Καταπολέμηση της βίας από τον υφυπουργό; Νext year!

Καταπολέμηση της βίας από τον υφυπουργό; Νext year!

Τρεις μήνες συμπληρώνει ο Λευτ. Αυγενάκης στην ηγεσία του Αθλητισμού, αλλά από τη μέρα που υποσχέθηκε «φραγμό» στην οπαδική βία τα επεισόδια εντείνονται με τραγικές συνέπειες

Τρεις μήνες συμπληρώνονται αυτή την εβδομάδα από την ημέρα που ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέλαβε την «καυτή πατάτα» του ελληνικού αθλητισμού με τα μύρια όσα προβλήματα. Ο νέος υφυπουργός στις πρώτες του δηλώσεις κατέστησε σαφές ότι στις προτεραιότητές του είναι η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο (στημένα ματς, παράνομο στοίχημα κ.λπ.). Τι έχει καταφέρει τρεις μήνες μετά; Απολύτως τίποτε! Μόνο λόγια, πομπώδεις δηλώσεις και ανακοινώσεις, πλείστες επαφές και ανούσιες συζητήσεις-συσκέψεις. Ουσία μηδέν…

Από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Λ. Αυγενάκης το μόνο στο οποίο έχει διακριθεί είναι οι… φωτογραφίες! Κάθε συνάντηση και φωτογραφία, κάθε συζήτηση και νέες πόζες. Αποκορύφωμα δε, η επίσκεψη του υφυπουργού στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη στο Μακεδονία Παλλάς με συνοδεία από τηλεοπτικές κάμερες, κάτι που εξόργισε τον παράγοντα του «δικεφάλου» που έβριζε οργισμένος και ο Λ. Αυγενάκης πήγαινε πίσω του σαν βρεγμένη γάτα μήπως και τον ηρεμήσει…

Και να ήταν μόνο αυτά; Στα επεισόδια των χούλιγκαν όχι μόνο δεν μπήκε φρένο αυτό το τρίμηνο (σε ένα διάστημα, μάλιστα, που ουσιαστικά οι εγχώριες διοργανώσεις δεν βρίσκονται ακόμη σε πλήρη δραστηριότητα), αντίθετα αυξήθηκαν δραματικά. Με λίγα λόγια πέφτει ξύλο παντού εντός και εκτός γηπέδων, με κάθε λογής επεισόδια, ραντεβού θανάτου, τραυματισμούς, ενέδρες σε αστυνομικούς, μπλόκα, ντου και εσχάτως έναν νεκρό!

Τον περασμένο Αύγουστο ο υφυπουργός αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ΔΕΑΒ και όρισε τον Αχιλλέα Τσιχτή νέο πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (πήρε τη θέση του παραιτηθέντος από καιρό Παντελή Αγγελόπουλου), ενώ στη θέση του Δημήτρη Αθανασόπουλου, μέλους της ΔΕΑΒ, τοποθέτησε τον υποστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα.

Πριν από περίπου έναν μήνα (11/9) ο Λ. Αυγενάκης σε ευρεία σύσκεψη για τη βία στο υφυπουργείο Αθλητισμού συνέστησε μια διευθύνουσα ομάδα αρμόδια για την καταπολέμηση της βίας και των στημένων αγώνων στην οποία περιλαμβάνονται δύο ειδικοί της UEFA σε τέτοια ζητήματα. Πρόκειται για τον σύμβουλο ασφαλείας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Μαρκ Τίμερ και τον διευθυντή του τομέα ακεραιότητας της UEFA Νίκολας Ραουντέσκι. Από τη σύσταση της επιτροπής μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο ποιος ο ρόλος της καθώς η βία συνεχίζει να σκιάζει τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ας δούμε αναλυτικά τη «μαύρη» περίοδο Λ. Αυγενάκη με όλα όσα συνέβησαν εντός και εκτός γηπέδων από χούλιγκαν και μη…

25/8 Θλιβερά επεισόδια στον αγώνα ερασιτεχνών Δόξα Ελπίδας – Νίκη Ηρακλείου, που δεν τελείωσε ποτέ λόγω σοβαρών επεισοδίων μεταξύ ποδοσφαιριστών και παραγόντων των δύο ομάδων και ενώ το σκορ ήταν 1-5! Ολα ξεκίνησαν από μια άσεμνη χειρονομία ποδοσφαιριστή της Νίκης Ηρακλείου που άναψε τα αίματα! Πολλοί ποδοσφαιριστές αιμόφυρτοι, πάλι η επέμβαση αστυνομικών απέτρεψε τα ακόμη χειρότερα.

8/9 Ντου περίπου 100 χούλιγκαν του ΠΑΟΚ στους πιτσιρικάδες των ακαδημιών του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα της Κ16 στο γήπεδο των ΤΕΦΑΑ στη Θέρμη με αντίπαλο τον Ποντιακό Πολυδενδρίου. Οι χούλιγκαν διέκοψαν το παιχνίδι, τρομοκράτησαν τα παιδιά και τα υποχρέωσαν να τους δώσουν φόρμες, μπλούζες, τσάντες και ό,τι άλλο είχε τα χρώματα ή το έμβλημα του Ολυμπιακού, έγραψαν συνθήματα και μετά πήγαν έξω από το γήπεδο της Τούμπας και τα έκαψαν! Ταυτόχρονα τραυμάτισαν τον υπεύθυνο της ακαδημίας με σιδερολοστό, χτύπησαν τον γιο του και έναν ακόμη νεαρό ποδοσφαιριστή. Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ακόμη διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

14/9 Επεισόδια στο Περιστέρι στον αγώνα Ατρόμητος – ΠΑΟΚ καθώς οπαδοί έστησαν ενέδρα στους φίλους του «δικεφάλου» που πήγαιναν στο γήπεδο και χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ για να ηρεμήσουν τα πράγματα. Η… υποδοχή έγινε με δεκάδες αντικείμενα και κυνηγητά στους γύρω δρόμους.

15/9 Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στις εξέδρες του Δημοτικού Σταδίου Πύργου ανάμεσα σε εκδρομείς οπαδούς του Αιγάλεω και την αστυνομία κατά τη διάρκεια του αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας του Ξενοφώντα Κρεστένων με την αθηναϊκή ομάδα. Ο διαιτητής μάλιστα αναγκάστηκε να διακόψει το παιχνίδι στο 23ο λεπτό (και για μισή ώρα) γιατί από τις σφοδρές συμπλοκές οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική για όλους. Επειτα από 25 λεπτά το παιχνίδι άρχισε ξανά όταν πλέον είχε εκτονωθεί η κατάσταση. Υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές στο γήπεδο με πολλά σπασμένα καθίσματα και διαφημιστικές πινακίδες.

22/9 Το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Αρης στην 4η αγωνιστική τελείωσε ομαλά αλλά τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκειά του συνέβησαν σημεία και τέρατα, με την έκθεση της αστυνομίας να αναφέρει χαρτί και καλαμάρι τι ακριβώς συνέβη στο ντέρμπι. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ρίψη εκατοντάδων πυρσών και κροτίδων (229 τον αριθμό!), μία εκ των οποίων οδήγησε στον ακρωτηριασμό του χεριού ενός οπαδού των γηπεδούχων (ακρωτηριάστηκαν δύο δάκτυλα του αριστερού του χεριού), και για εισβολή άλλων οπαδών μετά το δεύτερο γκολ του Αρη. Ακόμη άγνωστοι οπαδοί επιβαίνοντες σε αστικά λεωφορεία με κατεύθυνση το γήπεδο προκάλεσαν φθορές σε δύο αστικά λεωφορεία. Μετά το τέλος του αγώνα οπαδός του ΠΑΟΚ πλησίασε και χτύπησε άλλο άτομο στο κεφάλι με αποτέλεσμα να μεταβεί στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου.

22/9 Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο από επιθέσεις που δέχτηκαν από οπαδούς του Παναιτωλικούστον αγώνα Παναιτωλικός – ΑΕΚ. Κατά την άφιξή τους στο γήπεδο οργανωμένοι οπαδοί του Παναιτωλικού επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με πέτρες και μπουκάλια μπίρας. Με τη λήξη του αγώνα εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε αυτόν, ενώ κατά την αποχώρησή τους από το γήπεδο έβαλαν φωτιά σε δύο κάδους απορριμμάτων και πέταξαν εναντίον των αστυνομικών πέτρες, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα.

23/9 Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας ένας οπαδός της ΑΕΚ ύστερα από την πτώση του από μπαλκόνι τρίτου ορόφου πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο. Ο νεαρός βρέθηκε στην πολυκατοικία για να γλιτώσει από ενέδρα οπαδών άλλης ομάδας. Ολα συνέβησαν στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής όταν φίλοι της ΑΕΚ επέστρεφαν από το Αγρίνιο όπου είχαν ταξιδεύσει για τον αγώνα της ομάδας τους με τον Παναιτωλικό. Εξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε ο ένας από αυτούς τους περίμεναν 15 άτομα που τους επιτέθηκαν. Ο ένας από τους οπαδούς της ΑΕΚ ξυλοκοπήθηκε, ένας άλλος κατάφερε να απομακρυνθεί, ενώ ο τρίτος μπήκε στην πολυκατοικία. Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο συγκεκριμένος άντρας έπεσε στο κενό από μπαλκόνι τρίτου ορόφου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

24/9 Η Παναχαϊκή νίκησε 2-1 τον Ιωνικό εκτός έδρας για την 4η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά οργισμένοι από την ήττα οπαδοί του Ιωνικού εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν στον προπονητή των φιλοξενούμενων Ζβέζνταν Μιλόσεβιτς, ενώ κυνήγησαν παίκτες της πατρινής ομάδας. Η αστυνομία άργησε να παρέμβει, ο τεχνικός της Παναχαϊκής δέχτηκε αρκετά χτυπήματα και η αποστολή των φιλοξενούμενων σώθηκε από τα χειρότερα γιατί στο μεταξύ έφτασαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

28/9 Περίπου 150 οπαδοί του Αρη εισέβαλαν σε λεωφορείο της γραμμής 10. Τρομοκράτησαν τους επιβάτες και τον οδηγό και απαίτησαν να τους πάει κατευθείαν και χωρίς να κάνει στάσεις στο Αλεξάνδρειο για τον αγώνα μπάσκετ Αρης – ΠΑΟΚ. Οι επιβάτες κατέβηκαν άρον άρον και ο οδηγός υπό τις απειλές των χούλιγκαν αναγκάστηκε να τους μεταφέρει στο κλειστό του μπάσκετ.

29/9 Στο γήπεδο της Καλαμαριάς και στον αγώνα της πρεμιέρας της Σούπερ Λίγκας 2 Απόλλων Πόντου – Χανιά ο 70χρονος φίλος του Αρη Νίκος Τριγλιανός έχασε τη ζωή του δι’ ασήμαντον αφορμήν. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, κάποιος οπαδός έβριζε διαρκώς τον διαιτητή και τους βοηθούς του αγώνα και ο άτυχος φίλαθλος του έκανε παρατηρήσεις για να σταματήσει. Τότε παρενέβη ο δράστης και εξαγριωμένος έσπρωξε το θύμα που εκείνη την ώρα βρισκόταν μπροστά στα σκαλοπάτια της εξέδρας που οδηγούν στην έξοδο από τη θύρα. Με το σπρώξιμο γλίστρησε στο κενό και χτύπησε το κεφάλι του στο τσιμέντο. Το χτύπημα αποδείχτηκε μοιραίο αφού εξέπνευσε παρά τις βοήθειες των νοσοκόμων του ΕΚΑΒ που ήταν στο γήπεδο. Ο δράστης συνελήφθη…

29/9 Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών διακομίστηκαν έξι αστυνομικοί έπειτα από δύο επιθέσεις που δέχτηκαν από οπαδούς της ΑΕΚ στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Το πρώτο περιστατικό συνέβη λίγο πριν από τις 23.00 όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για έλεγχο τέσσερα άτομα στη γέφυρα Βρυούλων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους περίπου 40 άτομα, τα οποία επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και προκάλεσαν φθορές στις μηχανές τους, ενώ πέταξαν πέτρες σε περιπολικό που έσπευσε στο σημείο. Στην επίθεση τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Μισή ώρα αργότερα ομάδα περίπου 30 ατόμων επιτέθηκε σε αστυνομικούς στη συμβολή της λεωφόρου Δεκελείας με την Εφέσου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι τρεις. Μεταξύ των θυμάτων της άγριας επίθεσης (μαχαιρώθηκε στον μηρό) ήταν και ο αρχιφύλακας της ομάδας ΔΙΑΣ ο οποίος είχε βοηθήσει δεκάδες ανθρώπους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. «Με κάρφωσε κάποιος με μαχαίρι από πίσω» σχολίασε ο αρχιφύλακας και ανέφερε ότι φέρει χτύπημα στην ωμοπλάτη, δύο μαχαιριές στον μηρό και στο πρόσωπο, ενώ του έχουν σπάσει και δύο δόντια. «Βρεθήκαμε σε έναν πόλεμο ξαφνικά, τραυματιστήκαμε χωρίς λόγο δηλαδή. Να τραυματιστούμε, να σώσεις έναν άνθρωπο, να δώσεις τη ζωή σου, να βοηθήσεις έναν συνάνθρωπό σου, αυτό για εμένα κάτι σημαίνει. Αλλά τώρα να τραυματιστούμε και να χάσεις και τη ζωή σου από κάποιους οπαδούς οι οποίοι είναι χούλιγκαν και το κάνουν αυτό για χαβαλέ και για πλάκα είναι ό,τι χειρότερο» επισήμανε χαρακτηριστικά…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter