Καταρρίπτεται το κατηγορητήριο στη δίκη των τεσσάρων του Πειραιά: Αποδομούν τις καταθέσεις τους οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας

Καταρρίπτεται το κατηγορητήριο στη δίκη των τεσσάρων του Πειραιά: Αποδομούν τις καταθέσεις τους οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας

Με κρότο φαίνεται να καταπέφτει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά το κατηγορητήριο της υπόθεσης των τεσσάρων κατηγορούμενων για την επίθεση με μολότοφ στην Τροχαία Πειραιά τον Νοέμβριο του 2021 καθώς οι δύο βασικοί μάρτυρες κατηγορίας αποδόμησαν οι ιδιοι τις καταθέσεις τους.

Δείτε επίσης: Παρωδίας συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού στη δίκη των τεσσάρων για την επίθεση στην τροχαία Πειραιά

Χωρίς να μπορεί να τεκμηριώσει ούτε στο ελάχιστο τους ισχυρισμούς του, εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού -όπου και διεξάγεται η δίκη για λόγους υποτιθέμενης ασφάλειας και περιορισμού της δημοσιότητας- ο αστυνομικός Αγορός Γεράσιμος, που ήταν σκοπός στο κτίριο της τροχαίας εκείνο το βραδυ, καθιστώντας τον εαυτό του απόλυτα αναξιόπιστο. Ο ίδιος μετά την επίθεση μετέβη στο κτίριο της ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου και αναγνώρισε τον έναν από τους δυο κατηγορούμενους που είχαν είχαν προσαχθεί λίγη ώρα νωρίτερα.

Η κουκούλα, το ύψος και το απόλυτο φιάσκο της αναγνώρισης

Εξεταζόμενος από την έδρα και τους συνηγόρους υπεράσπισης ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αναγνωρίζει μετα βεβαιότητας τον πρώτο κατηγορούμενο Φώτη Δ. χωρίς ωστόσο να έχει δει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αλλά βασιζόμενος στην κόκκινη κουκούλα ενός φούτερ, που αργότερα όπως είπε, μπορεί να ήταν και μπλούζα, την οποία φορούσε ο δράστης της επίθεσης ανάμεσα από μαύρα ρούχα τα οποία λίγο αργότερα είπε πως ίσως ήταν και μπλε.

Μία κόκκινη κουκούλα, την οποία θα μπορούσε να φοράει ο οποιοσδήποτε, φάνηκε αρκετή για να σταθεί ως αδιαμφισβήτητο στοιχειο αναγνώρισης των δραστών από την ΕΛΑΣ.

Μάλιστα, ο μάρτυρας ερωτώμενος από την Εισαγγελέα της έδρας πως είναι τόσο σίγουρος ότι αυτός που φορούσε την κόκκινη κουκούλα ήταν ο Φώτης Δ., δήλωσε απόλυτα βέβαιος εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς ύψους των δύο δραστών, ισχυρισμός που κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα όταν η εισαγγελέας ζήτησε από τους δύο κατηγορούμενους να σηκωθούν όρθιοι και αποδείχτηκε πως είχαν το ίδιο ύψος (!).

Το τελειωτικό χτύπημα όμως, αυτό που τον κατέστησε πλήρως αναξιόπιστο τον έκανε να χάσει τα λόγια του και τον παρέδωσε στη χλεύη του ακροατηρίου το οποίο ξέσπασε σε γέλια, ήταν όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Φώτη Δ. και του Ιάσονα Ρ., τον ρώτησε επανειλημμένα για τό πόσο σίγουρος είναι ότι αναγνωρίζει τον πρώτο και όχι τον δεύτερο, με τον μάρτυρα να δηλώνει απόλυτα βέβαιος χωρίς ψήγμα αμφιβολίας.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο συνήγορος, ο μάρτυρας εκείνη την ημέρα στη ΓΑΔΑ είχε αναγνωρίσει – και πάλι μετά βεβαιότητας – τον δεύτερο κατηγορούμενο, Ιάσονα Ρ. και όχι τον πρώτο όπως ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου.

Πρόεδρος: Έγινε σύλληψη των δύο σε κοντινή απόσταση και ειδοποιηθήκατε να αναγνωρίσετε.

Μάρτυρας: Ναι κληθήκαμε να αναγνωρίσουμε τους δυο.

Πρόεδρος:Είδατε κάτι που να παραπέμπει πτι ήταν αυτοί;

Μάρτυρας: Είδα το βιντεο και είδα την κόκκινη κουκούλα μέσα από το μπουφάν. Ο ο γείτονας που είναι κι αυτός μάρτυρας μου είπε ότι είδε τον έναν να φοράει κόκκινη κουκούλα. Στη ΓΑΔΑ μας κάλεσαν και είδαμε δυο άτομα. Ένα που φορούσε μαύρα ρούχα και κόκκινο φούτερ που είχε κουκούλα.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι εσεις αυτός που αναγνωρίσατε φορούσε μαύρα ρούχα και μέσα από τη μπουφάν φορούσε ένα κόκκινο φούτερ με κουκούλα.

Μάρτυρας: Μπορεί να μην ήταν φούτερ να ήταν μπλούζα.

Εισαγγελέας: Εσεις ποιον αναγνωρίζετε;

Μάρτυρας: Τον Φώτη Δ.

Εισαγγελέας: Πέρα απο την κουκούλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά πως τα αναγνωρίζετε; Πως μπορεί να είναι ο πρώτος και όχι ο δεύτερος;

Μάρτυρας: Από το ύψος του. Ήταν πολύ πιο ψηλότερος.

Οι κατηγορούμενοι σηκώθηκαν όρθιοι μετά από υπόδειξη της Εισαγγελέα για να φανεί αν υπάρχει εμφανής διαφορά στο ύψος τους και όπως αποδείχθηκε έχουν το ίδιο ανάστημα.

Εισαγγελέας: Τον δεύτερο κατηγορούμενο τον αναγνωρίζετε;

Μάρτυρας: Όχι δεν μπορώ να τον αναγνωρίσω.

Γιώργος Κακαρνιάς (συνήγορος υπεράσπισης Φώτη Δ. και Ιάσονα Ρ.): Είπατε ότι πήγατε στη ΓΑΔΑ στον 6ο όροφο όπου βρίσκονταν ήδη δύο άτομα. Σας τους επέδειξαν και εκεί έγινε η αναγνωρίσω τους. Τη Δευτέρα ήσασταν εδώ;

Μάρτυρας: Ναι όλες τις μέρες

Γ. Κακαρνιάς: Άρα τους είδατε.

Μάρτυρας: Ναι τους είδα

Γ. Κακαρνιάς: Και είστε απόλυτα βέβαιος ότι το άτομο που ήρθε κοντά σας και αναγνωρίζετε είναι ο πρώτος;

Μάρτυρας: Ναι

Γ. Κακαρνιάς: Και γιατί εκείνη την ημέρα στη ΓΑΔΑ, όπως προκύπτει από την κατάθεσή σας είχατε αναγνωρίσει τον δεύτερο;

Μάρτυρας: …Δεν ξέρω.

Γ. Κακαρνιάς: Απόλυτα βέβαιος στο δικαστηριο ότι ο πρώτος ήταν αυτός που τον πλησίασε απόλυτα βέβαιος στη ΓΑΔΑ οτι ήταν ο δεύτερος.

Μάρτυρας: Τότε μάλλον επειδή πέρασε ο καιρός έχω κάνει εγώ λάθος

Γ. Κακαρνιάς: Ποιο είναι το λάθος;

Μάρτυρας: Η σημερινή κατάθεση.

Πρόεδρος: Είστε σίγουρος πως σας έδειξαν στη ΓΑΔΑ αυτούς τους δυο;

Μάρτυρας: Νομίζω ναι.

Κώστας Παπαδάκης (συνήγορος υπεράσπισης Λάμπρου και Β. Παναγιώτη Β.): Αν ο δράστης είχε δώσε το κόκκινο φούτερ σε κάποιον άλλον, θα αναγνωρίζατε τον άλλον ή θα καταλαβαίνεστε ότι ήταν αυτός;

Μάρτυρας: Από τη στιγμή που είναι το ίδιο ανάστημα…

Κ. Παπαδάκης: Αν φορούσαν 5 άτομα το ίδιο φούτερ κ ήταν το ίδιο ανάστημα θα καταλαβαίνατε ποιος είναι ο δράστης;

Μάρτυρας: Δεν θα μπορούσα να καταλάβω ποιος είναι.

«Δεν ξέρω δεν απαντώ…»

Αναφορικά με την αντοχή του θωρακισμένου φυλακίου, ο μάρτυρας προσπάθησε να υποστηρίξει ότι ένα γυάλινο μπουκάλι δημιούργησε τέτοιο πλήγμα στο φυλάκιο που η ασφάλειά του δεν ήταν σίγουρη, παρά το γεγονός ότι η ζημιά δεν ήταν τέτοια έτσι ώστε η υπηρεσία να αντικαταστήσει το φυλάκιο για την ασφάλεια των φρουρών.

Κάτια Τάτση (συνήγορος υπεράσπισης Φώτη Δ. και Ιάσονα Ρ.): Όσον αφορά τις προδιαγραφές του φυλακίου, το τζάμι ξέρετε καθόλου αν αποτελείται από μια σειρά κρυστάλλων ή παραπάνω;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω

Κ. Τάτση: Ξέρετε όμως ότι μιλάμε για σειρά απλά δεν ξέρετε το ποσά.

Μάρτυρας: Μπορεί να αποτελείται από πολλά τζάμια και να υπάρχει ένα ράγισμα σε ένα απο τα πολλά τζάμια.

Κ. Τάτση: Το τζαμί αντικαταστάθηκε μετά;

Μάρτυρας: Όχι δεν αντικαταστάθηκε. Αλλά δεν ξέρω τι ζημιά είχε παθει.

Κ. Τάτση: Αν είχε ζημιά και έπρεπε να αντικατασταθεί θα σας άφηναν έτσι να κινδυνεύετε;

Μάρτυρας: Πολλά αργούν στον Δημόσιο τομέα…

Οι «ντε και καλά» σοβαρές φθορές

Ο σκοπός της Τροχαίας Πειραιά, αυτοαναιρέθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, όπως για παράδειγμα όταν είπε αρχικά ότι άκουσε ρυθμικά σχεδόν χορωδιακά να του φωνάζουν όλοι μαζί «θα σας κάψουμε μουνοπανα», ενώ λίγο αργότερα όταν κατάλαβε ότι κάτι τέτοιο ακούγεται αστείο, αρκέστηκε στο ότι άκουσε οχλαγωγία φωνές και βρισιές. Ο ίδιος δεν άκουσε έκρηξη αλλά μόνο ήχους από γυαλιά να σπάνε και όπως είπε «ένα δυνατό άναμα».

Προσπαθώντας να καταδείξει τις φθορές που υπέστη το κτίριο, δεν τα κατάφερε αφού δεν μπορούσε να δώσει απλές απαντήσεις όπως για παράδειγμα αν πήρε φωτιά ένα ερκοντίσιον, λέγοντας μάλιστα ότι… δεν είναι αρμόδιος να κρίνει. Ούτε για το τι ζημιά υπέστη το περιπολικό έδωσε κάποια πειστική απάντηση αφού είπε πως δεν γνωρίζει, ωστόσο ανέφερε ότι «σαφώς και πρέπει να είδε το περιπολικό πραγματογνώμονας», προκαλώντας την έκπληξη της υπεράσπισης αφού καμία πραγματογνωμοσύνη δεν έχει συσχετιστεί με την εν λόγω δικογραφία.

Τέλος ερωτώμενος για τη φωτιά έξω από το φυλάκιο και αν αυτη είχε πάρει διαστάσεις ο μάρτυρας είπε… «δεν ξέρω τι διάσταση είχε», αλλά υποστήριξε ότι την έσβησε εκείνος με τον πυροσβεστήρα πράγμα που διαψεύδεται από το βίντεο της επίθεσης που δείχνει ότι η φωτιά ήταν τόσο μικρή που είχε σβήσει από μόνη της, όταν εκείνος πήγε με σκοπό να την κατασβέσει.

«Στη ΓΑΔΑ με κοίταξαν λοξα και με ρώτησαν ”αυτοι είναι;”»

Δεύτερος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ένας γείτονας ο οποίος ήταν αυτόπτης στο περιστατικό και κλήθηκε με τη σειρά του και αυτός στη ΓΑΔΑ για αναγνώριση.

Ο μάρτυρας ο οποίος είδε δύο μηχανάκια και όχι τέσσερα όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, έκανε λόγο και αυτός για σκούρα ρούχα και αναφέρθηκε στο γνωστό κόκκινο φούτερ με την κουκούλα χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναφερθεί σε κανένα άλλο χαρακτηριστικό αναγνώρισης. Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε ότι κατά την αποχώρησή τους, τους φώναξε και γύρισαν δύο συνοδηγοί οι οποίοι δεν φορούσαν μάσκα και τον κοίταξαν χωρίς ωστόσο να είδε κάποιο χαρακτηριστικό του προσώπου τους.

Πρόεδρος: Όταν σας έδειξαν τον συγκεκριμένο άνθρωπο με το κόκκινο φούτερ τον αναγνωρίσατε ανεπιφύλακτα στην αστυνομία;

Μάρτυρας: Ναι

Εισαγγελέας: Ποιος ήταν από τους τέσσερις;

Μάρτυρας: Καθαρά δεν θυμάμαι. Θα ήταν ψέματα να πω κάποιον.

Κ. Παπαδάκης: Αναγνωρισατε κάποιον…

Μάρτυρας: Δεν αναγνώρισα κανένα, ντύσιμο μόνο. Φορούσε το ίδιο φούτερ.

Κ. Παπαδάκης: Αυτό μου φτάνει. Κάποιος θα μπορούσε να βγάλει το φούτερ και να το δώσει σε άλλον.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας είπε ότι ένας εκ των δραστών φορούσε μπεζ παντελόνι, πράγμα που δεν είχε αναφέρει στην αρχική του κατάθεση ενώ ταυτοχρονα μίλησε για ένα μηχανάκι στο πάρκινγκ της ΓΑΔΑ που είπε στους αστυνομικούς ότι κάτι του θυμίζει όταν του το έδειξαν χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνεται στην επισημη κατάθεσή του ούτε αυτό.

Γ. Κακαρνιάς: Στην κατάθεσή σας δεν λέτε κάτι τέτοιο. είδατε την κατάθεση σας; (σ.σ. για το μηχανάκι)

Μάρτυρας: Όταν βγήκα από τη ΓΑΔΑ με ρώτησε ένας τύπος αφού είχα ολοκληρώσει την κατάθεση μου. Με ρώτησε ένας στο πάρκινγκ της ΓΑΔΑ δείχνοντας μου ένα μηχανάκι «αυτό εδώ σου θυμίζει το μηχανακι;»

Κ. Τάτση: Ένα μηχανάκι σας επιδείχθηκε από πολλά που ήταν στο πάρκινγκ;

Μάρτυρας: Ναι

Γ. Κακαρνιάς: Στην κατάθεση δεν λέτε ούτε για μπεζ παντελόνι.

Μάρτυρας: αυτό το έλεγα στο αυτοκίνητο

Γ. Κακαρνιάς: Όταν ανεβήκατε στη ΓΑΔΑ ήταν να αναγνωρίσετε ανάμεσα μόνο σε αυτούς τους δύο ή μαζί με άλλους;

Μάρτυρας: Μου είπε ένας αστυνομικός με τρόπο κοιτώντας λοξά, «μήπως ήταν αυτοί;»

Τέλος, οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με απόφαση του δικαστηρίου, λόγω παρέλευσης του ανώτατου χρόνου προφυλάκισης, ενώ η προσωρινή τους κράτηση αντικαταστάθηκε με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής τους τρεις φορές την εβδομάδα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σημειώνεται πως οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ένα διογκωμένο κατηγορητήριο αποτελούμενο από τέσσερα κακουργήματα (ανάμεσά τους η απόπειρα ανθρωποκτονίας) και τέσσερα πλημμελήματα, που εξαιτίας της υπερβολής του θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρισει ως επιχείρηση τιμωρητικού παραδειγματισμού από αστυνομικές και δικαστικές αρχές αφού οι δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους που συνελήφθησαν πρώτοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, που με τροπολογία της τελευταίας στιγμής μετατράπηκε σε κακούργημα το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εμπρηστικών υλών, επισείοντας κάθειρξη έως δέκα ετών.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 17 Μαΐου.

Δείτε επίσης: Εμπαιγμός από το Πρωτοδικείο Πειραιά – Ώρες άφαντη η έδρα σε δίκη στις φυλακές Κορυδαλλού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter