Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Ξύπνησε μνήμες του 2008, μίας κρίσης που δεν τελείωσε ποτέ

Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Ξύπνησε μνήμες του 2008, μίας κρίσης που δεν τελείωσε ποτέ

Η Silicon Valley Bank «βούλιαξε» αλλά παράλληλα αναδύθηκαν μνήμες. Της κρίσης. Ενός αδηφάγου συστήματος που θα πάντα θα γεννά καινούριες. Οι συνειρμοί με την κατάρρευση της Lehman Brothers και της Washington Mutual, το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, είναι αναπόφευκτοι. Και το ερώτημα είναι ένα και θεμελιώδες: πήραν το μάθημά τους από το 2008 ή βρισκόμαστε στον προθάλαμο μίας νέας κρίσης;

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Το «κανόνι» στη SVB, καθώς η ρυθμιστική αρχή τραπεζών στην Καλιφόρνια την έθεσε σε καθεστώς διαχείρισης, ασκαρδαμυκτί σκόρπισε φόβο στους επενδυτές για ένα ενδεχόμενο ντόμινο, όπως είχε συμβεί πριν από σχεδόν 15 χρόνια με τη Lehman Brothers.

Πρόκειται για την 16η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της, με έδρα τη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνια. Μέχρι πρότινος δάνειζε χρήματα σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley και ελάμβανε καταθέσεις. Πλέον, όσες καταθέσεις πελατών δεν ξεπερνούν τα 250.000 δολάρια θεωρούνται εγγυημένες. Ωστόσο, δε συμβαίνει το ίδιο για τις υπόλοιπες καθώς όσοι έχουν μεγαλύτερα ποσά στους λογαριασμούς τους, δηλαδή περίπου το 90%(!) των πελατών, θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Η SVB είχε, στα τέλη του 2022, περιουσιακά στοιχεία αξίας 209 δισεκ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 175,4 δισεκ. δολαρίων. Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό συνεργαζόταν κατά κύριο λόγο με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα, επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.
Ωστόσο, οι εταιρείες αυτές είχαν τις δυσκολίες το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των «αναταράξεων» στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Συγκεκριμένα, προσπάθησαν να αποσύρουν περί τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο την Πέμπτη. Έτσι, η «διαρροή» ήταν τέτοια που το απόγευμα της ίδιας ημέρας η τράπεζα είχε αρνητικό ισοζύγιο διαθεσίμων που άγγιζε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αδυνατώντας να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Βέβαια, ο οίκος Moody’s –δεν θα μπορούσε να λείπει ένας οίκος αξιολόγησης από αυτή την «ιστορία»- είχε προειδοποιήσει στα μέσα στις προηγούμενης εβδομάδας τη μητρική SVB Financial Group για τις «ανησυχητικές εξελίξεις» και προετοιμάζονταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της τράπεζας.

Έτσι, φτάσαμε στη «Μαύρη Παρασκευή» για την τράπεζα, όπως χαρακτηρίστηκε, προκαλώντας αρχικά νευρικότητα στις αγορές και πλέον το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Όλα αυτά υπό τον φόβο ενός ντόμινο (αρνητικών) εξελίξεων με το ερώτημα να παραμένει: πήραμε το μάθημά «μας» από την κρίση του 2008;

Σε κάθε περίπτωση, ο σκελετός παραμένει στην ντουλάπα. Μαζί και οι μνήμες μίας κρίσης που δεν τελείωσε ποτέ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter