Κατασκοπία Ρόδου: Αρνείται τα πάντα ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου

Κατασκοπία Ρόδου: Αρνείται τα πάντα ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου

Την προσεχή Δευτέρα το πρωί θα περάσει την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθεί ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου ο οποίος κατηγορείται, μαζί με τον 52χρονο μάγειρα για κατασκοπία. Και οι δύο συνελήφθησαν χθες σε Ρόδο και Ροδόπη αντίστοιχα, μετά τα εντάλματα που εκδόθηκαν από την ανακρίτρια Ρόδου, σε βάρος τους.

Οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι κατηγορούνται για τρία αδικήματα, ενώ κρατούνται, ο 35χρονος μέχρι την απολογία του στις 21 Δεκεμβρίου και ο 52χρονος έως ότου μεταφερθεί στο νησί μας προκειμένου και αυτός με τη σειρά του να δώσει εξηγήσεις στην ανακρίτρια Ρόδου, για τα όσα του καταλογίζονται. Την ίδια ώρα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει τη σύλληψη του 35χρονου γραμματέα του προξενείου του στη Ρόδο και κάνει λόγο «για παραβίαση των διατάξεων των διεθνών συμβάσεων» από την πλευρά της Ελλάδας.

Η κατάθεση και η σύλληψη

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση αποκαλύφθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020), από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, ωστόσο οι δύο άνδρες είχαν «κλειδωθεί» στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού. Οι αστυνομικοί ήθελαν – σύμφωνα με πληροφορίες- προτού αποκαλυφθούν να έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση, όπως και έγινε.

Στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας που τηρείται από τους αστυνομικούς ο 52χρονος μάγειρας έδωσε κατάθεση με την προσαγωγή του στην υπηρεσία, ωστόσο ο 35χρονος γραμματέας ζήτησε προθεσμία.

Έτσι χθες το πρωί, μετέβη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου όπου και κατέθεσε γραπτώς τις θέσεις του για την υπόθεση. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι αστυνομικοί οι οποίοι ήδη είχαν στα χέρια τους το ένταλμα σύλληψης, κίνησαν τη σχετική διαδικασία για τον 35χρονο ο οποίος και λίγη ώρα αργότερα μεταφέρθηκε στα δικαστήρια της Ρόδου όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για τη Δευτέρα το πρωί για να απολογηθεί. Μέχρι τότε συνεχίζεται η κράτησή του.

Αρνείται τις κατηγορίες

Αν και ο 52χρονος μάγειρας προανακριτικά τουλάχιστον, έχει παραδεχτεί και έχει αναφέρει αναλυτικά τις πράξεις τους, εντούτοις ο 35χρονος γραμματέας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», αρνείται τα πάντα. Στις γραπτές εξηγήσεις που έδωσε χθες στην αστυνομία, ο 35χρονος φέρεται να παραδέχεται ότι γνωρίζει τον 52χρονο συγκατηγορούμενό του, ωστόσο δηλώνει πλήρης άρνηση για φωτογραφίες, πληροφορίες και ηχογραφημένες συνομιλίες που φέρεται να ελάμβανε από τον μάγειρα. Άλλωστε, βάσει των ίδιων πληροφοριών, την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει και τη Δευτέρα απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο 52χρονος ενώπιον των αστυνομικών όπου έδωσε κατάθεση φέρεται να έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ότι δηλαδή φωτογράφιζε, και συγκέντρωνε πληροφορίες που αφορούσαν τα ελληνικά πολεμικά πλοία, στρατιωτικούς αλλά και επισκέψεις επισήμων στο Καστελλόριζο, τις οποίες στη συνέχεια έδινε στον 35χρονο υπάλληλο της προξενικής αρχής.

«Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, τον αριθμό των πλοίων και τα πλοία που είναι στο λιμάνι και αν υπάρχουν ελικόπτερα πάνω σε αυτά. Δεν μιλούσαμε στο τηλέφωνο, συναντιόμασταν κάθε φορά που είχα ρεπό στο Ενυδρείο σε διάφορα καφέ. Για να κλείνουμε τα ραντεβού, μιλούσαμε στο What’s app και σε άλλες εφαρμογές» φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς ο 52χρονος και πρόσθεσε: «Λόγω του ότι ήμουν μάγειρας και μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα μέσα στο πλοίο, η δεύτερη αποστολή που μου ανέθεσε ήταν να πλησιάζω παρέες στρατιωτικών και να ακούω τι λένε. Μάλιστα μπορούσε σε κάποιους να πιάνω κουβέντα και δήθεν από περιέργεια να ρωτούσα διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια να τα κατέγραφα όλα στο κινητό μου και να κράταγα σημειώσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο επειδή έχει φθηνό εισιτήριο, οι στρατιωτικοί το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ».

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες από όλες τις υπηρεσίες

Στο μεταξύ, αν και η δικογραφία της υπόθεσης έχει μεταφερθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου, εντούτοις η διερεύνησή της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όχι μόνο από την αστυνομία η οποία έχει στη διάθεσή της και ελέγχει όλα τα «ευρήματα» από την «έφοδο» που πραγματοποίησε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στους χώρους διαμονής των δύο εμπλεκομένων από όπου και κατασχέθηκαν 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα. Όλα τα παραπάνω αντικείμενα βρίσκονται ήδη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους.

Αντίστοιχη έρευνα όμως διενεργείται και σε ό,τι αφορά στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα δεδομένα για τη δράση των εμπλεκομένων και σε άλλα νησιά του νομού μας, όπως Κω ή Νίσυρο όπου πραγματοποιούσε ταξίδια το πλοίο στο οποίο εργαζόταν ο 52χρονος μάγειρας ή ακόμη και για το αν πρόκειται για ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών. Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την ΕΥΠ, επικουρικές έρευνες ως προς τη δράση των δύο κατασκόπων διεξάγουν και στρατιωτικοί κύκλοι, σε μία επιπλέον προσπάθεια να καταγραφεί όχι μόνο το μέγεθος των πληροφοριών που έχουν μεταφερθεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), αλλά και το εύρος των περιοχών και τοποθεσιών στις οποίες επικέντρωσαν τη δράση τους οι δύο κατάσκοποι.

Να σημειώσουμε πως στην κατοχή των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων οι οποίοι κατασκόπευαν υπέρ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων, ονόματα και αριθμοί πλοίων αλλά και στιγμιότυπα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι της Ρόδου.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη σύλληψη του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού γενικού προξενείου στη Ρόδο για την υπόθεση της κατασκοπείας εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί την Ελλάδα πως παραβίασε τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μουσουλμάνοι Ρόδου: Είμαστε περήφανοι ως Ροδίτες και ως Έλληνες

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο «πολιτιστικός σύλλογος μουσουλμάνων Ρόδου – «Η Αδελφοσύνη» αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για υπόθεση κατασκοπείας που φέρονται να διέπραξαν Έλληνες υπήκοοι, καταγόμενοι από το Νομό Ροδόπης.

Δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση ή αρμοδιότητα να εκφράσουμε γνώμη για τη δικογραφία. Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος.

Ωστόσο, εξ αφορμής αυτής της υπόθεσης για ακόμη μια φορά κάποιοι από ελληνικής πλευράς βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων ενώ, την ίδια ώρα, κάποιοι επιτήδειοι από τουρκικής πλευράς βρήκαν την ευκαιρία να καπηλευθούν την παρουσία και τη δράση του συλλόγου μας και να μας «εκμεταλλευθούν» προς εξυπηρέτηση εθνικών και πολιτικών σκοπών τους που σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζουν.

Σε όλους τους τόνους και με απόλυτη σαφήνεια δηλώνουμε τα εξής:

Ο Σύλλογός μας υφίσταται νομίμως και λειτουργεί νομίμως κατά τους κανόνες της ελληνικής πολιτείας.

Μέλη μας είναι αποκλειστικά και μόνο ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες. Το συνεκτικό στοιχείο των μελών τους συλλόγου μας είναι το μουσουλμανικό θρήσκευμα και τίποτε άλλο.

Οι επαφές μας με την Τουρκία είναι επαφές που εξαντλούνται σε ζητήματα κοινής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικών παραδόσεων. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο.

Εάν κανείς θέλει να αναζητήσει «κρυφούς» σκοπούς στη δράση του συλλόγου και των μελών μας δεν θα βρει τίποτε άλλο από την επιθυμία μας για προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας των δυο λαών.

Οτιδήποτε διαφορετικό τυχόν αναφέρει κάποιος άλλος για εμάς είναι εκ του πονηρού και δεν μας εκφράζει.

Είμαστε έλληνες πολίτες, σεβόμαστε και τιμούμε τη χώρα μας και του Νόμους της.

Πολιτικά παιχνίδια και εθνικιστικές αναφορές στην πλάτη μας δεν είναι αποδεκτές, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Όποιος δεν τιμάει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη δεν είναι και άξιος να φέρει την ελληνική υπηκοότητα. Και εμείς είμαστε περήφανοι ως Ροδίτες και ως Έλληνες.

Πηγή: Ροδιακή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter