Κατατίθεται ν/σ για τα «κόκκινα δάνεια» χωρίς συμφωνία με τους Θεσμούς

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας την ερχόμενη Παρασκευή φέρεται η κυβέρνηση. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία αλλά θα προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου ανεξαρτήτως της θετικής ή αρνητικής έκβασης των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στης διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς εξετάστηκε σήμερα σε κυβερνητική σύσκεψη και αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοσχέδιο την Παρασκευή που θα περιλαμβάνει ό,τι έχει συμφωνηθεί για το θέμα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, ανεξαρτήτως της έκβασης των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Η οξεία διαφωνία με την ΕΚΤ αποτελεί την αιτία του μέχρι στιγμής αδιεξόδου. Όπως επανειλημμένως έχουμε αναφέρει στα σχετικά ρεπορτάζ μας η ΕΚΤ αντιτάχθηκε εξ αρχής στο κοινό σχέδιο κυβέρνησης – τραπεζών και ιδιαιτέρως στην πρόταση να περιληφθούν στη ρύθμιση και επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ.

Η διαφαινόμενη προσέγγιση τινάχτηκε στον αέρα όταν στην τελευταία τηλεδιάσκεψη η ΕΚΤ διεύρυνε τη βάση της διαφωνίας της ζητώντας να περιοριστεί η περίμετρος προστασίας και για δάνεια που αφορούν φυσικά πρόσωπα, απαιτώντας να κατέβει σημαντικά η αντικειμενική αξία των προστατευόμενων ακινήτων.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα - σύμφωνα με πληροφορίες – δεν διατυπώνει αντιρρήσεις ουσίας εκ μέρους της Κομισιόν, επικαλείται όμως κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία για οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά συστημικές τράπεζες θα πρέπει να διατυπώνετια σύμφωνη γνώμη από πλευράς ΕΚΤ. Στάση αναμονής επί του θέματος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κρατάει και το ΔΝΤ,

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία αλλά θα προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου ανεξαρτήτως της θετικής ή αρνητικής έκβασης των διαπραγματεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.