Καταποντίζεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς – «Ληστεία του αιώνα» η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Καταποντίζεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς – «Ληστεία του αιώνα» η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Γιατί κατέρρευσε σήμερα η μετοχή της Πειραιώς στο Χρηματιστήριο με πτώση 22,05%;

Γιατί η ανακοίνωση που έβγαλε σήμερα η διοίκηση της Πειραιώς επιβεβαίωσε τις προϋπάρχουσες διαρροές για τεράστιο reverse split που θα προηγηθεί της αύξησης κεφαλαίου και για υλοποίηση αυτής της αύξησης με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, οπότε οι μικρομέτοχοι κατάλαβαν ότι θα τα χάσουν όλα κι αποφάσισαν να πετάξουν τα χαρτιά τους.

Το sofokleousin.gr έγραψε για «ληστεία του αιώνα» σε βάρος των μικρομετόχων και του Δημοσίου. Και πράγματι, έτσι είναι: οι όροι της αύξησης κεφαλαίου (ΑΜΚ) που θα κάνει σε λίγες εβδομάδες η διοίκηση της Πειραιώς, όπως έγιναν γνωστοί χτες από την ίδια την τράπεζα, είναι ληστρικοί σε βάρος του Δημοσίου και των μικρομετόχων και οδηγούν σε πλήρη απαξίωση των μετοχών τους.

Με δυο λόγια, ο βασικός σχεδιασμός για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες περιλαμβάνει τρία βήματα:

Βήμα πρώτο: θα γίνει reverse split στη μετοχή που σήμερα έχει ονομαστική τιμή 6 ευρώ και 16,5 τωρινές μετοχές θα συνενωθούν σε μία νέα μετοχή με ονομαστική τιμή 99 ευρώ.

Βήμα δεύτερο: θα ακολουθήσει μείωση μετοχή κεφαλαίου, που θα πάει για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού 4,9 δις ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο για την απορρόφηση ζημιών, και η ονομαστική αξία της μετοχής της Πειραιώς θα μειωθεί από τα 99 σε 1 ευρώ.

Βήμα τρίτο: θα ακολουθήσει η ΑΜΚ της τράπεζας, χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων (ΤΧΣ και υφιστάμενοι μικρομέτοχοι) αλλά με διαδικασία δημόσιας εγγραφής και book building, όπου θα διαμορφωθεί η τιμή διάθεσης της νέας μετοχής, η οποία, με δεδομένο ότι η διοίκηση βάζει ως μοναδικό περιορισμό να μην υπολείπεται της νέας ονομαστικής τιμής της μετοχής, θα είναι λίγο πάνω από το 1 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό τα 2,04 δις ευρώ που εισέφερε το ΤΧΣ με την μετατροπή των Cocos σε μετοχές στην Πειραιώς, μαζί με τα λεφτά των μικρομετόχων θα κάνουν φτερά για να καλύψουν τις ζημιές από τα θαλασσοδάνεια και τα άλλα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς, το dilution θα φτάσει για το ΤΧΣ και τους παλαιούς μετόχους το 94% και η Τράπεζα Πειραιώς, εξυγιασμένη πλέον, θα περάσει εξολοκλήρου στον έλεγχο λίγων μεγαλοεπενδυτών που θα καλύψουν την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου και θα αγοράσουν μια ολόκληρη τράπεζα πληρώνοντας ως τίμημα μόλις κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter