Καταβόθρα

Καταβόθρα

Το 2023 ξεκίνησε αλλά οι προβλέψεις για την οικονομία μόνο ευοίωνες δεν είναι. ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση και Κίνα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στην ανάπτυξη των οικονομιών τους με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκερογκίεβα να εκτιμά ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρεθεί σε ύφεση.

Και όταν οι τρεις μεγαλύτερες σήμερα οικονομίες του πλανήτη καταγράφουν ύφεση, κανείς δεν ελπίζει ότι η πτωχή συγγενής της Ευρωζώνης Ελλάδα, θα καταφέρει να επιπλεύσει.

Παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του πανηγυρίζοντα για τη βράβευσή του ως καλύτερος (sic) υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης από τους Financial Times Χρήστο Σταϊκούρα, η Ελλάδα εισήλθε στη νέα χρονιά με καταιγισμό  ανατιμήσεων.

Πάνω από 40% είναι τα νέα τιμολόγια των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, μετά από αυξήσεις άνω του 50% τη χρονιά που πέρασε στα βασικά είδη κατανάλωσης.

Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του εξακολουθούν να ζουν στο συννεφάκι τους αγνοώντας το σπιράλ της καταστροφής στο οποίο βυθίζεται πάνω από το 80% της ελληνικής κοινωνίας.

Αρνούνται κατηγορηματικά να μειώσουν τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης γιατί όπως υποστηρίζει χάνονται έσοδα 3,5 δις. ευρώ από τα ταμεία του κράτους. Από την άλλη όμως μειώνουν φόρους σε μερίσματα, γονικές παροχές και περιουσίες.

Οι εταιρείες ενέργειας ζουν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους με τα κέρδη τους να έχουν εκτοξευτεί στον ουρανό την ώρα που οι χονδρικές τιμές φυσικού αερίου και καυσίμων μειώνονται. Οι «σοφοί» οικονομολόγοι του Κυριάκου αρνούνται να φορολογήσουν τα υπέρογκα αυτά κέρδη.

Η «καταβόθρα» της ακρίβειας που εξαϋλώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αναδεικνύει την πλήρη αποτυχία του περίφημου καλαθιού της νοικοκυράς και της πολιτικής των pass που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Το 2023 θα δείξει αν ο ελληνικός λαός θα επιβραβεύσει την οικονομική πολιτική Μητσοτάκη που ταυτίζεται με τις πρώιμες απόψεις Φουκουγιάμα περί ανεξέλεγκτων ιδιωτικοποιήσεων και ακραίου νεοσυντηρητισμού, τις οποίες ο ίδιος ο αμερικανο-ιάπωνας συγγραφέας έχει αποκηρύξει από το 2006, ή θα ψηφίσει για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να μειώσει τις τεράστιες ανισότητες που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter