Καταρρίφθηκε και το τελευταίο ψέμα της Μαρέβας

Καταρρίφθηκε και το τελευταίο ψέμα της Μαρέβας

Επίσημο γαλλικό έγγραφο επιβεβαιώνει ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού ήταν η διαχειρίστρια της γαλλικής SCI Personal Ventures έως και τα μέσα Ιουλίου του 2022

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις. Η εν κρυπτώ αρχειοθέτηση της υπόθεσης του πρωθυπουργικού πόθεν έσχες από την επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο. Ενα σκάνδαλο που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όχι μόνο επειδή η αρχειοθέτηση έγινε την ίδια ημέρα που αρχειοθετήθηκε και η υπόθεση του πόθεν έσχες του Ανδρέα Πάτση κι ενώ τα στοιχεία και των 1.075 ελεγχομένων ήταν κρυμμένα, αλλά και επειδή το πρωθυπουργικό πόθεν έσχες είναι εντελώς παράνομο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί σειρά ετών υπέβαλλε μαζί με τη σύζυγό του ψευδές και παράνομο πόθεν έσχες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το πρωθυπουργικό ζεύγος στοχοποίησε χυδαία το Documento για τις αποκαλύψεις του. Σήμερα αποκαλύπτουμε ακόμη μία παρανομία τους. Ακόμη ένα ψέμα τους.

Οι αποκαλύψεις του Documento

Το άρθρο 8 του ν. 3213/2003 είναι σαφές: απαγορεύεται η συμμετοχή των πολιτικών και των παρένθετων προσώπων (όπως είναι οι σύζυγοι) στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση εταιρειών με έδρα στο εξωτερικό. Οπως έχει αποκαλύψει το Documento, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δήλωσε στο πόθεν έσχες που υπέβαλε μαζί με τον σύζυγό της για το φορολογικό έτος 2016 ότι μεταβίβασε δωρεάν το 95% των μετοχών της γαλλικής εταιρείας SCI Personal Ventures, μέσω της οποίας αγοράστηκε το περίφημο σπίτι του Βολταίρου. Αυτό όμως ήταν εντελώς ψευδές.

Κι αυτό επειδή σύμφωνα με επίσημα γαλλικά δημόσια έγγραφα η επίμαχη μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το τότε δημοσιοποιημένο –στο αντίστοιχο γαλλικό ΓΕΜΗ– καταστατικό της γαλλικής εταιρείας που έχει δημοσιοποιήσει το Documento. Οσα δηλώνονται στο επίμαχο έγγραφο δεν χωρούν αμφισβήτηση: το 95% των μετοχών της Μαρ. Γκραμπόφσκι μεταβιβάστηκε στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting, στην οποία η σύζυγος του πρωθυπουργού κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών. Το συγκεκριμένο έγγραφο φέρει την υπογραφή και της Μαρ. Γκραμπόφσκι. Επομένως η μεταβίβαση των μετοχών δεν πραγματοποιήθηκε το 2016 όπως το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε στο πόθεν έσχες που υπέβαλε, αλλά στις 20 Δεκεμβρίου 2020.

Διαχειρίστρια μέχρι το καλοκαίρι του 2022

Οταν το Documento προχώρησε στις επίμαχες αποκαλύψεις το καλοκαίρι του 2021, η Μαρ. Γκραμπόφσκι επέλεξε να αποστείλει δύο εξώδικα προς το Documento: στον εκδότη της εφημερίδας Κώστα Βαξεβάνη και τον υπογράφοντα. Το σημαντικότερο που αξίζει να σχολιαστεί αυτήν τη στιγμή από το πρώτο από αυτά τα εξώδικα είναι πως η Μαρ. Γκραμπόφσκι έγραψε τότε: «βάλλετε κατά εμού διότι, δήθεν, παρέμεινα διαχειρίστρια της Γαλλικής εταιρείας στην οποία συμμετείχα, ενώ ταυτόχρονα με κατηγορείτε και για ψευδή δήλωση μεταβίβασης μετοχών».

Αρα η Μαρ. Γκραμπόφσκι, εκτός του ότι ισχυρίζεται πως δεν πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση των μετοχών της στις 20 Δεκεμβρίου 2020 –γεγονός που δεν μπορεί να διαψευστεί όμως, εξαιτίας του προαναφερθέντος εγγράφου που έχει αποκαλύψει το Documento–, διατείνεται ότι δεν ήταν ούτε διαχειρίστρια από το 2016 κι έπειτα. Κάτι που είναι επίσης παράνομο. Μάλιστα.

Το Documento αποκαλύπτει σήμερα πως αυτό είναι ακόμη ένα ψέμα της Μαρ. Γκραμπόφσκι. Σύμφωνα με έγγραφο του εμπορικού δικαστηρίου Παρισίου που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Documento, η σύζυγος του πρωθυπουργού ήταν η διαχειρίστρια της SCI Personal Ventures έως και τις 28 Ιουλίου 2022. Συγκεκριμένα, το επίμαχο έγγραφο, που φέρει τίτλο «Ιστορικό τροποποιημένων εγγράφων», αναφέρει τις εταιρικές μεταβολές στην SCI Personal Ventures. Στο ίδιο έγγραφο αναγράφεται μεταξύ άλλων ότι στις 28 Ιουλίου 2022 ως καινούργιος διαχειριστής της γαλλικής εταιρείας ορίζεται ο Γιώργος Παπαζήσης, ετεροθαλής αδερφός της πρωθυπουργικής συζύγου, ενώ ως απερχόμενη διαχειρίστρια ορίζεται η Μαρ. Γκραμπόφσκι. Αρα είναι αδιαμφισβήτητο ότι μέχρι και τις 28 Ιουλίου 2022 η κ. Γκραμπόφσκι παρέμενε διαχειρίστρια της γαλλικής εταιρείας. Μπορεί να δώσει κάποια εξήγηση γι’ αυτό το έγγραφο η σύζυγος του πρωθυπουργού, που διατείνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την SCI Personal Ventures από το 2016;

Ο δόλος και τα ψέματα του ζεύγους

Προφανώς και δεν μπορεί. Η σημερινή αποκάλυψη καθιστά ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος δεν ενήργησε απλώς παράνομα. Επραξε και με δόλο. Επειδή γνώριζε όταν υπέβαλε τις επίμαχες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ότι η Μαρ. Γκραμπόφσκι παρέμενε και ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια της SCI Personal Ventures. Επειδή αντίστοιχα το γνώριζε κι όταν απειλούσε και συκοφαντούσε το Documento για τα ρεπορτάζ του.

Ο δόλος του πρωθυπουργικού ζεύγους στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί με λέξεις. Ηταν άλλωστε η Μαρ. Γκραμπόφσκι αυτή η οποία στο πρώτο εξώδικο που είχε αποστείλει στο Documento υποστήριζε ότι μεταβίβασε το 95% των μετοχών της στον αδελφό της στις 3 Αυγούστου 2016. Μάλιστα είχε προσκομίσει ένα σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της ίδιας και του αδελφού της προκειμένου να αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Προσκόμισε δηλαδή ένα κουρελόχαρτο, το οποίο δεν παρήγαγε κανένα έννομο αποτέλεσμα, αφού δεν είχε δημοσιευτεί –όπως προβλέπεται βάσει της αρχής της δημοσιότητας που ισχύει σε κάθε χώρα– στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο.

Η Μαρ. Γκραμπόφσκι και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να παρανομούν και να ψεύδονται με δόλο. Αυτό έχει αποδειχτεί. Το ζητούμενο είναι έως πότε αυτή η υπόθεση θα παραμένει στο σκοτάδι. Αλλωστε η συγκάλυψή της αποτελεί πλήγμα για την ίδια τη δημοκρατία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter