Καταχραστής, διεφθαρμένος και άρρωστος

Καταχραστής, διεφθαρμένος και άρρωστος

Την ώρα που ηθικολόγοι και νεοφιλελεύθεροι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και θέτουν ζήτημα αριστερής ηθικής για τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και την απόφασή του να αγοράσει, από κοινού με τη σύντροφό του Ιρένε Μοντέρο, αγροικία με 30ετές δάνειο ύψους 540.000 ευρώ, ένα από τα δεκάδες σκάνδαλα διαφθοράς που ανθούν στο περιβόλι της ισπανικής Δεξιάς πήρε εντυπωσιακή τροπή με τη σύλληψη του 62άχρονου Εντουάρντο Θαπλάνα. 

Πρώην δήμαρχος της πόλης Μπενιντόρμ (1991-1994), πανίσχυρος πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας της Βαλένθια (1995-2002), υπουργός Εργασίας (2002-2004) των κυβερνήσεων του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος (2004-2008), ο Θαπλάνα συνελήφθη το πρωί της περασμένης Τρίτης στο σπίτι του στη Βαλένθια. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν βρει και διασταυρώσει ίχνη από μίζες ύψους εκατομμυρίων ευρώ τις οποίες ο πρώην πολιτικός φέρεται να εισέπραξε ιδίως από κατασκευαστικές εταιρείες τη δεκαετία του ’90. Είχε «παρκάρει» τη λεία του σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς και η Ουρουγουάη.

Τα τελευταία χρόνια, όταν του παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας, προσπάθησε σπασμωδικά να ξεπλύνει μεγάλο μέρος των χρημάτων και να τα επαναπατρίσει. Οι αδέξιοι χειρισμοί του προκάλεσαν την επέμβαση των αρχών, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα ανακριτικό σίριαλ που συχνά φτάνει στα ισπανικά πρωτοσέλιδα.

Διακηρύσσοντας ότι είναι θύμα πολιτικής σκευωρίας, ο Θαπλάνα παραιτήθηκε από το Λαϊκό Κόμμα το 2008 και εγκατέλειψε την πολιτική. Βρήκε αμέσως δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Αμέσως μετά τη σύλληψή του η εταιρεία Telefonica, στην οποία παρείχε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, ανακοίνωσε ότι παύει τη συνεργασία της μαζί του.

Εντάλματα σύλληψης έχουν επίσης εκδοθεί για δέκα συνεργάτες του, ορισμένοι εκ των οποίων τον ακολουθούν πιστά από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter