Κατεδαφίσεις στο Ελληνικό: Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, συνεδριάζει το ΚΑΣ

Κατεδαφίσεις στο Ελληνικό: Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, συνεδριάζει το ΚΑΣ

Συνεδριάζει αύριο Τρίτη 24 Μαρτιου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναφορικά με την έγκριση κατεδάφισης κτισμάτων στο Ελληνικό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως αναφέρουν στη σχετική τους ανακοίνωση, «μέσα στη ζοφερή κατάσταση που ζούμε με τον κορονοϊό, κάποιοι δεν εννοούν να αλλάξουν επιτέλους τις προτεραιότητές τους και να ασχοληθούν με το σοβαρότατο ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων και της δημόσιας ασφάλειας. Αντίθετα, συνεχίζουν όπως και πριν να «σπρώχνουν», αθόρυβα μάλιστα, τα θέματα που ενδιαφέρουν τους ίδιους ή τα πραγματικά αφεντικά τους».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Στο Υπουργείο Πολιτισμού το φαινόμενο αυτό έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, με ευθύνη πρωτίστως της ίδιας της υπουργού Λ. Μενδώνη, όπως έχει φανεί τόσο με την υπόθεση της λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, όπου τελικά αναγκάστηκε να κάνει μια μεγάλη κωλοτούμπα, όσο και με την υπόθεση των μέτρων για την εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασία.

Κι όμως, ακόμη και την ώρα που σταδιακά βγαίνουν στο φως και άλλα στοιχεία για τις πιθανές επιπτώσεις στον ευρύτερο πληθυσμό από αυτήν την τουλάχιστον ανεύθυνη συμπεριφορά, όπως λ.χ. με την υπόθεση του κρουαζιερόπλοιου MSC Opera, το… πρόγραμμα των «αναγκαίων» -για κάποιους εργασιών- δε λέει ούτε καν να αναβληθεί.

Έτσι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην συνεδρίασή του (με τηλεδιάσκεψη, βεβαίως – βεβαίως!) την Τρίτη 24 Μαρτίου θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να αποφασίσει και για το εξής… επείγον θέμα: «Έγκριση ή μη αιτήματος της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. που αφορά στην κατεδάφιση κτισμάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, Περιφέρειας Αττικής, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 67 του Ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α 30): “Ρυθμίσεις για τα υφιστάμενα κτίσματα και τις εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά”».

Θυμίζουμε πως το αρ. 67 του ν. 4663/2020, ρυθμίζει την τύχη των υφιστάμενων κτισμάτων κι εγκαταστάσεων εντός του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, και μάλιστα πριν τη μεταβίβαση των μετοχών της σύμβασης (ν. 4422/2016). Με εκδιδόμενες διαπιστωτικές πράξεις, νομιμοποιούνται αυθαίρετες εγκαταστάσεις του Ελληνικού και αντικαθίστανται οι άδειες κατεδάφισης. Τα κτήρια απαριθμούνται στο παράρτημα Β του νόμου και φτάνουν στα 961 συνολικά!

Όλα όσα δεν έχουν κριθεί διατηρητέα πηγαίνουν για κατεδάφιση… Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται το κτήριο του πρώην δυτικού αεροσταθμού, όπου το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ) εξέθετε τη συλλογή 23.000 κινητών αντικειμένων της εποχής Ωνάση και Ο.Α., ο Πύργος Ελέγχου, η Υδατοδεξαμενή και το συγκρότημα πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, στη θέση του οποίου ο «επενδυτής» σχεδιάζει να φυτέψει έναν ουρανοξύστη-καζίνο.

Μέσα στα εκατοντάδες προς κατεδάφιση κτήρια είναι και αυτό που στεγάζει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), που είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Ελληνικού για να στεγάσει το ιατρείο. Η Ελληνικό ΑΕ έστειλε, μάλιστα, τελεσίγραφο στο ΜΚΙΕ να εγκαταλείψει άμεσα τον χώρο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη, η θέσπιση του άρθρου για πρόβλεψη «πρόδρομων ενεργειών» στο Ελληνικό δικαιολογείται προκειμένου να παρακαμφθεί το εμπόδιο της άσκησης προσφυγών εκ μέρους φορέων και πολιτών στο ΣΤΕ κατά διοικητικών πράξεων που αφορούν στον μητροπολιτικό πόλο και που κρατούν τη σύμβαση ανολοκλήρωτη.

Έτσι σχεδιάζουν να βάλουν επιτέλους τις πολυπόθητες μπουλντόζες στο Ελληνικό και να διορθωθεί εν μέρει η στραπατσαρισμένη αξιοπιστία του αρμόδιου υπουργού, με κάποια σέλφι που θα κάνει το γύρο του διαδικτύου και των καναλιών. Αρωγός και στρατιώτης στην εκπλήρωση του αφηγήματος της μπουλντόζας, ασφαλώς, και η Λίνα Μενδώνη. Εν μέσω πανδημίας και αναστολής του Συντάγματος ως προς τα περί απαγόρευσης κυκλοφορίας, φαίνεται πως δεν αναθεωρούνται οι προτεραιότητες αλλά ούτε χαλάνε οι δουλειές!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter