώρα που ο Κυριάκος δεν έχει ακόμα απαντήσει για τις offshore και τα σπίτια που εμφανίζονται και εξαφανίζονται από το πόθεν έσχες του για το ότι έχει μετακινηθεί δωρεάν με το ελικόπτερο του ισχυρού άνδρα του Ant1 Θοδωρή Κυριακού ή για το ότι η πρώην συνέταιρος της συζύγου του Γεωργία Ευσεβίου έχει παραπεμφθεί σε δίκη για υπεξαίρεση 54 εκατ. ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει απαντήσεις ούτε για την αποκάλυψη ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι κάτοχος offshore εταιρείας στον Παναμά. Ούτε φυσικά για το γεγονός ότι πρόσωπα στενά συνδεδεμένα με τον εφοπλιστή Λασκαρίδη μετείχαν –μέσω offshore– σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η εταιρεία Zeus & Dione καταβάλλοντας 800.000 ευρώ. Απαντήσεις δεν έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό ούτε για σπίτια του σε Τήνο και Κηφισιά που ήταν μεσοτοιχία με αυτά του τότε ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Οσο για τις δωρεές που έλαβε τότε από τη Siemens (π.χ. τηλεφωνικό κέντρο), ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για αγορά, όμως πλήρωσε το τίμημα εκ των υστέρων!

Το σπίτι στο Παρίσι

Στις 30 Ιουνίου 2006, την ημέρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέθεσε δήλωση περιουσιακής κατάστασης η οποία δεν περιλάμβανε την περιουσία της Μαρ. Γκραμπόφσκι «λόγω διάστασης», η ίδια ίδρυσε στο Παρίσι την εταιρεία SCI Personal Ventures με μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ. Η επίμαχη εταιρεία ανήκει κατά 95% σε αυτήν και κατά 5% στον αδερφό της Γιώργο Παπαζήση.

Λίγες μέρες αργότερα η επίμαχη εταιρεία αγόρασε από το ίδρυμα διαχείρισης περιουσίας του Πιερ Καρντέν το σπίτι του Βολταίρου στις όχθες του Σηκουάνα. Για την αγορά η SCI Personal Ventures έλαβε δάνειο 900.000 ευρώ από την GE Money Bank, ενώ κατέβαλε ακόμη σε μετρητά σχεδόν 725.000 ευρώ. Η συμμετοχή της κ. Γκραμπόφσκι εμφανίστηκε στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Κυρ. Μητσοτάκη το 2016 (φορολογικό έτος 2015), όπου και αναφέρεται ότι η εταιρεία SCI Personal Ventures είναι η δικαιούχος του επίμαχου δανείου, ενώ στις πηγές προέλευσης για την αγορά του αναγράφεται ότι έχει δοθεί δάνειο. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2017 (φορολογικό έτος 2016) αναγράφεται ότι η επίμαχη γαλλική εταιρεία μεταβιβάστηκε δωρεάν, ενώ στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2018 (φορολογικό έτος 2017) δεν αναφέρεται συμμετοχή στην εταιρεία.

Εκτός από τη συμμετοχή στη γαλλική εταιρεία εξαφανίστηκε και το δάνειο των 900.000 ευρώ από την GE Money Bank, η αποπληρωμή του οποίου παραμένει άγνωστο από ποιον πραγματοποιείται. Οπως άγνωστο παραμένει πώς μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ λίγες ημέρες μετά την ίδρυσή της καταβάλλει μετρητά ύψους 725.000 ευρώ. Ολα αυτά βέβαια φαντάζουν πταίσματα για τη ΝΔ και τα φιλικά σε αυτή ΜΜΕ, αφού φαίνεται ότι έχουν πιο σοβαρές ασχολίες, όπως το να αναζητούν τη «βίλα της χλιδής» του Αλ. Τσίπρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter