Αμετάβλητες οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Κατατέθηκε στην Κομισιόν το προσχέδιο Προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019 – Δύο σενάρια για τις συντάξεις

Με δύο σενάρια, όπως είχε προϊδεάσει από το πρωί της Δευτέρας το documentonews.gr, κατατέθηκε στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με αφορμή το επίμαχο ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων.

Πλέον, τον λόγο έχει η Κομισιόν, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει, το πιθανότερο στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ποιο από τα δύο σενάρια θα επικρατήσει. Και στα δύο σενάρια προκύπτει ότι δημοσιονομική ζημιά δεν υπάρχει. Στην περίπτωση περικοπής των συντάξεων, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα εκτοξευθεί στα επίπεδα του 4,2%, ενώ αν εν εφαρμοστεί η περικοπή στις συντάξεις και ισχύσουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι και πάλι σημαντικό, δηλαδή πάνω από το στόχο της συμφωνίας με τους θεσμούς, θα διαμορφωθεί στο 3,6%.

Στα θετικά μέτρα προκύπτει αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ της επιδότησης ενοικίου και από τα 150 εκατ. ευρώ το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας περισσότερους δικαιούχους. Επίσης, το κόστος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών συρρικνώνεται σε 177 εκατ. ευρώ (από 229 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου) ενώ δεν αλλάζει το κόστος της σχεδιαζόμενης μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% , στα 263 εκατ. ευρώ.

Μια επιπλέον πληροφορία αφορά στη μείωση του φόρου μερισμάτων κατά 5% από το 2019 (με δημοσιονομικό κόστος από το 2020) ενώ ξεκαθαρίζει πως και η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις (από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας) θα εφαρμοστεί από τα κέρδη του 2019 ( επίπτωση το 2020).

Τέλος ως προς τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης, παραμένουν αμετάβλητες στο 2,1% για φέτος και 2,5% το 2019 ενώ εκτιμάται ότι η μέση τιμή του πετρελαίου brent θα διαμορφωθεί φέτος σε 70,23 δολάρια ανά βαρέλι (από 52,81 δολάρια πέρυσι) πριν υποχωρήσει σε 68,99 δολάρια το βαρέλι το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.