Καταργείται ο νόμος Κατσέλη – Πώς θα αντικατασταθεί

Καταργείται ο νόμος Κατσέλη – Πώς θα αντικατασταθεί

Την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη, που λήγει στις 31/12/2018, από ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, για το οποίο πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες, προανήγγειλε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο υπουργός τόνισε πως «η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι αν ονομάζεται» και συμπλήρωσε «τη συγκεκριμένη μορφή που θα γίνει αυτό θα τη δούμε έως το τέλος του χρόνου».

Ο νόμος Κατσέλη είναι προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης, επεσήμανε. «Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον, είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση.»

Το νέο πλαίσιο θα συνδέεται με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που πρέπει να έχουμε ως χώρα, όπως είπε.

Υπενθύμισε δε ότι υπάρχει η κοινωνική πρόνοια, γι’ αυτούς που δεν έχουν καθόλου δυνατότητα να πληρώσουν την όποια δόση. «Υπάρχει ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό το οποίο μπορεί να ενεργοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις».

Ανέφερε πως υπάρχει στοκ υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στον νόμο Κατσέλη, ενώ είπε πως υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί λύση και από τις τράπεζες και απ’ όσους έχουν το χρέος να μην περιμένουν σε εκκρεμότητα. “Αναμένουμε πρωτοβουλίες από τις τράπεζες να μειωθεί το απόθεμα των υποθέσεων”, σημείωσε.

Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες μπορούν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη και να λάβουν προστασία της πρώτης κατοικίας τους, μέχρι την εκδίκαση της αίτησής τους. Εάν η αίτηση κατατεθεί στις αρχές του επόμενου έτους δεν υπάρχει αυτόματη προστασία. Προστασία της πρώτης κατοικίας δίνεται μόνο μέσω δικαστικής απόφασης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter