Καταργείται το βιβλιάριο ασθενείας – Ηλεκτρονική υπογραφή για όλους τους ασφαλισμένους και μη

Καταργείται το βιβλιάριο ασθενείας – Ηλεκτρονική υπογραφή για όλους τους ασφαλισμένους και μη

Κατάργηση του βιβλιάριου ασθενείας για το σύνολο των εξυπηρετουμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΕΣΥ προανήγγειλε ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος. 

Η εμβληματική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να υλοποιείται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2019 και αναμένεται από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους να τύχει καθολικής εφαρμογής.

Ειδικότερα:

Διεύρυνση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πληροφοριών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), προανήγγειλε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το μετασχηματισμό της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και την ευθυγράμμιση του λειτουργικού και οργανωτικού της μοντέλου με τις ανάγκες και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

«Η κοινωνική ασφάλιση έχει ήδη μπει σε νέα εποχή. Παράλληλα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύουμε περαιτέρω τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως ανακοίνωσε ο Τ. Πετρόπουλος, στο πλαίσιο της ήδη αναπτυσσόμενης με δεκάδες εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Μητρώο Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων, Σύστημα Υπολογισμού, Είσπραξης και Εκκαθάρισης Εισφορών Μη-Μισθωτών του ΕΦΚΑ, διασυνδέσεις με πληροφοριακά συστήματα για την αυτοματοποιημένη διενέργεια διαδικασιών και ελέγχων κ.α.) θα ενταχθούν:

 • Η άμεση κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας με την
  θέσπιση της ταυτοποίησης των ασφαλισμένων μέσω του ΑΜΚΑ και της
  πιστοποιημένης υπογραφής τους.
 • Η απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας
  για τους μη-μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1-1-2017.
 • Η πλήρης διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών
  συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΑΑΔΕ)
  που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας.
 • Η αναβάθμιση των ψηφιακών
  υπηρεσιών Ασφαλιστικό Ιστορικό, Ασφαλιστική Ικανότητα, ΑΜΚΑ που
  υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ.

«Πενήντα χρόνια από την δημιουργία του «Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών» (Κ.Η.Υ.Κ.Υ.) και δώδεκα χρόνια από την ίδρυση της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε, η κοινωνική ασφάλιση επιτέλους κάνει πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μπαίνει στην εποχή των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών με επίκεντρο τον πολίτη και της ανάγκες του», κατέληξε ο Υφυπουργός. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter