Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης με προορισμό την Λιβύη

Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης με προορισμό την Λιβύη

Κατόπιν συνεργασίας του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υπηρεσίας μας με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ και στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας με συναρμόδιες διωκτικές αρχές εντοπίστηκε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά με μεγάλη ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης.

Από το γραφείο της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α (D.E.A) που εδρεύει στην πρεσβεία των Αθηνών περιήλθε πληροφορία στην Υπηρεσία μας σχετικά με εμπορευματοκιβώτιο το οποίο είχε φορτωθεί στην Βηρυτό Λιβάνου με τελικό προορισμό την Μισράτα της Λιβύης το οποίο σύμφωνα με την πληροφορία ήταν έμφορτο με ναρκωτικά. Mε την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής διαπιστώθηκε πως η ίδια πληροφορία είχε ταυτόχρονα περιέλθει εις γνώση της συναρμόδιας Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ και από έτερη πηγή στα πλαίσια της διεθνούς συνεργασίας της με ομόλογες αρχές και αποφασίστηκε η διερεύνηση από κοινού της υπόθεσης.

Από την έρευνα που ακολούθησε με αναλυτική διασταύρωση στοιχείων και εξακριβώσεων, διαπιστώθηκε ότι εμπορευματοκιβώτιο με δηλωθέν φορτίο «είδη τροφίμων» και το οποίο ήταν φορτωμένο επί του πλοίου «CARTAGENA TRADER» είχε αναχωρήσει από την Βηρυτό την 21/12/2019 με τελικό προορισμό την Μισράτα της Λιβύης, επρόκειτο δε στις αρχές Ιανουαρίου να διέλθει υπό καθεστώς διαμετακόμισης (in transit) από τον λιμένα του Πειραιά για να μεταφορτωθεί την 19/01/2020 σε έτερο πλοίο με προορισμό την Λιβύη.

Κατόπιν κατάλληλων ενεργειών, την 04/01/2020 το εμπορευματοκιβώτιο μόλις αφίχθη στον Πειραιά δεσμεύτηκε προσωρινά και αφού μέχρι λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση του δεν είχε προκύψει καμία αλλαγή ως προς τον προορισμό του αποφασίστηκε να διενεργηθεί η απαραίτητη έρευνα.

Την 16/01/2020 κλιμάκιο στελεχών του τμήματος δίωξης ναρκωτικών της Υπηρεσίας μας και ανδρών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Δ.Α.Α προχώρησαν στον έλεγχο του εμπορευματοκιβώτιου το οποίο σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα μετέφερε 2.279 χαρτοκιβώτια με είδη τροφίμων.

Από την λεπτομερή και ενδελεχή έρευνα του φορτίου προέκυψε ότι, σε πεντακόσια είκοσι χαρτοκιβώτια επί του συνόλου τα οποία περιείχαν πολτό από χουρμάδες, είχαν επιμελώς αποκρυφτεί 6.304 συσκευασίες με ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης συνολικού βάρους 1 τόνου 257 κιλών και 535 γραμμαρίων (1.257 κιλών & 535 γραμμαρίων) η οποία και κατασχέθηκε μαζί με το εμπορευματοκιβώτιο και το σύνολο του φορτίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη των ναρκωτικών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της μεθόδου απόκρυψης, καθώς οι συσκευασίες των ναρκωτικών ήταν περιτυλιγμένες με διαφανή μεμβράνη και αποτυπωτικό χαρτί (καρμπόν) και τοποθετημένες μέσα σε πολτό από χουρμάδες για την αποφυγή εντοπισμού από μηχάνημα X-RAY SCANNER ή σκύλους ανιχνευτές ναρκωτικών, απαιτούσε δε την επιμονή και τον επαγγελματισμό τον οποίον επέδειξαν τα στελέχη που διενήργησαν τον έλεγχο.

Την έρευνα συνέδραμαν σε επίπεδο πληροφόρησης εκτός του γραφείου DEA Αθηνών, το γραφείο της DEA στο Ντουμπάϊ των Η.Α.Ε και η Γενική Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Σαουδικής Αραβίας (G.N.D.C/S.A) ενώ υπήρξε συνεργασία με στελέχη της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ/ ΕΛ.ΑΚΤ και του Γ’ Τελωνείου Πειραιά.

Η έρευνα θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα προς εξακρίβωση των αποστολέων και παραληπτών των ναρκωτικών με διερεύνηση όλων των παραμέτρων από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας και του εξωτερικού με την συνεργασία Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter