Καταστροφική η ΑΤΑ κατά τον Μητσοτάκη!

Καταστροφική η ΑΤΑ κατά τον Μητσοτάκη!
Συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ενώ ο πληθωρισμός ροκανίζει τα πορτοφόλια των πολιτών και ρίχνει έξω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τους όποιους προγραμματισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανατρέπει την οικονομική λογική της αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών, θεωρώντας καταστροφική την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή!
Αυτό έγινε το πρωί της Πέμπτης, στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη όταν ρωτήθηκε για τους μισθούς σε σχέση με τον πληθωρισμό. Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ/μήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι λίγο» για να εισπράξει την κατάφαση από τους δυο δημοσιογράφους. Όμως, συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε μια λογική Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής» γιατί «όπου έχει εφαρμοστεί ήταν καταστροφική»!

Ο λόγος; Ο πρωθυπουργός φαίνεται να συμφωνεί με την ευρέως διαδεδομένη -στους φιλελεύθερους οικονομικούς κύκλους- άποψη ότι η αύξηση των μισθών συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού, σε αυτό που οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι περιγράφουν ως ένα σπιράλ μισθών-τιμών. Η λογική που ακολουθεί αυτό το σχήμα, σε αδρές γραμμές, είναι ότι εάν αυξηθούν οι μισθοί, θα αυξηθεί η καταναλωτική ζήτηση που με τη σειρά της θα οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω.
Ο κος Μητσοτάκης συλλαμβάνεται για ακόμη μια φορά εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Το σχήμα που επικαλείται ο πρωθυπουργός ίσως να έχει εφαρμογή σε οικονομίες που δεν έχουν υποστεί πολυετή συμπίεση. Η ελληνική οικονομία όμως, παρά τους αριθμούς ανάπτυξης που ανακοινώνονται, έχει περάσει μια δεκαετία μεγάλης ύφεσης, σε βαθμό που ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών νοικοκυριών να παλεύει να τα βγάλει πέρα μήνα το μήνα.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα των δαπανών που θα γίνονταν αν αυξάνονταν οι μισθοί δε θα ήταν σε προϊόντα που χρειάζεται να εισαχθούν, αλλά θα τόνωναν την τοπική οικονομία. Η ΑΤΑ δεν είναι πανάκεια, χρειάζονται και άλλες κοινωνικές πολιτικές στήριξης των νοικοκυριών, κυρίως μια ελάφρυνση στην έμμεση φορολογία σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα που επιβαρύνει δυσανάλογα τα λαϊκά στρώματα. Αυτό που παραδέχεται, εν τέλει, ο κος Μητσοτάκης όταν λέει ότι ένα απλό μέτρο όπως η ΑΤΑ είναι καταστροφική είναι ότι είναι απρόθυμος, από ιδεολογική στενομυαλιά, να βοηθήσει όσο χρειάζεται την ελληνική κοινωνία ώστε να ορθοποδήσει σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter